''Главболгарстрой'' представи 2 визии за новата стара детска болница

OFFNews 06 юли 2021 в 17:11 3701 0

Консорциум ДЗЗД "Детско здраве", в който влизат Главболгарстрой АД и ГБС-Пловдив ЕАД, представиха две визии за старата нова детска болница. 

На събитието в зала Аула "Проф. д-р Александър Чирков" на УМБАЛ "Света Екатерина" присъстваха инж. Николай Дончев - представител на консорциум ДЗЗД "Детско здраве", архитектите по проектирането - арх. Иво Мечанов и арх. Димитър Дачев, както и инж. Петър Стойчев и Мая Пенчева- медиатор на срещата.

"Имаме два разработени проекта за сгради за детска болница, които се побират в контура 20 метра", каза Стойчев, който е и ръководител на проекта. 

На срещата стана ясно, че в случай, че един от двата проекта бъде изпълнен, завършването на детската болница ще отнеме 42 месеца, като през първите 7-8 от тях ще бъде съборена старата съществуваща конструкция.

Ако това не се случи, процесът за изграждане на нова болница ще отнеме между 7 и 10 години, смятат представителите на Консорциума. Според тях избраното място за болницата е най-подходящото заради близостта с лечебни заведения и добрата транспортна достъпност, включително чрез близостта на спирка на метрото и хеликоптерна площадка.

Арх. Стойчев обясни, че и двата варианта използват основите на старата сграда, а нагоре съществуващата конструкция ще бъде премахната, предаде Фокус. Предвижда се механично отстраняване на елементите, вместо взривяване, като шумът ще бъде минимизиран. Двата проекта са идентични като функционална схема, разпределение на помещенията, различават се като фасади.

"През последните 20 години сме направили много значими проекти в обществен интерес. Те са реализирани по съвременните стандарти и това е факт. Изграждали сме болници на световно ниво не само в България и в чужбина. Избрахме неслучайно това място, защото аулата на "Св. Екатерина" е построена от нас. Виждам една символика да ви поканим днес, да се убедите, че ние можем и ще направим този проект", каза Мая Пейчева по време на представянето.

Архитект Димитър Дачев представи един от проектите, като обясни, че още с влизането ще има конструктивни елементи, които носят сградата и ще са с формата на човечета. "Човечета, които носят и са загрижени за много други човечета. Отдолу са носещите колони, които са символиката за грижата за всички останали, които са на раменете им. Всичко това го правим с идеята за отнемане на стрес. Още докато пристъпват към болницата, дори на подсъзнателно ниво, да премахнем страха от децата", заяви Дачев. 

На представянето стана ясно, че стаите за децата ще бъдат двойни и единични. Освен това са предвидени различни входове за спешен център, медицинския персонал и пациентите.

Арх. Дачев добави, че след влизането ще има просторно входно пространство, което е отворено през няколко нива. На второто ниво ще има развита детска площадка с люлки и катерушки.

"Още с влизането децата виждат не една отблъскваща медицинска сграда, а живот. Виждат и другите деца, които са там. Това е просто едно заведение, което ги посреща приятелски", допълни той. 

По думите му "по южните фасади между дългите блокове с отделения и с клиники на всеки етаж ще има развито общодостъпно пространство с богато озеленяване. "Зеленината от долния етаж се вижда от горния. Човек като погледне от най-високата тераса, може стъпаловидно да види всички дворове надолу. Всички стаи ще са достатъчно големи", допълни той. 

Вторият вариант беше представен от архитект Иво Мечанов, който заяви, че има много други междинни варианти.

"Вторият вариант е инспириран от един по-модерен подход, където се набляга на едно модерно вписване в съществуващата среда с по-нестандартни форми. Моето лично мнение е, че това е една изключително модерна сграда. Това са едни спокойни форми. Основната идея е децата като видят тази сграда, да не се стресират", заяви още той и добави, че същото се отнася и за цветовете на сградата.

В началото на 2020 г. консорциум от три дружества на Главболгарстрой победи в търга за строежа на Националната детска болница. Тогава те предложиха 93 млн. лева с ДДС и така спечелиха поръчката. Търгът беше пуснат през лятото на 2019 г., но се забави, тъй като след обявяването му Камарата на архитектите в България обжалва процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията, но КЗК отхвърли жалбата. 

Сградата, която трябва да се превърна в Национална детска болница, е построена по преработен проект от 1990 г. 

В края на юни протестиращи се събраха пред Министерски съвет, за да поискат правителството да започне на чисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, да прекрати сключения договор за реконструкция, да се направи техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница и да се подготви инвестиционен проект, като се проведе открит международен архитектурен конкурс.

Причината за протеста беше проведена среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На срещата беше прието инвеститорът - Министерство на здравеопазването - да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

По-късно регионалният министър Виолета Комитова заяви, че може да бъде издадена виза за проучване и проектиране на нова сграда за Националната педиатрична болница на същото място - в границите на Медицинска академия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!