Собственикът на "Карат С" е бивш агент на ДС

Вероника Шербанова 30 октомври 2012 в 16:09 9239 3

Собственикът на
Собственикът на "Карат С" е бивш агент на ДС. Снимка: БГНЕС

Собственикът на фирма „Карат С“ Миролюб Столарски е бил сред агентите на бившата Държавна сигурност (ДС).

Това съобщиха във вторник от Комисията по досиетата след проверка в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Столарски е бил вербуван през 1988 година. Неговият псевдоним е бил Митко. Той е принадлежал към службите и след 10 ноември 1989 г.

Фирма "Карат С" на Миролюб Столарски се оказа в центъра на скандал, свързан със Столичния общински съвет. С гласовете на ГЕРБ беше приет доклад, който предвиждаше на фирмата да бъдат платени 10 млн. лв. за дейност и 3.250 млн. лв. лихви, за да се прекрати предсрочно договорът с превозвача.

По-късно се оказа, че е станала грешка и лихвата всъщност е 600 000 лева. Заради разминаването кметът на София Йорданка Фандъкова нареди докладът да бъде изтеглен за проверка от дирекция “Финанси”. 

Сред бившите агенти на ДС е и основателят на „Домейн Бойар“ Маргарит Тодоров. Неговият псевдоним е бил Николов. Тодоров е вербуван през 1978 г.

Собственикът на „Арома“ Лукан Луканов е бил щатен служител на СГУ на МВР-ДС. Назначен е за разузнавач през 1984 г.

Сред бившите агенти на ДС е и Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена“ АД. Станев е вербуван през 1989 г. и е бил агент с псевдоним Борис.

Емилиян Абаджиев, изпълнителен директор на „Метро Кеш енд Кери“, също е бил агент на ДС. Негов псевдоним е бил Стефанов. Абаджиев е вербуван през 1981 г. По данни на Комисията по досиетата той е бил член на ДС и след 10 ноември 1989 г.

Името на бившия посланик в Русия Илиян Василев също се споменава в решението след проверката на Комисията по досиетата. Василев е вербуван през 1988 г. Той е бил агент на ДС с псевдоним Сашо-11. Илиян Василев е бил и щатен служител на Първо главно управление (ПГУ).

Сред бившите служители на ДС е и Евгений Иванов - член на Надзорния съвет на КРИБ и бивш посланик на България към ЕС. Иванов е бил щатен служител и на ПГУ.

Агент на ДС е бил и Пламен Илчев. Той е вербуван през 1985 г. Илчев е бил агент с псевдонимите Пирински и Балканев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика