Скритата втора „сметка“ за ток, която плащаме през зимата

Владимир Каролев Последна промяна на 22 февруари 2017 в 09:01 31957 14

Да плащаш електроенергия с една сметка е по-скоро изключение в Европейска държава, отколкото правило. В повечето развити държави от ЕС потребителят прави някаква прогноза за своето средно месечно потребление за годината и използва нея през следващите 12 месеца, без той или компанията-доставчик да се занимава с проверки на електромери, фактури, дебнене за измами и т.н. Плащанията обикновено протичат автоматизирано през разплащателни сметки по банков път и хората дори не се сещат за сметките си за електроенергия. В края на годината, доставчикът на електроенергията измерва реалното потребление спрямо прогнозното и внася съответните корекции – били те нагоре или надолу. Разминаванията идват във втора сметка, която най-често отразява пиковото потребление на ток в някакви много студени зими или много горещи лета – т.е. за отопление и охлаждане.

Втората сметка съществува и в България, но е де факто скрита в първата. У нас се плаща реалното потребление всеки месец, което означава, че в пиковите моменти имаме в сметката си както средностатистическото ни и очаквано нормално потребление, така и разходите за отопление и охлаждане. За съжаление, това не е разграфено и повечето потребители не го осъзнават ясно, което създава и огромно напрежение в сектора.

Напрежението пък идва от истинския проблем – българите, макар че заедно с румънците сме с най-ниските доходи в Европейския съюз, се отопляваме през зимата много често по най-скъпия начин – на ток. Докато в развития свят се преминава масово към централизирано отопление и дори централизирано охлаждане (чрез топлофикации) и/или към отопление/охлаждане на газ, с цел максимална ефективност и опазване на природата, българите сме в тотално противоположната посока – индивидуално отопление на ток (скъпо и неефективно) или индивидуално отопление на твърдо гориво (неекологично).Това положение в България е следствие на държавните политики по отношение на топлоснабдяването и социалната енергийна политика. Общинската Топлофикация-София е слонът в стаята – от поне десет години е на прага на фалит, от който се спасява само чрез забавяне на плащането за газ към Булгаргаз и заеми от БЕХ. В останалите градове топлофикациите също не са в много по-цветущо състояние с няколко малки изключения като управляваната от австрийската EVN Топлофикация Пловдив и управляваната от френската "Веолиа Енерджи" Топлофикация-Варна.

Оставени без централно евтино отопление, най-бедните домакинства са принудени да се топлят на крайно неефективни електрически печки и климатици (т.е. хем им е студено, хем им е скъпо) или пък да преминат на твърдо гориво. Както видяхме през последните месеци, последното е сред основните замърсители на въздуха с фини прахови частици, причиняващи рак на белия дроб и други заболявания.

Чисто политически, „скритата“ сметка за отопление с електроуреди е благодатна почва за популизъм, социалистическа пропаганда и влизане в парламента на гърба на чешките и австрийски и френските „колонизатори”, дошли „да ограбят KLETAMAJKABALGARIQ”. Истината е, че цената на тока за бита в България е най-ниската в Европейския съюз и то с много. Държавната ни държавна политика засега е също в тази посока – българските политици традиционно застъпват идеята, че бизнес и индустриалните потребители трябва да плащат една от най-скъпите цени за енергия в ЕС, за да може битовите да плащат най-евтината.

В допълнение, ЕРП-то и търговецът на ток са просто хората, на които вие плащате сметката си – далеч не всички пари остават при тях. Актуалното положение в София е следното:Накратко казано, българският потребител на електроенергия не разбира прекалено много основни неща за своето потребление и сметка, което периодично води до вълна от политическо напрежение и лъжи.

За начало, трябва повече хора да разберат, че през зимата и лятото плащат две „сметки“ за ток – едната за нормалното си потребление и втора за отопление или охлаждане. И тъй като отоплението на електроенергия е най-неефективното и най-скъпото, то тази втора „сметка“ е както много висока, така и много истинска. Единственият начин да бъдат намалени тези разходи в средносрочен и дългосрочен план е българската държава да последва европейския пример и да проведе политики за привличане на водещи световни и европейски инвеститори, които да разширят обхвата на централното топлофициране и газифициране.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6007

14

Stilyan Petrov

24.02 2017 в 16:53

Отоплението/охлаждането с газ ще е ефективно и наистина евтино когато доставчика на газ престане да е монополист (98%). Слона в стаята е Булгаргаз и доставчика батюшка.

7948

13

Oggie Petkov

24.02 2017 в 12:27

Въпреки че отоплението с газ уж е най-евтино, в нашия вход ( гр. Варна)от 30 само 3 са на газ, въпреки че тръбите са прокарани до всеки етаж . Причините са няколко: 1) От газовата компания не пожелаха или не знаеха колко е цената за домакинство на 1000 куб м и колко кубика на година приблизително ще харчи един апартамент; 2) Изисква се доста голямо начално капиталовложение-около 5-7000 лв.3) Никой не желае да си разбива апартамента. 4) Цените на газа зависят от Газпром и Овергаз, все монополисти. В крайна сметка се оказа, че за година се плаща около 1000 лв(ап 100 кв. м.), плюс ток около 30 лв на месец, излиза колкото само на ток с климатици.

7929

12

borislavus1

23.02 2017 в 19:52

Според мен Каролев не е специалист по тази тема. Нещата са доста по-различни.

8130

11

ds

23.02 2017 в 11:42

каролев забрави да спомене само, че хората от развитите европейски страни не се интересуват от сметките си за ток, защото не им е проблем да ги плащат. така че, не ни е скъп тока, ниски са ни доходите.

6506

10

karviola

22.02 2017 в 22:29

Пък отоплението със нагрята вода от въглища и т.н. е най-гениалната идея на човечеството - в кола например, тя се използва най-вече за охлаждане и чак след това за евентуално затопляне - защо!?

8014

9

ognian123

22.02 2017 в 17:06

Уважаеми професор балкански вашета субективна оценка не почива на никакви реални резултати.

7751

6

Big Smile

22.02 2017 в 10:40

Тоя трол е много заможен, след като се отоплява и с газ....

7751

5

Big Smile

22.02 2017 в 10:38

Нещата с тока са много простички - потребителите в Бг. плащат в микса си скъпия ток, а евтиния от АЕЦа - наши фирми посредници го изнасят. Това е схема от десетилетия (спомнете си Тодор Живковото дискотечно време), която се възпроизвежда и до сега.