Болница "Света София": Няма лекарска грешка при смъртта на родилката

OFFNews 28 ноември 2011 в 21:00 11578 0

Пъва АГ болница
Пъва АГ болница "Св. София"

"Няма установени пропуски в медицинското поведение, довели до смъртния случай". Това е заключението на Съвета на директорите на Първа АГ болница "Света София", който проведе извънредно заседание след смъртта на 31-годишната Даниела Димитрова. Младата жена издъхна при раждане чрез секцио в болницата на 28 ноември.

В документа от заседанието, показан на репортер от OFFNEWS от директора доц. Елиан Рачев в болницата, е записано още, че заключението е направено след разглеждане на медицинската документация по случая и клиничното поведение на ангажираните лекари и акушерки, както и протокола от лекарската комисия. В заседанието са участвали председателят на Съвета на директорите д-р Константин Маленков, заместникът му – д-р Григор Малев и директорът на болницата доц. д-р Елиан Рачев. Днес сутринта - към 9 часа, в болницата дойде семейството на починалата родилка заедно със Стоил Бочев (30 г.) - баща на новороденото момиченце, с когото Даниела живеела на семейни начала.

„Боже, защо на мен? Защо на мен се случи? Детенцето ми...никой няма да ми го върне“, плачеше Йорданка, свита на стол в коридора на Първа АГ болница „Света София“. До нея съпругът й Пламен повтарше: „Убийци. Платени убийци“. Край тях мълчаливо, със зачервени очи, стоеше Ренета, сестра на починалата. В това време Стоил беше в кабинета на директора на здравното заведение доц. Елиан Рачев, за да внесе молба от името на семейството. В ръчно написаната на кариран лист хартия молба близките искат да получат пълната медицинска документация, свързана със случая.

В документа, изготвен в лечебното заведение, е записано, че 31-годишната Даниела е постъпила в неделя, 27 ноември, в 22:27 ч. Оперирана е на следващата сутрин. Преведена е в операционната в 11 ч., началото на операцията е 11:20 ч. Издъхва в 12:10 часа, сочат документите по случая, показани пред репортер на OFFNEWS от директора на болницата доц. Елиан Рачев. Жената трябвало да роди със секцио по медицински показания - заради констатирана плацента превия.

„Това е една от най-тежките патологии в акушерството. При т. нар. плацента  превия или предлежание на плацентата, тя не се намира на нормалното място в матката, а заема долния сегмент и по този начин тя пречи плодът да излезе по естествения родов канал. Ако започне раждане при такъв случай, тази плацента започва да се отлепва и това е свързано с едно много голямо кръвотечение. За да излезе бебето, трябва да се разкъса плацентата, а това е сигурна гибел на майката“, обясни доц. Рачев.

„Операцията протича по нормален, типичен начин. Екстрахира се плодът в отлично състояние, след което изведнъж настъпва срив в пациентката – тя прави гърч, започва се реанимация – интубира се веднага, правят се вливания, извършва се дефибрилация, но буквално за няколко минути пациентката загива“, допълни директорът на болницата. Той не желае да каже имената на двамата лекари, извършили операцията. Уточнява само, че и двамата са правоспособни, със специалност. Проверка допусната ли е лекарска грешка или небрежност по отношение на родилката започна и Министерството на здравеопазването.

Днес пресцентърът на МЗ разпространи съобщение, според което са назначени две проверки по случая – от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и от междуведомствена комисия с експерти от МЗ, Регионалната здравна инспекция в София, Столична община, националния консултант по АГ и др. Конкретната причина за трагичния изход ще стане ясен след приключване и на съдебно-медицинската експертиза. Новороденото момиченце ще носи името Йорданка. То има сестричка на 9 годинки – Памела. За Стоил Йорданка е първо дете. Памела е дъщеря на Даниела от първия й брак. 30-годишният мъж работи в строителството, Даниела е работела като продавачка в магазин. И двамата са от Калофер. Живеят в София от 7-8 години.     

Стоил Бочев пред OFFNEWS:

Даниела се страхуваше много заради смъртните случаи в „Шейново“ 

- Господин Бочев, моите съболезнования за загубата ви. Можете ли да опишете какво се случи непосредствено преди и след раждането?

- Обади ми се Даниела и ми казва: „Ела в болницата, че влизам да раждам. Включиха ми системите, сега влизам. Докато дойдеш, ще съм родила и ще се видим.“ Когато дойдох, гледам – санитарки и лекарки почват да бягат. Беше към 12:15-12:20 часа. След туй чух как една докторка се обади и каза да дойде еди кой си доктор за спешна операция. Каза: „Проблем с операция“. Дойде докторът – не го познавам. След това вече взеха да бързат, сестри – наляво-надясно, носеха дефибрилатори. По едно време спря всичко. Питам за Даниела, никой не ми казва. Някъде около половин час стоях – никой нищо не ми казва. Питам сестри, а те отговарят: „Не знам, не знам, не знам“. Излязох към стълбите и един доктор ме спря: „Ти ли си съпругът на Даниела? Ела долу“.

- Какво Ви казаха лекарите, извършили операцията?

- Бяха двама. По-младият каза: „Припадна, преди да извадим бебето. Каза: „Лошо ми е, лошо ми е“ и припадна.“. И допълни: „Изцяло пропадна“. Другият доктор ми вика: „Взех да я шия и получи гърч“. Когато ми го казаха, бях потресен. Нямах въпроси никакви. Бяха 10 човека, нищо не направиха. Това не са доктори.

- Току-що внесохте жалба до директора на болницата. Какво искате чрез нея?

- Искам всички документи и експертизи да ми ги предоставят.

- Даниела имаше ли проблеми по време на бременността?

- Леко кървене – един път в петия и един път в седмия месец, но всичко отмина.

- Знаете ли дали е имала съпътстващи заболявания?

- Не, беше здрава. Когато влезе да ражда, й нямаше нищо.

- Страхуваше ли се Даниела заради двата смъртни случая на родилки в болница „Шейново“?

- Да, много.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови