Комисията „Антиконфликт“ - скъпа и неефективна

Юлиан Христов 04 октомври 2013 в 13:23 3364 3

КПУКИ

Разкриването на конфликт на интереси е скъпо и неефективно начинание – поне ако се съди по резултатите от работата на станалата печално известна през последните месеци Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

От справката за броя на оспорените и потвърдени от Върховния административен съд (ВАС) решения на Комисията, става ясно, че ефективността ѝ възлиза на 27%. За период от година и половина - от 2012 г. до май 2013 година, като последна инстанция, ВАС е разгледал общо 33 дела, в които са оспорени актове на Комисията, като оставените в сила решения са едва девет, а отменените – 24.

Срещу годишен бюджет от 1.5 млн. лв. и 40 щатни служители излиза, че ефективността на Комисията, която се превърна в олицетворение за задкулисно политическо влияние, не е оправдана финансово.

От създаването си през 2011 година досега КПУКИ има два отчетни доклада за дейността си. В тях обаче са спестени констатации за ефективността в работата ѝ. В доклада за работата на Комисията през 2011 година е записано, че „със създаването на КПУКИ като централизиран административен орган се повиши ефективността на националната система за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.“

Направен е плах опит за сравнение на съдебната практика преди създаването на Комисията, когато с установяването на конфликта на интереси се занимаваше парламентарна комисия. Посочено е, че съдът се е произнесъл 80 пъти по закона за конфликт, като анализът на тези решения е спестен.

В доклада се посочва още, че само в първите няколко месеца от работата си Комисията е излязла с 12 решения, с които е установен конфликт на интереси, като 11 от тях са оспорени в съда. Какъв е изходът от делата отново не се посочва. В доклада четем единствено, че: „анализът на образуваните пред съда производства сочи, че те протичат на повече от едно съдебно заседание до постановяването на първоинстанционното решение“, а в съдебното производство „Комисията проявява висока процесуална активност по защита на своите актове и застъпената в тях позиция“.

В доклада за работата на Комисията през 2012 г. положението не е по-различно. От него става ясно, че законът е приложен към 100 хил. души, заемащи публична длъжност. За годината са образувани 496 производства, от които са приключени 321. От целия обем решения 48, завършили с установяване на конфликт на интереси, не са оспорени само две. Отново се цитира броят на производствата пред първа и втора съдебна инстанция, без да се анализира изходът от тях.

Към настоящия момент Комисията почти е блокирала работата си. След като председателят ѝ Филип Златанов подаде оставка, след него напусна и Сабрие Сапунджиева – член на Комисията. По този начин бройката на членовете на Комисията се сви до санитарния си минимум от трима души, които засега осигуряват кворум за провеждане на заседанията. За да не блокира работата на КПУКИ, Парламентът трябва спешно да попълни състава ѝ, което до този момент не е направено.

Същевременно Сметната палата е започнала проверки, които касаят отчетността и финансовото съответствие. Едната от проверките обхваща периода 1 януари 2011 година - 30 юни 2013 г. 

Според публикувания бюджет на Комисията за 2013 година за разходи за персонал са заделени 886 000 лв. Разделена поравно на 40 души на човек месечно се падат 1846 лв. или годишно - по 22 150 лв. За капиталови разходи са заделени 63 000 лв., а за придобиване на дълготрайни активи и основен ремонт – отново 63 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews