Какви са промените в Закона за движение по пътищата, приети на първо четене днес

Допълнителни регулации за новите шофьори; общините ще връчват електронни фишове

OFFNews 07 септември 2023 в 17:47 7385 2

НС

Снимка parliament.bg

НС

Парламентът прие на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата. Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове, съобщава БТА.

Основната цел на промените, внесени от Настимир Ананиев (ПП-ДБ) и група народни представители, е да се създадат допълнителни регулации за новите водачи, както и да се наложат възпиращи мерки за нарушителите, които отказват да спазват законодателството и са опасни за останалите участници в движението. Предвижда се и увеличаване на размерите на глобите и принудителните административни мерки на водачите.

- Настимир Ананиев обясни, че който управлява МПС без свидетелство за правоуправление, както и собственик, длъжностно лице или водач, който допуска или предостави управлението на автомобила на неправоспособен водач или на водач след употреба на алкохол или наркотици, в момента се наказва с глоба от 100 до 300 лева. Предложението е глобата да стане от 1500 до 2000 лв., а при повторно нарушение да бъде от 2500 до 3500 лева.

- Със законопроекта се създават разпоредби, според които на нов водач, придобил правоспособност за управление на моторни превозни средства от категория В или В1, за срок от дванайсет месеца от придобиването на правоспособността, да му е забранено да управлява моторни превозни средства с максимална мощност над 90 kW; да управлява моторни превозни средства в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да управлява моторни превозни средства с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

- Предлага се също така, ако в този дванайсетмесечен срок на новия водач му е наложено наказание лишаване от право да управлява моторни превозни средства, след изтърпяването му и връщане на шофьорската му книжка да започва да тече нов дванайсетмесечен срок. За новия водач се предвижда да получава една втора от максималния брой контролни точки, а оставащата една втора да се получава след придобиване на 24 месеца стаж като шофьор.

Камерите в общините

Законопроектът, внесен от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, предвижда органите на МВР да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление както на водача, така и на пътниците, и да връчват на водача и пътниците невръчени електронни фишове за нарушения по ЗДвП или на Кодекса за застраховането, издадени от автоматизирани технически средства и системи на МВР. Разширяват се и правомощията на длъжностни лица от съответната община, определени от кмета на общината, при извършването на административни услуги на гражданите също да могат да връчват електронни фишове за наложени наказания по ЗДвП.

Също така се предвижда определените от кметовете на общини служби за контрол да могат да използват технически средства и системи, заснемащи и записващи датата, мястото, точния час и вида на нарушението, и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението, както и да могат да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано в нарушение пътно превозно средство на отговорно пазене, на предварително публично оповестено място без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач.

Предвижда се във Фонда за безопасност на движението да постъпват средствата освен от глоби и нарушения, установени с автоматизирани технически средства и системи на МВР, и от тези на общините, с изключение на средствата и глоби за нарушения по Кодекса за застраховането. Също така в законопроекта е залегнало 70 процента от постъпилите средства от глоби и нарушения, установени с автоматизирани технически средства и системи, собственост на общините, да се предоставят по бюджета на съответната община, чиято собственост са техническите средства или системи.

Премахване на всички стикери от предното стъкло

Законопроектът, внесен от Божидар Божанов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и група народни представители, предвижда две групи промени. Първата включва улесняване на гражданите чрез премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и замяната им с автоматизирани справки в централизирани регистри, отпадането на контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено. Втората група промени са свързани с мерки за намаляване на нарушителите на пътя. Въвежда се задължение за контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива.

Санкции при нарушаване на правилата за преминаване през жп прелез

Със законопроекта, внесен от Димитър Найденов (ПП-ДБ), се предлага наказанието на водач, който нарушава правилата за преминаване през железопътен прелез, да е лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв., като при повторно нарушение наказанието да е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от три години и глоба 5000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

08.09 2023 в 07:59

Того, корупцията не едностранна. Ако не дадеш - няма да вземат. Обаче аз не познавам нито един който не е готов да даде. А отговорът на твоя въпрос , както и на "мерките", е в този клип: https://www.youtube.com/shorts/z-I-g-3FRUk

4638

1

Того

08.09 2023 в 06:21

До тук всичко добре, но какво правим с корупцията в КАТ?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика