Как се прекъсва пътят на една олимпийска надежда

Mая Младенова 08 декември 2023 в 09:56 5550 1

Десислава Лазарова

Снимка Личен архив

Десислава Лазарова с купа от балканско първенство

Спъват ли българските спортни федерации пътя на някои от най-талантливите ни спортисти, докато получават държавно финансиране за тях?

Сценарият с федерациите по шах, които за малко да оставят Нургюл Салимова и целия отбор по шах извън големите първенства, се случва едно към едно и в друг спорт - триатлона.

За това сигнализира пред OFFNews бащата на най-изявената ни атлетка в триатлона - Десислава Лазарова.

16-годишната Деси има над 250 медала от състезания в България и в чужбина и е безспорен лидер в своята възрастова група.

Снимка: Личен архив

След рокади в асоциацията по триатлон - единствена акредитирана от Министерството на поста федерация в тази дисциплина, Деси остава без финансиране за световното първенство в Испания. Детето заминава на разноски на семейството си, а впоследствие е изключено от националния отбор. 

Всичко това спира развитието ѝ в триатлона - олимпийски спорт, за който момичето е със сериозни шансове за медал в следващия олимпийски цикъл. 

Историята на Деси, която ще разкажем тук, за съжаление е поредната, илюстрираща как заради работата на една федерация слага хикс на кариерата на един обещаващ бъдещ олимпиец.

Разрив след смяната на ръководството

Сътрудничеството между спортистката и асоциацията (БАТ - Българска асоциация по триатлон) върви успешно до смяната на ръководството миналата година, разказва баща ѝ Георги Лазаров. Детето печели медал след медал и е с чувствителна преднина пред съперничките си в своята възраст. Новото ръководство на асоциацията, по думите на Лазаров, "няма ден спортен стаж", още повече в триатлона, и прави някои промени в ущърб на състезателите - като например премахва практиката атлетите да имат отделен треньор за трите отделни дисциплини. Не подкрепя финансово Деси, когато тя трябва да представи страната на световното в Ибиса. Обяснението е, че министерството още не е превело пари за съответната година. 

Въпреки това, на свои разноски, момичето участва в световното първенство и се класира на шесто място. Малко след това обаче разбира, че асоциацията я е изключила от националния отбор.

Междувременно, бащата на Десислава я картотекира в украински клуб по триатлон, който от началото на войната тренира у нас - в базата "Камчия". По думите му причините за това решение са две - да подобри подготовката ѝ при професионални треньори и да не допусне чрез дъщеря му да се усвояват пари, които не отиват по предназначение.

Оттам започват и проблемите за Деси - асоциацията ѝ отказва подкрепа и изключва я от списъка на националните състезатели (националния отбор). Мотивът е, че тя се състезава за чужд клуб.

"Това е абсурдно, тъй като Деси е родена тук, български гражданин е, всичките ѝ медали са за България. Как във футбола състезатели са картотекирани в чужбина, а играят за националния отбор", пита Георги Лазаров.

Според него казусът с Деси е сходен с този в шаха - интересите на федерациите пречат на състезателите.

"Ако дъщеря ми не е картотекирана в отбор член на асоциацията, те (БАТ) не могат да си усвоят парите за нея, затова я вадят от отбора", казва Лазаров. В същото време няма друга асоциация, която може да даде на Деси права за национален състезател. И това прекъсва пътя ѝ в триатлона. "С предишното ръководство на БАТ нямахме този проблем, имахме подкрепя", добавя той.

Сега Деси тренира плуване и лека атлетика, в леката атлетика е в националния състав. "Триатлонът е на заден план, защото не виждам перспектива", казва Георги Лазаров. Именно там обаче шансът на бъдещата олимпиада са най-големи, защото конкуренцията в плуването и леката атлетика е много по-силна.

Според Лазаров парадоксалното е, че за БАТ състезателките означават разход, затова финансовият интерес на федерацията не е да ги развива, а да усвоява средствата за тях. Затова той отказва да се съгласи с условията на асоциацията и казва, че би картотекирал дъщеря си в друг клуб само при смяна на ръководството. Ако го направи сега, убеден е Лазаров, парите за Деси ще бъдат усвоени от друг, а няма да отидат за нейната подготовка. "Не искам да използват дъщеря ми", категоричен е той.

От БАТ не отговориха на въпросите на OFFNews, като посочиха само, че казусът им е известен и "не сме първите", които се интересуват от случая с Деси.

Отношение не взе и Министерството на младежта и спорта, което също е сигнализирано нееднократно. Конкретно на въпросите на OFFNews оттам повтарят позицията на асоциацията, че състезателката трябва да бъде картотекирана с клуб член на БАТ. И цитиран за това член от Закон за за физическото възпитание, където обаче такова изрично условия липсва.

От ММС посочват, че съгласно проект, с който сдружение „Българска асоциация по триатлон“ (БАТ) е кандидатствала в ММС по Програмата за олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения за 2023 г., Десислава Лазарова е била включена в списъка на спортистите, кандидатстващи по Програмата. Във връзка с проекта е сключен договор между ММС и БАТ, съгласно който са одобрени финансови средства за участието на одобрените спортисти в прояви от Международния спортен календар, „Подготовка и възстановяване“ и др. В проекта и в договора не са включени финансови средства поименно за всеки един спортист за дейности, свързани с процеса на подготовка и възстановяване.

На 21.07.2023 г. в ММС е получено писмо от БАТ, с което представляващият БАТ уведомява, че през 2023 г. Десислава Лазарова не е картотекирана в нито един спортен клуб по триатлон, член на БАТ. В тази връзка е представен Протокол от заседание на Управителния съвет (УС) на БАТ, съгласно който УС e взел решение за отстраняване на Десислава Лазарова от Националния отбор по триатлон, тъй като същата „не е картотекирана в нито един спортен клуб по триатлон, член на БАТ, няма образувани състезателни права и показва неетично и недостойно отношение към националния отбор“.

Съгласно чл. 69 ал. 1 и ал. 3 от Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) състезателни права се придобиват чрез картотекиране, коeто е акт на лицензираната спортна федерация и спортистите могат да се картотекират само към спортен клуб – член на лицензирана спортна федерация, пишат от ММС.

В действителност в този член няма забрана:

Чл. 69. (Нов - ДВ, бр. 53 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 2010 г.) (1) На спортна федерация или на национална спортна организация, която извършва спортна дейност без лицензия, се налага имуществена санкция в размер 10 000 лв.
(2) На спортен клуб, който извършва спортна дейност, без да членува в лицензирана спортна организация, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.
(3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2012 г., в сила от 09.11.2012 г.) На спортен клуб, който сключи договор със спортисти в нарушение на чл. 35, ал. 3, изречение второ, се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 5000 лв.

Предвид гореизложеното, съгласно информацията от БАТ през 2023 г. Десислава Лазарова не е картотекирана от федерацията и не е включена в състава на националния отбор по триатлон, добавят от министерството.

Така те обясняват и защо не могат да отпуснат средства за олимпийска подготовка на български състезател картотекиран в чужд клуб:

Съгласно чл.27, ал.1 т. 1, т. 3 и т. 6 от ЗФВС лицензираната спортна федерация има правото да изпълнява административни функции, свързани с регламентиране на съответния вид или сходни видове спорт, да разработва и прилага методически и административни правила по съответния спорт, както и да определя състава и организира подготовката на националните отбори по съответния спорт.
Съгласно условията на сключения договор между ММС и БАТ по Програмата за олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения за 2023 г., ММС не предоставя финансови средства на БАТ, предназначени за спортист с прекратена картотека в спортната организация от момента на прекратяването. Съгласно Програмата за олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения за 2023 г. с проект могат да кандидатстват лицензирани спортни федерации, като страни по договорите за финансово подпомагане са ММС и спортните федерации.

Така Деси губи правата си да се състезава за България в триатлона, а България губи една олимпийска надежда в този спорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

1

alcom4

09.12 2023 в 09:13

Алчност и безумия ,а също и некомпетентност ни моят не само в спорта и специално в случая с триатлона.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика