И жива верига не спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

"Под тепето" 25 август 2022 в 15:38 3187 2

И жива верига не спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Снимка Ивайло Дернев/Под тепето

И жива верига не спря събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Едва 20-тина души се включиха в протеста в защита на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51, който събарят вече втори ден, съобщи "Под тепето". Организаторите на събитието от Демократична България, няколко възмутени от случващото се граждани и няколко архитекти се хванаха за ръце в символична жива верига, зад която обаче разрушаването на вековната сграда продължаваше по план.

Собствениците на имота Кепитъл Холддинг Груп събарят сградата, след като право за това им дава подписаният от общината „План за безопасност и здраве“ и фактът, че сградата не е декларирана като единичен паметник на културата. 

Акционерно дружество със специална инвестиционна цел придобива имота на бул. Христо Ботев” 51 през декември миналата година и само за осем месеца стигна до подпис от общината върху „План за безопасност и здраве”. Именно с този план имат право да разрушат склада, тъй като той не е единичен паметник на културата. В съвета на директорите на акционерното дружество влизат Петър Петров, Женя Атанасова и почетният консул на Молдова Веселин Чипев, който е водещата фигура в холдинга.

Складът на бул. „Христо Ботев” 51 има пълна документация за статут на единичен паметник и предстои министърът на културата да назначи заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата. Ако СЕСОНКЦ одобри предложението, остава само министърът да подпише заповед за даване на статут. Събитията от днес обаче изпревариха защитата на сградата.

Според експертите от НИНКН сградата има висока стойност за опазването на индустриалното наследство и на културната идентичност на Пловдив. Заедно с това е ценен структурен елемент в зона с други съхранени сгради на тютюневата индустрия. Техническото ѝ състояние е добро. Складът на Кочо Попов и братя Михалови е строен през 1917 г. и е сред запазените по-ранни тютюневи складове. Автентичността му е добре съхранена – включително фасадите към бул. „Христо Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“ и междуетажната конструкция.

До последно на приземния етаж откъм „Христо Ботев” имаше магазин за холандски мебели. На второто ниво през годините се намираха легендарни заведения за Пловдив- билярд клуб „Карамбол”, а после „Джос”, както и култовият клуб Stage 51.

„Сградите не са защитени като недвижими културни ценности докато не получат заповед от министъра на културата по чл. 58 от ЗКН“. Това заявяват от Община Пловдив в становище по повод разрушаването на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“ 51. От администрацията пуснаха своята позиция до Под тепето и няколко медии, които не са си затворили очите пред бутането на вековната сграда. От нея става ясно, че собствениците на имота са получили бързо разрешение за бутане на сградата, а самото и разрушаване е започнало в момента в който да научили, че ще бъде обявена за паметник на културата.

От кметството в детайл разказват хронологията по издаването на „Плана за безопасност и здраве“, на база на който законно се събаря зданието, както и на кореспонденцията с НИНКН: 

Собствениците на сградата входират на 1 август уведомление за започване дейности по премахване и разчистване на отпадъци на сгради в същия имот придружено с план за безопасност и здраве и план за управление на отпадъците (ПУСО и ПБЗ). Към заявлението е приложено удостоверение от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), че сградите на бул. „Христо Ботев“ №51-53 не притежават статут на недвижими културни ценности по смисъла на на чл. 56, ал.4 и чл. 65 от Закона за културното наследство (ЗКН).

С писма от 5 и 12 август 2022 г. Община Пловдив уведомява НИНКН за инвестиционното намерение на собствениците. На 17.08.2022г. в Община Пловдив е получено уведомление от НИНКН, че то ще бъде представено за разглеждане на следващо заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министерството на културата. На същия ден в Община Пловдив е получено второ писмо, с което НИНКН уведомява община Пловдив, че към тази дата сградата с административен адрес бул. „Христо Ботев“ №51 не притежава статут на недвижима културна ценност и, че за същия е изготвено предложение по реда на Глава пета от ЗКН, което ще бъде представено за разглеждане на следващо заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към МК без да се уточнява кога.

На 18 август 2022 г, придружаващите уведомлението проекти за организация на събарянето и управление на отпадъците (ПУСО и ПБЗ) са одобрени от общинската администрация и върнати на възложителите. Към тази дата както и към настоящия момент няма проведен СЕСОНКЦ както и заповед на Министъра на културата по чл. 58 от ЗКН за защита на сградите. На 22 август НИНКН уведомява Община Пловдив, че за конкретният обект е изготвена предварителна оценка и е представил на министъра на културата предложение за деклариране на обекта като единична недвижима културна ценност, което община Пловдив препраща на собственика с писмо от 24.08.2022год. 

Към днешна дата Община Пловдив не е получавала указания от страна на МК и НИНКН за спиране на каквито и да е действия, извършвани в имот с адм адрес бул. „Христо Ботев“ №51 и няма информация предложенията и режимите за опазване да са приети от СЕСОНКЦ и да е издадена заповед на министъра на културата за обявяване на сградите за ЕНКЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

25.08 2022 в 16:07

Продажни копелета. Дали, ако някой входира какъвто да е документ в общината без да използва "връзки" (пари, влияние, натиск), ще получи решение на проблема в такъв кратък срок! Арогантни наглеци...

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

25.08 2022 в 15:48

Добре де.Тези,протестиращите,какво защитават и какво искат.Нямат работа,какво ли?Чудя се ,кой може да ме изкара да протестирам срущу нещо законно?Да чакаме да се самосрути и да има жертви?Това ли да чакаме?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика