Проеде ли куче грозде, нема оправанье

08 април 2013 в 10:10 11083 34

 Николай Фенерски
Николай Фенерски

Николай Фенерски

Severozapad.org

Айде да почнеме сериозно. Не че досеги сме се алосвале, ма да закопаме по темата с изборете изместо, па кво стане, то са е видело. Човек праи квото може, докато може.

Сигурно е, че хваляче на всека една партия си има и ич ни не боли дреата за защитниците на мутрафоня, команчите, десенцата кирливи и така нататика. Можем да ги обединим под едно название - десе боклуци. Всички, които са ни управлявале след 1990, са у връзка с ДС. Нема по-голем и по-малък боклук. У боклучавостта нема степени. Проеде ли кучето грозгье, чекай го да запре. Има ли замесено десе, чекай го да стане човек от него. Племето на социолозите е особено активизирано през последните дни. Хистерията ги хвана тия нечистоплътни мултимилионери. Разни Райчевци и Кольовци и Мирарадевки и прочие напъплиха отсекъде на кюмета и талази. На рояци и глутници. И тоа Кольо вика също, че водещото мото било „всички са маскари“. А то не е верно, нали? Това е просто илюзия и всички са свестни ора. Обратно по дупките социолозите! Прояли сте грозге отдавна. Мани другото, ми се изживявате като социални инженери.

Корумпирам произлиза от английската дума повреждам. На компа ви излизало ли е съобщение the file is corrupted? Нема отваранье такъв файл. Повредите са трайни и неотменими. Повредите по психиката на така наречените социолози, всъщност манипулатори, и на политическите пионки са необратими. Целият лаф за кучето и грозгето е куче проеде ли грозге и свиня гОвна, немат оправанье. Ше ползваме пръвото, ма вие си имайте наум и второто. Щото тва, дето го правят у момента манипулаторите по медиите, е именно второто. Мръсните им усти смърдят отдалече. Ка кае Пустиняка у форума тия се осират до плешките, а после ни карат да ги миришеме и да им целуваме рЪка, че имаме късмета да ни управляват.

Бихейвиоризъм. Институтът Тависток. Планът Ран-Ът. Програмираното поведение на политиците ни. Портокал с часовников механизъм. Не, не съм луд. Тия фрази си имат обяснение. Просто се знае как ше се гласува на следващите избори. Инженерното модериране на обществото е наука много отдавна. Недейте да сметате, че „нещата просто се случват“. Нищо не се случва и нищо не е просто. Абцолютно всичко е предвидено и целенасочено. В тия школи са се образовали и най-известните политици и социолози. Те знаат кви ги връшат. А всъшност може само да си мислат, че знаат. Често така става.

Запазвам си обаче илюзията, че има смисъл от гласуваньето, въпреки ясното съзнание, че нема да променим системата. Или поне нема да стане от един път. И може би е нужно да минат неколко десетки години, за да заприличаме на цивилизовано общество. Последния път пущих бюлетина за Светльо Витков. Ако има такава партия за парламентарните избори, ше пущим гласа си за неги и на 12 май. И сеги вече в ушите ми звучи писъкът на чугунете - не бива да се гласува за малка партия и прочие. Я имам глАва на раменьете си, може да е пАча, ма си е моя. Варайте ма, демек оставете ме сам да си решавам. И ако и вие се чудите да идете ли до урните, ще напомна, че на 12 май си избираме прислуга, обслужващ административен персонал, а не раздаваме наградите „4 годин гушене“. Ползвайте ги малко тия глАви - кой от кандидат-слугите приказва нормално, кой не е повреден и кой не се е омазвал досеги. Нека дадеме шанс и на други да се омажат.

Абе, къде е Бойко? Лелей, одих оняденка до София. И на улицата видох познат фотограф. Малии ка се радваше тоа човек като детенце, че успел да заснеме Бойко. И взе да обяснява кво дебнене било и как лицето се криело из лабиринтите. Като минотавъра. Ебаси новата стратегия предприел тоа тулуп. Имитира Костов ли? От сбръканяк на сбръканяк попадаме. Костов си приказваше с теменужки, царо си приказваше сам, Серьожа и Бойко немаха нормални семейства... Сеги Бойко минава на фаза митологизиранье. Скрил се е обаче не като митично създание, а като плъх.

Как се сменя статукво с избори? С неконвенционално гласуване. Над 6 милиона избирателе са, ако си дигнат дзадниците всички и не идат за майски гъби, а се занесат до урните, съм сигурен, че резултатът ше изненада старите грозници. Да ви разкажа и една малка схемичка за спечелване на 50 кинта. Само се иска да не сте принципни и да сте претръпнали. На 12 април се огледайте из квартала и града къде се намират предизборните щабове. И според вкуса си изберете два-три от тех. Влазате у пръвия и казвате, че желаете да станете застъпник на партията в некоя си там секция. Ако не стане, влазате у втория щаб и така нататика. Все некъде ше извадите късмет. Ма моя информатор вика, че то не било късмет, а е легална схемичка да ти купат гласчето. Така че ако го продавате, идете си го предложете. Я мойто гласче не сметам още да го продавам.

В момента сме у средата на постите. И у средата на прехода. Това са изпитания. След още 23 годин дано стигнем обетованата зЕмя. Барем за дечурлиата ни да стане поносимо. Дедо Николай Пловдивски рече, че управниците, демек слугите ни требва да ни обичат като себе си. Те себе си, че се обичат е ясно. Ма как точно ше стане да ни заобичат и назе немам идея. Щото имам съмнения, че изпитват към назе точно обратното на любов - омраза. Ех, защо пак ше избЕрете същите гадове... А по телевизора агент Димитър си гъгри сладко с агент Бакърджиев, реабилитира образа му, а агент Кулезич сътворява режисирани скандалчета с агент Трактора с цел подобряване на имиджа му, пиари са се намесили, личи си, кво ли още има да видим. Мат и маскара ше станеме отсекъде.

Като рекох за постите, един сайт пущи смешката, че биле измислиле презервативи с вкус на бекон и че тва било двоен грех, ем мЕсо, ем друго мЕсо. Да едеш не е грех, а да спиш с жена си може по взаимно съгласие е рекъл дедо поп. Пост значи да стоиш на пост, да вардиш. Обаче ни чака предизборна кампания по време на поста. И е много по-важно кво мислиш, кво приказваш и как се отнасаш към ората по време на поста, отколкото дали едеш мръволье. У тоа ред на индукции много ярко ше си проличи кой е честен и кой е безчестен от кандидат-слугите. Мръсотиите им ше плувнат одгоре одма у тоа особен период от годината.

По данни на ГРАО точният брой електорални единици бил 6 956 890. От които 21 155 ше могат да пущат глас за пръв път. На мен като ми беше за пръв път, отидох с големо желание. Все пак правото на глас те различава от затворника, на когото и то е отнето. И въпреки че бех млад, обратно на нормалното човешко развитие пущих ужким за десните. Гласувах за СДС през 1994 у казармата. Не подозирах още млад и зелен за с-дс произхода на абревиатурата, ма както и да е. Интересно ми е колко от тия двайсе и нещо иляди младежи сеги ше идат до урните. Щото от другата стран са дедевете им и бабичкорите, които може да са суринат и да Умрат по пъта, ма ше се завлечът. Даже и ония 630 столетници у списъците ше отидат. Ако междувременно не са такова... Не че казваме да не гласуват, не, всеки има правото. Ама те гласуват сеги, а се не знае до края на мандата ше ли ги има или такова... Вероятността ония младите да са на тая планета след 4 години е малко по-голема, значи малко по-логично е те да имат интерес. Ма за каква логика и какъв интерес приказвам в тоя шантав свет, дето живееме.

Само се чудим на команчите, дето решиле да си сменат козината. Те нрава нема да си го сменат, оно е ясно, ма дрътольете дали са чувале за оня турбогъзар Мартин Захариев? Щото и тоя оръпляк се бута между шамарете. Какъв социалист може да бъде тоя тупан? Пролетарий ли е? От работниците ли е той или от селяните? Бабичкора дали е чувал за „Плейбой“? Нацелили са се в по-младия електорат, ама се не сещат, че хората не ядат доматите с колците. И трудно некой би припознал шматарока Захариев за свой човек във властта. Освен ако не става дума за софийските дупета от жълтите павета и синята зона, които никога не са били лево ориентирани. Политически имам предвид. Изпедерастева Партията.

Прочетох и за Желяз Турлаков, който е бивш наркозависим и се кандидатирва за депутатин. Подкрепям такива личности. Но си мисла, че създаването на добра дръжавна политика относно наркозависимите би била в ущърб на бандата управници, които печелят от дрога. Айде да се не лъжем викам. Наркобизнесът е тесно обвръзан с партиите и министерствата. Така че борбата на Турлаков е борба с мелниците. Те си мелат и ше си мелат вовеки веков. Коментаторете тука викат само констатираме проблема, без да даваме решения. Какви решения по-точно сакате - работещи или просто мечти? Щото за мене се припокриват. Мечтите ми са петдесетина човека от близкото минало да бъдат публично наказани и опозорени. Да им бъде отнето имуществото, да бъдат интернирани, екстрадирани, заточени, изпратени в каторга. Това не стане ли, нищо друго нема да стане. Решение викате. Тва да ви не е меко сиренье, режи и яж, ебаси. Наща цел е да им бръкаме у здравето на упоменатите престъпници. И да накараме поне един човечец да гласува с акъля си. И още една мечта имам - негрАмотните, демек орките и туристите от юг да не гласуват. Те ви ги некОлко решения накуп.

И едно мнение за кОлтурата и нейните трегери. През последните години доста истински актьори си заминаха. Никой от тех немаше да си позволи да участва в глупави чалгаризирани шоу предаваниа по телевизора както тва прават днеска разни наши набори като З. Бахаров, Д. Донков и други епизодисти с ниска лична хигиена. Ма кво има да се чудим, нашумелият писател моралист К. Терзийски рекламира евтини парфюми, а сумаси негови колеги пишат ТВ халтури и приказват простотии, къде им падне. Никва чест им не остана на тия творци. Да не говорим, че ония от шоото на голослави (по израза на една съфорумка), са пропаднале като у съдрани гащи и ни излагат пред целата страна с глупавите си четения на истории, ужким пратени от зрителе. Профанизираха ни диалекта тия момчета и сега требва да чистиме след тех. Щото в Северозапада живеят нормални хора. Просто имат по-друга чувствителност и по-друг хумор. Които черти тия глъмере изкилиферчиха в тъпите си говорилни. Чувале ли са примерно те, че у село Селановци има паметник на мотиката? Само от тоя факт колко изводе и заключениа могат да се направат, що нещо може да се извади като материалец, обаче не, те си знаат тейното - простотия след простотия. Такава им е телевизорната политика, бой зрителете по канчетата да затъпеват докрай.

И те така те. Не яжте креМвирши и спортувайте. Не заради постите, ми щото учени от Оксфорд изследвале кво едеме и стигнале до извода, че яденьето ежедневно на такиви консистенции съкращава живота с 20 годин. Оставете тва... грозгето да си го едът ония свинье.

Айде.

—————-

Николай Фенерски е автор на идеята и каузата Резерват Северозапад, която първоначално тръгва като носталгичен сайт-речник на северозападните думи, изрази и дълбокомъдри сентенции през 2002 година. Постепенно около идеята се събират хора, милеещи за Северозапада, сайтът се разраства, създава се форум и сдружение със същото име. През 2012 година се появява документалният филм “Резерват Северозапад”, автор, продуцент и сценарист Н. Фенерски, режисьор по монтажа Пламен Николов, оператор Георги Маринов. Филмът взима участие в различни фестивали и печели сърцата на зрителите. Предстои да бъде излъчен по някоя телевизия и да бъде пуснат за свободно разпространение в интернет. Н. Фенерски е инициатор и редактор и на алманаха за култура на областите Видин, Монтана и Враца “Резерват Северозапад”, чийто първи брой излиза през 2010 година, а втори брой ще бъде пуснат в продажба от началото на февруари 2013. Н. Фенерски публикува проза и публицистика от края на деветдесетте, през 2009 г. излиза първата му книга сборник с разкази “Апокалипсисът е дело лично”, в края на 2012 излиза и втората му книга роман в разкази със заглавие “Не казвай на майка си”. И в двете книги има текстове, свързани по някакъв начин с мястото, където авторът израства – Северозападна България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!