Нов протест срещу превръщането на изоставен строеж в детска болница

OFFNews 23 юни 2021 в 10:26 2555 1

Снимка Проект За доброто

Граждани излязоха на протест пред Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница, на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия, предаде БТА.

Те настояват за среща с премиера, министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, на която темата да бъде обсъдена, коментира за БТА арх. Петкана Бакалова от инициатива „За истинска детска болница”.

Причината за недоволството е проведената вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството със страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на болницата. На нея бе прието инвеститорът - Министерство на здравеопазването - да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Сред участниците в срещата вчера в МРРБ по темата бяха представители на Федерация „Български пациентски форум”.

„Не може една пациентска организация, с цялото ми уважение към нея, да бъде заинтересована страна, а близо 90 000 български граждани да бъдат пренебрегнати”, коментира арх. Бакалова.

В петиция Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница” настоява правителството да започне на чисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, да прекрати сключения договор за реконструкция, след анализ на нуждите на детското здравеопазване да се направи техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница, да се подготви инвестиционен проект като се проведе открит международен архитектурен конкурс.

Петицията, подкрепена от близо 60 000 души, вече беше връчена в президентството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, но подписите в нейна подкрепа продължават да се събират, като до момента те са близо 90 000, каза арх. Бакалова. Очаква се броят на далите подкрепа да достигне 100 000, след което, другата седмица - във вторник, петицията отново ще бъде внесена в тези институции с искане за диалог.

Сред аргументите на гражданската инициатива, срещу използването на стария строеж в рамките на Медицинска академия в столицата за нова детска болница е, че институциите са установили, че 9 от общо 12-те етажа на старата болница не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи. От инициативата се позовават на институционалните отговори, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Недоволството на протестиращите се породи след срещата вчера на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова с представители на страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на Национална детска болница. От направения анализ на конкретните инвестиционни намерения се е приело инвеститорът - Министерство на здравеопазването, да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Според Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница” регионалното министерство е дало насоки на здравното, как 40-годишният незаконен в момента строеж да бъде узаконен. Според организацията, иска се от здравното министерство да внесе поредното предложение за изменение на подробния устройствен план, за да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояването, за да може предвиденият за събаряне 40-годишен строеж да стане законен.

Според протестиращите обаче, това е договор за довършване на изоставения строеж. В подкрепа на каузата си от началото на юни те събират и подписка, в която вече има над 90 000 подписа.

По-късно беше съобщено, че след правителственото заседание министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството ще се срещнат с представители на протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

1

Petio Petkov

23.06 2021 в 10:49

По логиката на протестиращите трябва да се съборят сградите на МА, ИСУЛ, та и на строените през 60-те и 70-те държавни и общински болници - ВМА, Пирогов... Тук въпросът е здрава ли е конструкцията. Ако да, някой да обясни на протестиращите, че на всяка етажна плоча може да се прави каквото разпределение желае поръчителят и да се прокарват най-модерни инсталации. Проблемът на детското здравеопазване, за който трябва да се протестира, са ниските заплати на лекари и сестри - до 10-15 пъти от тези на семеен лекар с 2 000 пациента, често - без специализация. При 1500 заплата на лекар в детското здравеопазване, семеен взема само от капитация (брой записани пациенти) по 2,20 - за малките и възрастните и 1,40 - за останалите. Отделно 14 на година за профилактика, изразяваща се в направление за кръвна картина, мерене на кръвно и при нужда - направление за специалист, отделно по 6-7 лева на месец за всеки хронично болен, отделно 10 - за ваксинация. Отделно парите за прегледи. Протестирайте!