Адв. Костов за детето, което не ходи на училище: Божидар е ученик, защото се учи добре

Александра Маркарян 13 януари 2014 в 15:17 27641 22

Адв. Виктор Костов
Адв. Виктор Костов

"Ученик ли е някой, който посещава държавното училище, но няма нужните знания? Формално – да. Записан е в училище. Защо не е ученик, някой който показва най-добрите резултати на състезанието по знания, но не е записан в държавното училище?

Резултатите от участието на Божидар в състезанията по информатика сочат че той е много добре научен, защото заема първо място. Това го прави ученик, според нас." Това пише адв. Виктор Костов в писмо до главния редактор на OFFNews Владимир Йончев, с което иска право на отговор след интервюто на OFFNews с държавния експерт в МОН Силвия Кънчева.

Тя коментира случая с 12-годишния Божидар Маринов, който никога не е ходил на училище по решение на майка му - преподавател по информатика във Факултета по математика и информатика на Софийския университет и споменава адв. Костов, с когото е водила кореспонденция във връзка със случая. Освен адвокат, Виктор Костов оглавява и Християнреформистката партия. Той е доктор по философия.

Публикуваме писмото му:

Поводът да Ви пиша е статия във Вашия сайт, „МОН: Божидар е спрян от училище незаконно - даваме случая на Агенцията за детето” с автор Александра Маркарян, взела интервю от г-жа Силвия Кънчева, държавен експерт в МОН.

Някои от твърденията на г-жа Кънчева са неточни или подвеждащи.

Едно от тях е, че съм „заплашвал” МОН. В кореспонденцията си с тях през 2013 по повод казуса с Божидар Маринов ги предупредих, че техният отказ да позволят на Божидар да се състезава по информатика е нелогичен и немотивиран. Това, че г-жа Кънчева е решила, че той е „неученик” е в нарушение на правилата на Международната организация по информатика, както личи от същите. На второ място, аз кореспондирах с тях не като адвокат на майката на Божидар или на самия Божидар, а като независим участник и правозащитник. Целта ми беше да ги информирам, че нарушението от тяхна страна на тези правила би могло да има последици за българското участие. Такива нямаше.

Относно заявената от мен непрозрачност на МОН - доказателствата са в другия файл. Там са фактите по казуса от миналата година, както и правилата за участие в състезания по информатика. Ще видите, че линковете с важна информация по класиранията на Божидар в по-горните кръгове са свалени от интернет.

В случая, основният проблем, който трябваше да се реши, се явява липсата на връзка между истинските цели на националното състезание и олимпиадата и тълкуването на тези цели от бюрокрацията на МОН.

Госпожа Кънчева, главна експертка в МОН, нарича Божидар Симеонов „неученик” защото не бил записан в училищата, управлявани от представляваната от нея държавно-бюрократична структура. В същото време резултатите от участието на Божидар в състезанията по информатика сочат че той е много добре научен, защото заема първо място. Това го прави ученик, според нас.

Ученик ли е някой, който посещава държавното училище, но няма нужните знания? Формално – да. Записан е в училище. Защо не е ученик, някой който показва най-добрите резултати на състезанието по знания, но не е записан в държавното училище?

Следва друг въпрос – олимпиадата по информатика дали цели да предложи форум за изява на кой е по-ученик, и кой е по-записан в училищата на МОН, или кой показва най-добрите знания по тази дисциплина? За съжаление, стеснителното тълкуване на закона от бюрократите може да попречи на участието не само на Божидар, но на всеки талантлив ученик, който не се вписва в идеята, че ученик е само този в държавното училище.

Това е неправният, житейски поглед върху юридическия казус.

Писмото ми до г-жа Кънчева и МОН беше предназначено да повдигне именно този въпрос. В него не се съдържаше заплаха, а констатация за възможностите, с които Божидар е близките му биха могли да противостоят на една нелогична несправедливост, която ощетява и него и олимпиадата по информатика. Надяваме се горните разсъждения да бъдат взети предвид и публикувани в сайта Ви в изпълнение на правото ми на отговор.

 

Адв. Костов изпраща до OFFNews и изложение на фактите, според него. Той разказва, че Божидар се е представил "изключително успешно" на "регионални състезания по информатика", но е лишен от участие в международната олимпиада.

Според експерта от МОН Божидар не се е явявал на кръг от олимпиада, а на национално състезание и е бил класиран на първо място във възрастовата си група (за шестокласници), за което е получил грамота и тя не е била отнета от МОН. Спечелването на първо от ученик в национално състезание няма как да осигури място в международна олимпиада - на нея отиват четиримата най-добри ученици, минали през общинския, регионалния и националния кръг на олимпиадата, които са пресяти допълнително и в т.нар. разширен отбор.

"Основният мотив на представител на МОН, Сливия Кънчева, е че Божидар Маринов е „неученик”, понеже не е записан в държавно училище", пише адв. Костов в писмото си до OFFNews.

Той цитира и правилника на Националната олимпиада по информатика, според който тя се провежда "по модела, правилата
и нормите на Международната олимпиада по информатика" (МОИ).

Според тези правила "ученици, обучаващи се в чужбина, имат правото да представляват родината си".

Ето какво още пише адв. Костов:

"Точка A2.5 категорично заявява, че за да бъдат допуснати учениците от дадена страна до МОИ, те трябва да са преминали състезание, до което са допуснати всички ученици с право на участие.

Aко нашата НОИ не допуска всички български ученици (били те обучавани в България или не), то страната ни няма право да участва на МОИ, т.к. НОИ не изпълнява изискванията по точка A2.5.

Божидар Пламенов Маринов живее в Смолян и се обучава вкъщи по чуждестранна програма. На 2-ри Март 2013 година, той участва в Зимните Състезания по Информатика във Велико Търново (национално състезание от най-висок ранг) и еднолично печели първо място за своята възрастова група (група D- до 6-ти клас). Класирането от състезанието е тук:

http://www.math.bas.bg/infos/files/2013-03-03-protD.pdf]

Божидар се явява и на областния кръг на НОИ, където е информиран, че не може да участва, тъй като „не е български ученик”. Въпреки това му е позволено да работи върху задачите, които той успешно решава и предава в срок. В последствие,
решенията му са оценени от Националната Комисия с пълен резултат. Резултатите от областния кръг са тук (по-скоро били са тук):

ПРЕМАХНАТ ДОКУМЕНТ: http://www.math.bas.bg/infos/files/D_res.pdf

За съжаление, в окончателния протокол от областния кръг, както и в списъка на учениците допуснати до националния кръг, името на Божидар липсва (този линк вече също не е работещ):

ПРЕМАХНАТ ДОКУМЕНТ: http://keleved.com/2013_NOI_2/D_prot.pdf
2 от 2

ПРЕМАХНАТ ДОКУМЕНТ: http://www.math.bas.bg/infos/files/NOI_Razgrad_dopusnati.pdf

Националната Комисия (която според точка 5.1 от правилника на НОИ решава всички "спорни положения") да се съобрази с точка 1.1 на правилника на НОИ, точка S2.5 на правилника на МОИ и точка A2.5 на правилника на МОИ, и да допусне Божидар до националния кръг на НОИ. В противен случай, националният ни отбор де юре няма право да участва на МОИ (освен ако не използва класирането от Зимните състезания, за да определи отбора, т.к. там Божидар е бил допуснат)".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!