Как да хакнеш проблемите в живота

Надежда Христова 03 септември 2018 в 00:12 1905 0

Снимка Viasat Explore

Снимките на „Как стават номерата“ на Viasat Explore превръщат един мразовит ден във ферма край Брайтън, Великобритания, в подгряващо парти за Нова година.

"След този взрив ще имам нужда от нови панталони“, казва Маркъс Бронзи. Любимият глас от ефира на BBC Radio 1 Extra отеква в гараж на ферма на 20 минути път от Брайтън. Ръката му е поставена на сърцето, но не като излишен жест на мелодрама. Под носа му току-що е избухнала прaхообразната есенция на спасителна ракета, с която можеш да привлечеш вниманието на минаващ кораб, ако си закъсал някъде в безбрежната шир. Шумът от експлозията е по-силен от този на двигателите на излитащ самолет, а липсата на предпазни слушалки е смъртоносна за тъпанчетата. Ударната вълна действително рикушира в диафрагмата, но Маркъс е ухилен като дете пред сладкарска витрина. Виждам го след като облакът от електриково зелен пушек се е вдигнал над главите на екипа на How the Hacks Works („Как стават номерата“), новото предаване на Viasat Explore – от 3 септември, всеки делничен ден от 20:30 - в което стройния брюнет със 100-каратова усмивка си партнира с Майк Сансъм.

Часът е 9, небето е натежало от олово, а безмилостните ветрове превръщат една приятна за югоизточното крайбрежие температура от порядъка на 8 градуса в арктическа константа. Честта да нагазим в калта в името на шоуто, чиито старт е през април догодина, имаме шест човека от ключови за Viasat World територии като Полша, Сърбия, Хърватска, Прибалтика и България. Колегите са прочели старателно инструкциите за дрес код на снимачен сет и трите ката пуловери не им позволяват да вдигат ръце над главите с мобилните си телефони. Сгушвам се в един спасителен рекламен суичър, който Каролин, пиар мениджърът на медийната група, съобразително е оставила пред вратата на хотелската ми стая предната вечер. Малко преди белите ми кецове да добият краски на далматинец една от координаторките на сет ме поглежда със съчувствие и ми поднася горещо кафе и пакетче кърпички с джобен размер. Оказва се, че това са лепенки за затопляне на крака – слагат се върху чорапа в предната част на ходилото и действително на втората минута започваш да усещаш блажена термоизолация.

Британската вежливост обаче е най-малкото, което топли на терена на How the Hacks Works или както гласи руското заглавие: „Как работают лайфхаки“. Една от целите на проекта е да превръща науката в забавление и всеки замесен – от осветителите и кабелджиите, през момичетата от кетъринга, до режисьора, е заразен с ентусиазма на бой скаут разпънал първата си палатка. Марк и Маркъс са кулминацията на взрива от чиста проба удоволствие. За хора, стиковали се в движение пред камера, те са изключително органичен тандем като водещи, а ентусиазмът им в разфасоването на джаджи е заразителен и за най-големия технически лаик. За 14 епизода време те са надскочили отдавна зададената им рамка на щурия инженер-изобретател и малкото недоразвито братче, което си умира да задава въпроси и преоткрива света в работилницата му. Те са по-близо до Том Сойер и Хъкълбери Фин, с тази разлика, че белите им се случват по холивудски зрелищно, извън двора на съседа и при стриктни мерки за безопасност.

Освен с Маркъс и Марк, чийто инженерен гений стои зад компанията Bright Fire Pyrotechnics и специалните ефекти в хитови поредици като Top Gear, ще прави дисекция на най-щурите любителски видеа с изобретения и с комика Стив. Гръбнакът на шоуто са именно тематичните „Как да си направим...“ клипчета, които в световен мащаб са по-гледани и от концертите на Адел в YouTube. Естествено, в „Как стават номерата“ няма да видим тривиални трикове като смес от боракс, боя и течно лепило, за да си направим желе – мащабът на деконструкция на хаковете и демонстрацията им е много по-голям, но също така и приложим в ежедневието. Освен оцеляването в екстремни условия епизодите засягат изработката на джаджи, улесняващи аспекти от делника като кулинария, градинарство, коли и спорт. Така покрай играта с Менделеевата таблица и бутилките с кислород Марк Сансъм ще покаже как можеш да запалиш барбекюто си с бурито, или да разхождаш кучето си с помощта на дрон. „Това предаване създава усещане като при среща с любимия ти учител. Влизаш в часа му заради тръпката и любопитството и излизаш вдъхновен и попил доста нови знания, които, да се надяваме, би могъл да използваш разумно в живота“, споделя с усмивка Маркъс.

Фермата, в която се снима продукцията на Viasat World, е заобиколена от пасторални хълмове и е собственост на свекъра на Марк. Постоянните й обитатели са птица ему, стадо добре облечени с чулове кончета и няколко пухкави крави. Денят им минава в пасищата наблизо – същите, в които Марк и Маркъс взривяват млечна пудра и импровизирани клади. „За животните няма никаква опасност. Те са достатъчно далече от снимачния екип. Чувайки шума, кравите продължават да преживят равнодушно, все едно наблизо е минало дете с балонче, а конете вдигат глава, ослушват се и си продължават лениво по пътя“, разказва Марк, който лично ни извози до най-ниската точка между хълмовете в близост до фермата. Избрали са я, за да звукоизолират един от най-зрелищните си хакове, в който оцветеният пушек от ракетите се разстила като дъга наоколо.

„Достатъчно е да застанете на десетина метра от тук. Шумът е силен, но не и опасен. Почувствайте го“, съветва Марк, преди режисьорът да извика „Работим“ и с Маркъс да влязат в небрежен приятелски разговор между наредените като в ритуален кръг ракети.

Междувременно пада първият, и за щастие, последен за деня дъждец. Докато Марк и Маркъс правят дисекция на смисъла от използването на такива ракети и технологичните им параметри, няколко души свалят якетата от гърба си, за да наметнат камерите. Режисьорът с цялата прелест на своите 90 кг успява да прихване грациозно през талията единия от операторите и с балетна стъпка в благоуханната трева да го насочи към точния ъгъл, под който иска да бъде заснето образователното рандеву на водещите. Едва изчакваме звукът от експлозията да утихне, за да нададем одобрителни възгласи като при гол на футболен мач. Усещането, че този снимачен ден мина като едно подгряващо парти за Нова година, не ни напусна и при завръщането ни във фермата. На живописна пътека, по която по викторианско време е минавала железница, Марк и Маркъс направиха няколко дубъла с визията на нещо средно между революционери и одушевена Статуя на свободата. „Това е едно обикновена разходка в парка“, намигва ни режисьора след като бонбонено розовия облак от факлата на Маркъс се разсейва над главите ни.

„Как стават номерата“, новото предаване и първа оригинална копродукция на Viasat Explore, можете да гледате всеки делничен ден от 20:30.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!