Комисията по дискриминация проверява Михаил Мирчев за реч на омразата

В декларация днес СУ обяви, че осъжда послания, които с претенцията да бъдат академични омаловажават други култури или подриват ценностите на равноправието

Александра Маркарян 18 ноември 2020 в 16:00 3306 1

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проверява социолога и преподавател проф. Михаил Мирчев за реч на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите си.

По доклад на Наско Атанасов, член на КЗД, се образува производство пред Комисията, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация, съобщават оттам.

Обвинението първоначално дойде от студенти, част от Студентско общество за равенство при Софийския университет. На 11 ноември те изпратиха отворено писмо до ректора на СУ проф. Анастас Герджиков с копия до министъра на образованието Красимир Вълчев и ректора на УНСС проф. Димитър Димитров. В него написаха, че "от няколко дни проф. Мирчев публикува в своя youtube канал записи на лекциите си пред студенти от СУ, в които разгръща крайнодесни и фашистки теории", сред които се открояват квалификации срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и пр.

"Във втората си лекция професорът нарича пакистанците и афганистанците „примитивни културни норми още от седми век“ и възпроизвежда лъжовни расистки тропи, насочени срещу ромите. Той нарича чернокожите и арабски мигранти в Италия „агресивно и нежелаещо да се интегрира“ малцинство. В третата си лекция казва за бежанците от Пакистан, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка, че са „дълбоко необразовани хора“, „неспособни да учат, да имат ценност за учене“, „годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“. Малко по-рано в същата лекция нарича ромите в България „доста агресивна общност с много агресивно поведение“. Прекарва дълго време да обяснява за раждаемостта на „циганките“, която „раздува общността им“ (...) В четвъртата лекция професорът заявява на бъдещите социални работници, че единственото, което може да „оправи“ ромите е „диктатурка" - пишат студентите.

На зараждащия се скандал професорът - бивш кандидат за кмет на София от БСП - отговори с думите, че може да се извини единствено за "диктатурка трябва". Той отрече да прави обобщения за характеристики на отделни етнически общности. Това обаче не спря реакциите.

Организация на евреите в България "Шалом" категорично се обяви срещу курса на проф. Мирчев „Социална работа с етно групи“ в настоящия му вид и съдържание. "Призоваваме ректора и академичното ръководство на Университета да вземе незабавни и конкретни мерки за разрешаване на проблема. Смятаме, че академичната общност трябва да се противопоставя на подобни прояви", написаха от "Шалом" на 12 ноември.

Днес вече е факт и реакция от страна на Софийския университет. Общото събрание на Алма матер прие декларация, в която се казва:

Независимо от течащата процедура за проверка по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекции на конкретен преподавател, на заседанието си, проведено на 18 ноември 2020 г., Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие следната декларация:

Споделяйки убеждението, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е академична институция, която традиционно задава и отстоява високите академични стандарти в България и която същевременно носи своята отговорност за качеството на обществения дебат у нас, заявяваме:

1. Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух чл. 4 от Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода „не нарушава чуждото достойнство“. Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия.

2. Високите академични стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения.

3. За българското общество са присъщи традициите на търпимост, разбирателство и съвместно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство.

С оглед на всичко това, Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)