Филип Златанов подаде оставка, собствената му комисия го разследва

OFFNews 26 септември 2013 в 10:18 1812 0

Филип Златанов, бивш председател на КПУКИ. Снимка: БГНЕС
Филип Златанов, бивш председател на КПУКИ. Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, от чието тефтерче изскочиха скандални политически поръчки, ще бъде даден на собствената си комисия.

Това обяви пред bTV Кирил Добрев от БСП - председател на парламентарната комисия, която разследва казуса. 

Той обяви, че Златанов вече не е председател на КПУКИ, като е депозирал молбата с оставката си в Министерски съвет.

В края на юли Златанов бе отстранен от длъжност с решение на Софийския градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд, но и до момента той се водеше председател на КПУКИ, чийто състав е от общо петима членове, заедно с шефа. След отстраняването на Златанов останалите членове на комисията взеха решение да председателстват на ротационен принцип.

„Сигналът за Росен Плевнелиев е изтрит от регистъра на комисията. Преписката е намерена в чекмеджето на Златанов, за да няма достъп никой до нея”, разказа Кирил Добрев. По думите му чрез КПУКИ от ГЕРБ са решавали вътрешно-партийните си проблеми.

Прави впечатление, че тези, които са се подчинявали на управляващите, са били „пожалени”. Срещу името на бившия образователен министър Сергей Игнатов например пише „уволнението му стига”. Ексшефът на комисията за престъпно имущество Тодор Коларов явно е бил по-непокорен и в тефтерчето е отбелязано, че на него уволнение не му стига и „трябва да се удари”, коментира още Кирил Добрев.

Филип Златанов е обвиняем за длъжностно престъпление. Скандалът около неговия председателски мандат избухна в средата на юли, след като прокуратурата показа личното му тефтерче, в което той си е водел записки за възлаганите му поръчки да манипулира преписки срещу определени хора, включително чрез забавяне или пък ускоряване на движението им, неуведомяване на прокуратурата за преписките, избирателно и манипулативно съобщаване на решенията на комисията и др.

Според записките в това тефтерче, което веднага стана нарицателно, Златанов е получавал поръчки от лица с инициали И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б. След скандала Искра Фидосова напусна депутатския си пост и Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!