106 години независима България

Екип "Българска история" Последна промяна на 22 септември 2014 в 07:39 7596 5

Снимка "Българска история"

Датата 22 септември 1908 година завинаги остава в българската историография като един от моментите, в които българският политически елит показва завидни умения и възползвайки се от благоприятната международна обстановка успява да извлече максимума за държавата, който в този момент е обвяването на независимостта на България.

В следващите редове ще разгледаме подробно събитията, довели до този безспорен успех на българската дипломация, реакцията на Великите сили и причините това събитие да се случи точно през есента на 1908 година. Традиционно ще започнем разказа си от по-далеч – още от Освобождението, за да разгледаме как се зараждат причините, които логично довеждат до обявяването на независимостта на 22 септември 1908 година.

Успешните военни действия на руската армия и българското опълчение от 1877 и 1878 година принуждават Османската империя да признае поражението си. Вследствие на това, през март месец 1878 година, в Сан Стефано започват мирни преговори, които довеждат до подписването на едноименния мирен договор. Според него българската държава се възстановява в нейните изконни етнически граници, които обхващат близо 180 000 км² площ. Това обаче не се харесва на Великите сили, които освен, че не желаят създаването на една амбициозна и силна държава, виждат в България един огромен проводник на руско влияние на Балканския полуостров. Това логично довежда до ревизирането на Санстефанския мирен договор само няколко месеца по-късно и приемането на нов, далеч по-неизгоден за България.

Той остава в историята като Берлински мирен договор и според клаузите му Северна България заедно със Софийски окръг се обособява в Княжество България. Южна, под името Източна Румелия, макар и с пълна административна автономия, остава под политическата и военната власт на султана, а Македония, Беломорска Тракия и Одринско са върнати в пределите на Османската империя. Българският народ е покрусен от тези решения и през следващите десетилетия основната цел на българския политически елит става обединението на всички българи в една държава. Първата крачка е направена през 1885 година, когато след блестящо проведена акция е обявено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Страната обаче остава васално княжество на Османската империя, което се превръща в една от основните пречки за довършването на започнатото обединително дело.

Причините васалитета на България да спира порива на държавата към национално обединение са няколко. Първо като васално княжество България няма право да сключва международни договори от военнополитическо естество. Освен това върху територията на държавата се разпростират всички клаузи на т.нар. „режим на капитулации“, който представлява система от икономически и съдебни привилегии за западните държави и техните търговци.

Всичко това (ниските мита и такси) подбива изключително много дейността и пазара на българите, което оказва негативно влияние върху младата икономика на държавата. Освен всичко България няма право да има министерство на външните работи, както и дипломатически и търговски представители в други страни, трябва да приема всички икономически задължения, наложени от Османската империя, а и не на последно място е задължена да плаща ежегоден данък. Освен всички тези причини обаче трябва да се отчете и икономическото състояние на България в началото на XX век, което също допринася идеята за обявяване на независимостта да става все по-актуална.

Втора част на статията може да прочете на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.09 2014 в 17:43

Гацо каза!Алоууу Офнюз, ЩО СТАВА БЕ, дека е инфото за руската газ - ЮЖЕН ПОТОК?!?!?
Расим Плювню ли го спира или тъпата крава Захариева?!?!?
ЕК е готова да обсъжда с Русия Южен поток във всеки момент. „Ако се поиска изключение от еврозаконодателството, ще се разгледа“
Гацо каза!

22.09 2014 в 16:14

За “donmikele”
Гацо каза!
КОЙ ПЛАТИ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!?
Знаем, че Руската империя освобождава България от Османско робство с цената на хиляди руски войници, знаем, че Берлинския конгрес орязва Санстефанска България, НО КОЙ ПЛАТИ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА на Българиа?!?!?
На 22 септ (5 окт) 1908 г. князчето-картоиграч Фердинанд изчита в Търново Манифест за обявяване на Царство БГ за независима държава (главно от султана, каквато васална са я стъкмили на Берлинския конгрес). Изчита князчето манифекта си, ама ... султана предявява искане за 600 млн жълтици, представляващи стойността на турските инвестици, вкл. ж.п. линии и др. И князчето, вече новоизлюпен Цар, и правителство се посират. Търчат във Виена – пари ИЧ, търчат в Париж, идват едни евреи и предлагат заем за космическа лихва. Пари няма и няма, а османците вече напират.
Накрая новоизлюпеното царче и правителство допират ПАК до Русия.
Руският Император:
Предлага ДА ОПРОСТИ на султана дължими репарации от Руско-турската война в размер почти на 600 млн жълтици. Също руският император предлага на новоизлюпеното царче да отпусне 82 млн златни франка на БГ за срок от 75 г., при мижава лихва. БГ плаща първите вноски по заема, после идва Балканската и Междусъюзническата война, после І-ва световна, Русия става СССР, БГ не плаща, и накрая Сталин повреме на големия т глад поради небивалата суша в Поволжието, поречието на Дон, Северен Кавказ, Казахстан (степите) е в периода 1932-1933 г. опрощава заема на БГ.
За уреждане финансовите въпроси от Русия около независимостта на БГ са подписани:
1909 – Руско-турски протокол за опрощаване репарациите на Турция към Русия; 1909 – Българо-турски протокол; 1909 –Руско-български протокол на база опрощаване репарациите на Турция към Русия за освобождаване на БГ от задължения към Турция, и за заем от 82 млн златни франка.
С тези три протокола, Русия опрощава на Турция репарациите от Руско-турската война (освободила България), Турция се отказва от всякакви претенция към България, от България се задължава да изплати на Русия заем от 82 млн франка за 75 години
На основа на тези документи Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през април 1909 г.
Та ДАЛИ знае: КОЙ ПЛАТИ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ?
Гацо каза!

22.09 2014 в 15:22

Много е жалко, че под тази статия няма коментари.
Няма как и да има. Днешната нова/стара продажна сган отново се е хвърлила в краката на поредния си господар.
Ето един интересен разказ по случай Съединението на България, докарана към днешна дата - разпокъсана, разединена и оглупяла до полуда "европейска" България.
http://www.pepatabakova.com/Articles/view/608#ixzz3E2nu1JfQ
Все пак - Честит Празник на малцината останали днес Българи!!!

22.09 2014 в 10:51

samia fakt, che vse oshte ne sme izklali fesovete i komunistite , a vmesto tova te ni upravliavat, govori, che nikoga ne sme bili nezavisimi.
tozi den triabva da se naricha "den na srama na Bulgaria" .

22.09 2014 в 09:20

Колко ли?