Калин Терзийски: Колко ясно, колко прозрачно

Калин Терзийски 25 април 2018 в 13:22 8026 1

Калин Терзийски

Колко е ясно! Че диващината е удобна за всички!

Някой хвърля пиратка и ранява полицай. Това пък как ще е удобно за всички? Така ще питате и аз ще ви погаля по главите, защото чрез моето галене е възможно те да се загреят (от триенето) и да се задействат в тях известни процеси, водещи до известни открития.

Защо ли, защо ли? Хм.

Защо ли някой ще хвърля пиратки и това защо ли пък ще е удобно?

В общество, в което насилието е норма, явно то е полезно. Нормите са полезни за едно общество.

Старият завет – той е в основата. Българинът все още не е, като че ли, узрял за Новия завет. И я кара по Стария. А Старият завет, общо взето, е книга за насилие и отмъщения, а ревността на Бог в него много повече си личи от любовта. Зъб за зъб, око за око.

Вчера гледах Рамбо 2 по телевизията. Идеята за всеопрощението комбинирана с Рамбо 2 изглежда като комбинация от олио и вода, като комбинация от турбочалга и Вивалди. Милион и половина наши хора вчера също са гледали Рамбо 2. Там се говори за насилие и за още насилие, което се наказва с насилие и за насилие, което е било наказано с насилие и затова е довело до насилие.

По "Цариградско шосе" минава мотор кавазаки с около сто и петдесет километра в час. Мотористът – представям си го – е сложил на лицето си най-хищната възможна физиономия. Тя казва на целия свят така: Сърдит съм ти, о, Свят! Хора! Искам да изнасиля вашите уши, а ако може и да ви убия, но без да влизам в затвора! Искам да убивам, защото нямам всичко, което искам... а и въобще не знам какво искам и от това страшно ме е яд, затова искам да ви убия! После ще отида да пия бира с приятели.

Защо насилието е така полезно за всички? Защото дава възможност да се говори за него и да служи за обяснения. Оправдания.

Ако хората бяха кротки и безобидни – безобразията на алчните щяха да си личат прекалено страшно. Властта щеше да се вижда, да изпъква като въшка на чело. Релефно. Властта с цялото и безобразие и алчност щеше да се набива на очи.
Преди да гледам Рамбо, гледах филма за Ганди от 1982-а. В него изключителна роля прави сър Бен Кингсли. На когото, апропо, рожденото име е Кришна. Филмът ме възхити. Ненасилието. Като принцип. В наше време! Не около Пилат и Голгота, а горе-долу сега, преди няма и сто години! Ганди казваше: Ако за око вадим око, целият свят ще ослепее.

Той именно това искаше да научи индийците – хиндуисти и мюсюлмани. Че безобразията на властта, нейното насилие – икономическо, политическо, морално – над народа ще изпъкне и ще се вижда много по-добре на фон от ненасилие. Зверството си личи много по-силно на фон от кротост. Съпротивата може да е смислена само чрез кротостта. Когато насилстваш срещу насилници – само им даваш добри поводи да насилстват над тебе! А и на фона на твоето насилие тяхното не се вижда!

Дай на властта народ от дребни и безопасни насилници – насилващи един над друг непрекъснато и почти без повод... омърсени хора, хора без достойнство и без милост... и остави властта – та да видиш какво ще направи! Ще си разпаше пояса властта! Над народ от дребни насилници и бандити без чиста съвест се властва най-лесно, защото над гузна съвест и над нисък морал се господства най-лесно! Властта може да използва и най-долни методи, но само когато те вече се използват и между обикновените хора.

И най-големият мръсник някак се свени да плюе и храчи на съвсем чисто. Но когато е оплюто и охрачено – никак не му е неудобно!

И най-мръсната власт би се посвенила да тъпче и да извършва своеволия над чист и морален народ. Но над народ от полугангстери и над народ от мръсници да извършваш безобразия си е... някак естествено!

Ние ще ви бием, защото и вие сами се избивате! – така може да каже една власт на народ, който и сам се избива.

Където баща бие сина си – там и бащата ще яде бой от началника си! Така ли е? Мисля, че да. Където бащата го бие началника – там и синът ще бъде бит. Но тази връзка ни е позната, предишната обаче малко пропускаме да забележим. Мръсна съвест се тъпче по-лесно.

А няма насилник и идиот с чиста съвест. Не бива да се лъжем – всички знаят какво е да си лош човек, Христовите думи е чувал по някакъв начин и отнякъде всеки човек на земята. Така че няма как човек земен да не знае повелите Божи за отказ от всяко насилие: „И когато те ударят по едната страна, подай и другата да ударят!”. Няма как да не е известно това. Всеки е гузен от насилието, което извършва. Но. Но човешката душа е хитър апарат – тя се самозащитава от чувство за вина – и на вината реагира със злоба!

Аз правя така, защото животът ми е лош! Така казва всеки насилник, включително и вече споменатият моторист, включително и малкият разбойник, хвърлил пиратката, наранила жената. Жената полицай.

Животът е гаден, вие, всичките вие ми го направихте такъв, затова аз имам право да отмъщавам! Така казва всеки един насилник. И отмъщавайки, затваря порочния кръг. После и него ще прегази машината за прегазване, после той още повече ще се озлоби и със злобата си ще ранява и ранява, а ранените от него ще искат да си отмъстят!

На кого ли ще отиде да си отмъсти полицайката? На кого ли ще си го излеят приятелите и? На кого ли ще си го излеят колегите и? Къде ще се оттече това огромно отмъщение? Което Всички готвим на Всички?

Скорпионът си захапва опашката и без апетит, но със злоба започва да се самопоглъща.

Няма повече да гледам "Рамбо 2". Само "Първа кръв". Там няма отмъщение. Джони Рамбо там не уби никого. Само ги предупреждаваше.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови