Членовете на КПУКИ бягат от комисията - работата ù под въпрос

Юлиан Христов 30 септември 2013 в 15:03 3196 0

КПУКИ

Работата на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е заплашена от блокиране, след като бройката на членовете ѝ се сви до санитарния си минимум.

До тук се стигна след напускането на двама души от комисията - председателя Филип Златанов и Сабрие Сапунджиева, която е назначена за зам.-министър на правосъдието.

Новината за напускането на Сапунджиева беше потвърдена лично от нея пред "Труд" и "Правен свят". Тя трябва да поеме поста от вторник.

Сапунджиева вече е била зам.-министър на правосъдието по времето на Тройната коалиция.

С двете оставки КПУКИ остава с трима членове, което е минималната бройка за кворум и за взимане на решения. Това означава, че Народното събрание трябва спешно да назначи двама нови членове. В противен случай Комисията може да блокира работа.

След напускането на Златанов неговото място е вакантно, а членовете заемат мястото му на ротационен принцип. В Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не е предвиден зам.-председател, а правомощията му са такива, че при отсъствието му комисията не може да работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови