Какво казва науката за любовта

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 февруари 2016 в 14:15 12903 3

Как усещаме, че сме влюбени? Как влияе любовта върху химията на мозъка и дали влюбването не е просто начинът на природата да опази вида?

Наричаме я любов. Изглежда като любов. Но най-въздигащата от всички човешки емоции е може би красив начин на природата да опази човешкия вид, да го накара да се възпроизведе.
 
С неустоим коктейл от химически съединения нашият мозък ни подканва да се влюбим. Вярваме си, че ние избираме партньор. Но може просто да сме щастливи жертви на прекрасния план на природата - опитва се да ни провокира сайтът your amazing brain.

Не е заради това, което ви казват...

Психолозите са доказали, че ни трябват между 90 секунди и 4 минути, за да решим дали някой ни харесва.

Изследванията показват, че това се влие много малко от разменените думи, а по-скоро е:

  • 55% е езикът на тялото
  • 38% е интонацията
  • 7% е речта. 


Трите етапа на любовта 

Хелън Фишър от Университета от Рътгерс в САЩ излиза с идеята, че има три етапа на любовта – страст, привличане и привързване. 

  • Етап 1: Страст

Това е първият етап на любовта и се активира от половите хормони тестостерон и естроген и при мъжете, и при жените.

  • Етап 2: Привличане

Това е прекрасния етап, когато си истински влюбен и не можеш да мислиш почти за нищо друго. Учените смятат, че три основни невротрансмитера са свързани с този етап: адреналин, допамин и серотонин. 

Адреналин

Първоначалните етапи на влюбването активират реакция на стреса, като се увеличават нивата на адреналин и кортизол в кръвта. Това представлява очарователният ефект, когато при неочаквано влюбване, започваш да се потиш, сърцето ти започва да тупти по-бързо и устата ти пресъхва.

Допамин

Хелън Фишър подлага на изследване мозъка на прясно влюбени двойки и е открила, че те имат високи нива на невротрансмитера допамин. Това съединение стимулира "желанието и възнаграждението" като провокира интензивно усещане на удоволствие. Това има подобен ефект върху мозъка като взимането на кокаин. 

Фишър предполага, че "двойките често демонстрират признаци на покачен допамин: повишени енергийни нива, по-малко нужда от сън или храна, по-добра концентрация и невероятна радост от най-малките детайли на тези нови любовни отношения.”

Серотонин

И най-накрая серотонинът. Едно от най-важните съединения от любовния коктейл, може да обясни защо се влюбваме и защо мисълта за любимия човек постоянно изскача в съзнанието ни.

Променя ли любовта начина, по който мислим?

Едно изследване от Пиза, Италия показва, че ранната любов (фазата на привличане) наистина променя начина, по който мислим.  

Д-р Донатела Марацини, психиатър от Университета в Пиза, разказва за двадесет двойки, които били лудо влюбени в продължени на по-малко от шест месеца. Тя се стреми да разбере дали механизмите на мозъка, които ни карат постоянно да мислим за своя партньор са свързани с механизмите на мозъка, характерни за обсесивно-компулсивното разстройство.  

Чрез анализиране на кръвните проби на влюбените д-р Марацини открива, че нивата на серотинин на прясно влюбените са сходни с ниските серотонинови нива при пациентите, страдащи от обсесивно-компулсивно разстойство.
 

Любовта трябва да е сляпа

Новите влюбени често идеализират своя партньор, засилвайки положителните му качества и пренебрегвайки недостатъците му, обяснява Елън Бършайд, водещ изследовател върху психологията на любовта. 

Прясно влюбените двойки също така идеализират връзката си. “Обичайно е да си мислиш, че имаш по-специална връзка от тази на другите.” Психолозите смятат, че имаме нужда от това романтизиране. Това ни кара да искаме да останем заедно, за да навлезем в следващия етап на любовта – привързаността.  

  • Етап 3: Привързаност 

Привързаността е връзката, която задържа двойките заедно, за да отгледат деца. Учените мислят, че има два основни хормона, свързани с това чувство на привързаност: окситоцин и вазопресин. 

Oкситоцинът – хормонът на прегръдката

Окситоцинът е мощен хормон, който се освобождава от мъжете и жените по време на оргазъм.

Най-вероятно той задълбочава чувствата на привързаност и сближава двойката след секс. Според теорията колкото повече секс прави двойката, толкова по-дълбока става връзката им.

Окситоцинът също така помага да се скрепи силната връзка между майката и бебето и той се освобождава по време на раждането. Също така е отговорен за това млечните жлези да секретират мляко за бебето при най-малкото му проплакване или когато майката просто го гледа.


 
Даян Уот, асистент-професор по психология от Ню Йорк, доказва, че ако се блокира естественото отделяне на окситоцин при овцете и плъховете, те отхвърлят малките си. 

И обратно, инжектирането на окситоцин в женските плъхове, които никога не са правили секс, ги кара да се започнат да обгрижват малките на други женски, като се сгушват в малките и ги защитават като свои родни.

Вазопресин

Вазопресинът е друг важен хормон във фазата на дългосрочното обвързване и се освобождава след секс. 

Вазопресинът (наричан още антидиуретичин хормон) работи заедно с бъбреците ни, за да контролира жаждата. Потенциалната му роля в дългосрочните връзки е открита, когато учените правили изследвания с полски мишки (полевки). 

Полевките правят много повече секс, отколкото е нужен за оцеляването на вида. Те също като хората формират стабилни двойки. 

Когато на мъжките полевки им било дадено лекарство, което потиска ефекта на вазопресина, връзката им с партньора тутакси се влошила като те изгубили отдадеността си и престанали да защитават партньора си от нови ухажори. 

И последно … как да се влюбим

  • Намерете съвършено непознат.
  • Разкривайте си един на друг интимни подробности за вашия живот в рамките на половин час.
  • След това се взирайте дълбоко в очите на другия, без да говорите в рамките на четири минути.

Нюйоркският психолог професор Артър Арън (Arthur Arun) изследва защо хората се влюбват. Той поискал от участниците в експеримента да следват горните три стъпки и установил, че много от неговите двойки се почувствали дълбоко привлечени един към друг след 34-минутния експеримент. Две от двойките му впоследствие се оженили.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2016 в 20:16

Преди 15 години изживях последната си: Надя, от Ш..., 18 години по-млада от мен жена. Знам, че никога повече няма да го изпитам отново. А толкоз хубаво е да си влюбен! Дори да си на ... години има любов! Ако никога не си се влюбвал, за какво си живял!

Ето стиха, който и посветих:

Липсваш ми
Липсва ми лицето ти с милите черти,
с усмивката загатваща за неизречени мечти.
Липсват ми косите ти – божествени, разкошни,
най-чудните докосвани от моята ръка.
Липсват ми устните ти- други не искам и не зная-
за да ги целуна, избягал бих от рая.
Липсват ми очите ти- мамещи искрящи,
преливащи от мека , кафява топлина.
Липсва ми вратлето ти, тъничко и слабо,
най-крехкото-безспорно-възможно за жена.
Липсват ми ръцете ти мънички прекрасни
със съвършени пръсти, женствени, изящни.
Липсва ми тялото ти- щръклесто и слабо
крехко като кокиче в море от снегове.
Липсват ми краката ти – тънички и стройни,
прелестни със свойта моминска красота.
Липсва ми погледа ти , попил от красотата
на есенните багри в смълчаната гора.
Липсва ми гласчето ти- всяка сутрин рано,
с приглушения тембър на събудено пиано.
Липсваш ми...

14.02 2016 в 16:07

Думата "любов" се е превърнала в помпозен евфемизъм на обикновеното чифтосване, което се определя от биохимията на индивида. Любов е, когато изпълниш Божиите заповеди, които всъщност са взаимоопределящи се, защото ако обичаш Бога повече от всичко, как би могъл да не обичаш Божиите творения, а ако обичаш брата си, както себе си, би ли могъл на не обичаш неговия Творец! Но това е великата задача на човека, а иначе еуфоричното чифтосване, съжителството, търпимостта... ми както и да го наричаме, си е добра човешка практика.

14.02 2016 в 15:26

- Много си сладък когато си пийнал.
- И ти си много сладка когато съм пийнал.