Изкуство по време на война: разказът на един сирийски скулптор

Асад и "Ислямска държава" са еднакво лоши

Калоян Константинов 31 май 2015 в 10:30 5240 6

Снимка OFFNews / Ивайло Анев

Ясер ал-Омари.

Ясер ал-Омари е сирийски скулптор, роден в Дамаск, но живял и творил дълги години в Полша, Япония, Малайзия, Турция и Грузия.

Има диплома по Изящни изкуства от университета в Дамаск и магистърска степен по Индустриален дизайн от Малайзия, а в момента е докторант по Дизайн на лодки. Член е на Сирийската асоциация по пластично изкуство, като негови творби има по различни части на света, както и на знакови места в родната му страна.

Пътят на Ясер го довежда до България, където той се установява временно и започва колаборации с български творци. 

OFFNews се свърза с него, за да поговорим за съвременното сирийско изкуство, за войната, "Ислямска държава" и впечатленията му от България.

От коя част на Сирия сте?

Произхождам от южната част на страната, от град Дераа. Територията ни е свободна от това, което се нарича „радикален ислям“.

Смятате ли да се застоите тук или ще се насочите към друга част на Европа?

Като артист не мисля много за това къде смятам да остана завинаги. Прекарвам повечето от времето си пътувайки и творейки, организирам изложби и творчески работилници. Където изкуството ми се развива добре, за мен също е добре.

Какво е отношението към Вас от страна на хората в България?

До момента е страхотно, повече от очакваното. Бяха ми казвали да внимавам тук, да се грижа за себе си или нещо такова, но се чувствам много добре. Може би съм късметлия, не знам, чух някакви неща, че не всички ще се държат добре, но не съм се сблъсквал с подобно отношение. Това е, което аз наблюдавам.

Какво е мнението на хората в Сирия относно „Ислямска държава“, Асад, Свободната сирийска армия и другите воюващи групировки?

„Ислямска държава“ е политическо тяло, политическа организация. Не е наистина ислямска, въпреки че е радикална. ИД не е представителна за нито един сириец. Свободната сирийска армия представлява повечето от сирийския народ, а Асад представлява престъпниците.

 
                                                      Скулптура на Ясер на тъмно и на светло.

Смятате ли, че Сирия и ислямският свят могат сами да се справят с ИД, тъй като след падането на Палмира те вече са завзели половината страна и голяма част от Ирак?

Не мисля, че това ще продължи за дълго време, защото хората, които живеят там, притежават земя и домове – за тях ИД е чуждо тяло с чужди философия и начин на държане. Странно е за местните хора, така че не смятам, че това политическо тяло, организация или каквото и да е ще просъществува.

Какво позволи въздигането на ИД, външни фактори или вътрешни? Преди време САЩ и Турция въоръжаваха и тренираха сирийската опозиция, сега правят същото с т.нар. "умерена" опозиция.

В Сирия ситуацията е много сложна. Но това, което е ясно, е, че Асад и ИД са престъпници и хората биват измъчвани по всякакви начини от тези хора. Понякога прочитам, че е имало обучения, от началото чуваш много неща за Америка или друга страна, но нас не ни интересува толкова много вече. Хората не слушат какво казват Америка и другите, защото те винаги си приказват.

Губи ли Асад войната срещу ИД? И кой е най-добре за Сирия, той да победи и да остане на власт, или да бъде детрониран?

Това, което наблюдаваме, е като игра, в която Асад и ИД са двете страни на една монета. И тези две страни използват радикалността в играта си. Подобно ситуации са се случвали хиляди пъти в историята - когато имаш диктатор, процедурите винаги са сходни. Диктаторът просто ще изчезне, но ще мине време, докато хората си върнат нормалния начин на живот. Просто трябва време, през което ще се случат лоши неща, някои радикални теории ще наберат сила. Те избуяха заради суровото отношение на режима на Асад спрямо хората. След време обаче страната пак ще е стабилна. Разбира се, животът няма да толерира подобен престъпник и подобна диктатура да оцелеят, животът изисква те да не са на власт.

Това, което се случва с културното и архитектурно наследство на страната, е ужасяващо.

Да, то пострада от войната. В първата година на войната армията на Асад унищожи едни много важни руини в моя град с танкове. Сега обаче чувам и виждаме, че наследството ни и всичко останало в страната бива взривявано – хората, новите, старите сгради. Всичко бива унищожено.

Защо ИД унищожават нарочно изкуството и археологическото наследство?

Да унищожаваш историческо наследство е странно държание и аз не мога да разбера как може ИД да го прави. Но това ме кара да си спомня, че в близкото минало в Италия е имало група, наречена „Футуризъм“. Хората в нея са искали да унищожават музеите и всички стари сгради.

 
                                                          Произведения на Ясер.

Унищожават ли и съвременното сирийско изкуство освен старото?

Би трябвало, но не знам, нямам информация за това. Но ако разрушават старото, трябва да правят същото и с новото. Футуристите в Италия поне не са унищожавали новото, пазили са го.

Модерното сирийско изкуство не е много известно на Запад и особено в България, как се развива то, Вие в какъв стил творите?

Сирийските артисти и професори в академиите имат различни знания и възприятия, дошли от следването им в световните училища по изкуства – от Америка, Русия и Европа. Много наши артисти са учили и работили там и са били повлияни от теченията в тези страни, от модерното световно изкуство като цяло, което после са пренесли в Сирия. Като способности сирийските артисти са на същото ниво като колегите си от световната сцена и имаме същите течения, както и качествени произведения на изкуството.

През последните 20 години аз се занимавам със скулптура, в началото се занимавах с рисуване, но от години съм скулптор.

Творите ли в момента в България?

Да. Бях изненадан от добронамереността на артистите тук и от желанието им да участват в различни артистични начинания. Срещнах се с няколко български артисти, които ми направиха добро впечатление, че искат да работим заедно, но ще видим. Надявам се, че ще мога да добавя нещо, към опита ми и това, което съм правил отпреди. Ще се радвам да видя какво ще ми предложи България в областта на изкуството.

Кога ще можем да видим готовата творба?

Мисля, че малко след началото на следващия месец ще започнете да виждате разни неща, които върша сега. Имам работилница в едно село до София. Постоянно получавам покани от различни художници и скулптори да си сътрудничим в работилниците им. Но ще видим.

Какво е положението с артистите в Сирия и изкуството им, войната как им влияе?

Като част от живота на хората там войната е едно огромно и важно събитие. Това винаги е най-точния сензор, чрез който да усетиш ситуацията като артист. Така че да, виждал съм много картини и произведения на артисти, включително филми относно развитието на войната. Със сигурност в бъдеще ще има период в изкуството, когато сирийските артисти, а може би и някои международни, ще творят работите си по този период от историята, като ще ги гледаме и ще си спомняме за случилото се. Ще са изкуство и исторически документ. Но да, много сирийски артисти творят, повлияни от събитията. Някой работи в по-документален стил, друг дава повече израз на чувствата си и т.н.

Лесно ли е да се прави изкуство в Сирия в момента?

Вътре в страната – не много. Но особено младите винаги се борят за мнението си и за работата си. Мисля, че много скулптори и карикатуристи продължават да правят нещо, но понякога те умират заради войната, понякога нямат храна. Когато са извън граница обаче, те вършат много работа. Познавам доста хора, отишли в много различни страни, които творят дори по-ефективно отколкото преди.

                                                             Бюст на жена, дело на Ясер.

Хората в България и други страни, в които не е имало война скоро, не могат да си представят живота по време на такава. Какво чувстват хората в неокупираните територии, страх ли ги е от ИД?

Чувстват се странно относно „Ислямска държава“, никой не знае откъде се появиха членовете на организацията. Никой в Сирия няма подобни възгледи над исляма, каквито изповядва и изпълнява ИД. Това е политическо тяло, както казах, и сирийците го забелязват, всички го забелязват според мен. Принудени сме. Може би членовете на ИД са били затворници на Асад, които са били освободени при условие, че ще участват в тази игра, нямам представа.

А знаете ли как живеят хората в окупираните територии?

Нямам много информация по въпроса, но като цяло чувам, че те просто следват правилата на ИД и са в безопасност. Същото като преди при Асад – следвай правилата и ще си в безопасност, ако не ги следваш, ще те унищожим.

Къде можем да намерим сайтове, представящи сирийско модерно изкуство?

Има много такива страници в интернет и Фейсбук групи, една от тях е "Изкуство и свобода" - в нея много артисти публикуват неща, свързани със свободна Сирия, с войната.

Доколкото знам преди войната Сирия е била по-силна икономически от България и се е развивала много добре.

Ако погледнете историята назад във времето, ще видите, че сме се развивали все по-добре и по-добре. Бяхме в много добро положение, преди бащата на Асад да дойде на власт, тогава икономиката и всичко започна да става зле, докато Башар Асад не дойде след баща си и не започна да става по-зле, по-зле и по-зле, и така стигнахме до днес. Сирия през вековете почти никога не се е намирала в тежки недоимък и бедност, защото имаме много ресурси, храната не е скъпа, земята е плодовита, така че не бих казал, че в историята ни е имало време, когато да сме били истински бедни. Но всеки иска нещо от нас. И сега трябва да умрем. И умираме. Те искат да пият кръв и да ядат плът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови