Из делниците на един луд (24-28 март)

Тони Филипов, д-р 30 март 2014 в 16:12 31935 16

Понеделник, 24 март
В Кърджали Борисов се възмутил от главсека на МВР Лазаров: „Един главен секретар е получил само за една нощ четири генералски звезди, а аз съм работил за тях години… Няма как за една нощ да вземеш четири звезди…”
Верно е, измъчи се Борисов с тия звезди. Звезда по звезда ги събираше. Назначиха го за главсек на 1 септември 2001 г., а го направиха ген.-майор чак през януари 2002 г. Журналистите тогава го успокояваха, че и Славчо Босилков е поел поста като полковник. Обаче Борисов беше проверил: «И след месец и десет дни стана генерал, проверил съм...» Значи някъде от средата на октомври е почнал да чака. А днес, а утре... А за другата звезда беше още по-трудно. Ген.-лейтенант стана чак през юли 2004 г. И се наложи да целува ръка на Доган ага. Единствено той се застъпил да му се тури още една звезда на нагона, както сполучливо се изрази поетът Леонидов: „Ахмед Доган беше единственият човек в коалицията НДСВ-ДПС, който настояваше да бъда произведен в генерал-лейтенант...»
„Как има наглостта този човек (Лазаров, не Доган) да си позволява да обижда Цветанов, че бил носил папки? Разликата между него и Цветанов е, че Цветанов не ги носеше папките, а ги четеше.”
Забравили сте, г-н Борисов. Лично го казахте и лично ви чухме: „Цецо съм го взел като човек, дето носеше папките…” Лазаров просто повтаря, на него пипето за толкова му стига…
Почнал е да забравя Борисов. Оня ден в Брюксел каза, че управляващите били некадърни: "Всеки ден се оправдават с мен…”
А той никога не се оправдаваше с тях… За четири години веднъж не е споменал наследството, което му остави тройната коалиция. Освен може би около един милион пъти… През 2012 г. писахме, че Борисов ще остане в историята със Станишев. Със Станишев лягаше, със Станишев ставаше… (Това малко двусмислено се получи…)
И така, както Станишев беше виновен за всичко, накрая го разкарват по съдилищата за един „секретен” доклад, който половин София беше прочела. Нищо от далаверите на царското управление и тройната коалиция не се изкара на мегдана. Заменките на гори, далаверите в резерва, отклонените пари от бедствията, врътките по външния дълг, кражбите в пътната агенция... Нищо! Само общополитически лафове. И пак не искат да ни повярват льольовците, че Борисов е част от статуквото. Че той издрапа до върха, защото беше оценен като полезен за господарите. Иначе щяха да го смачкат като сукнян молец…
И сега е същото. Занимават ни с това, колко фъстъци изял Борисов в правителствения самолет. Гарван гарвану… И утре ще е така. Четете за Борисов, мислете за Бареков! Ако не ви мързи, де… Ако ви мързи, друг ще помисли… Но, както обичаме да казваме, да му мисли, който не му се мисли…
ССД на Софиянски се присъединил към Цензура без България. Чудех се къде ми се губи един от синовете на лейтенанта... А вчера Бареков подписал с „Гергьовден”. Тоя верно човек по човек ги събира… Пазел едно място и за Лукарски (СДС), в случай, че осъзнае, че нема работа при Кунева и Корман Исмаилов. Накрая и Гоце ще се присъедини и с това ще приключи комасация на келеметата…
Бареков вика: „80% от заплатите на нашите евродепутати ще отиват за хората”. Ако случайно имат евродепутат, не изключвам така да направи. В началото на 2005 г. (изборна!) министрите на царя тържествено поеха ангажимент да дават по 50 лв. от заплатите си във фонда за лечение на деца. Но забравиха ли, другаде ли дариха парите, в тоя фонд не постъпи стотинка от министрите.


В Дупница неизвестен зевзек разлепил плакати, посветени на националната кампания на Цензура без България.

Между другото, последното изследване на Сънчо и Лайчев показва, че шансът на Бареков за евродепутат е спаднал от 6.1% на 5%. А Гоцинката направо се е сринал – от 6% на 3.2%. ГЕРБ и БСП лидират в народните симпатии с почти изравнени сили 20.7% на 19.5%. Сидеров е с 2.5%, а РБ с 3.1%.
Социологът Михаил Мирчев обяснява високите резултати на ГЕРБ: „Въпреки кризата партята остава със силна позиция, но трябва да знаем, че само мутренско-военизираната общност в България са над 200 000 души". Не знам какво влага в „мутренско военизирана”, но не ми се струва да е комплимент…
Пишат ми граждани: „Докторе, и куцо и сакато прави политика вече. Ние от ПП”Четвърти километър до кога ще чакаме? Регистрирай партията и да почваме!”
Така е, всякакви идиоти навлязоха в политиката. Но точно това ме плаши. Няма нищо по-унизително от това, да се провалиш в начинание, в което толкова идиоти са успели. Защото идиотите, това е световна тенденция, понякога проявяват завидни политически способности. Не знам защо е така, възможно е да е в корелация с избирателите…
Ще помисля още малко.
ЧЕЗ и EVN ограничават мощности заради намалено потребление. Даже не толкова ги ограничават, колкото ги намаляват наполовина. Щели да функционират на 40%. Електроенергийният оператор наредил първо да се намали производството на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2", а след това и на зелените централи. Защо първо на АЕЦ и "Марица изток 2", не мога да ви кажа. Сигурно защото те произвеждат най-евтиния ток. Пълна перверзия! Вместо скъпият ток да компенсира само недостига след изкупуване на евтиния, то е обратно!
Народе! Знаеш ли кога ще станеш народ?!
И износът се сринал. През януари сме изнасяли 1300 мегавата, сега едва 527 мегавата (54% по-малко).
Обаче пък Еленко Божков от ДКЕВР бодрее: „Цената на тока за бита ще се запази същата в обозримо бъдеще. Не разглеждаме въпроса за поскъпване въобще…"
Румен Овчаров напротив: „Рано или късно балонът ще гръмне и токът ще поскъпне. Цените в момента се намаляват зад ръба на закона, но след изборите нещата ще станат много ясни."
След изборите!
Та след изборите пак ще ви задам същия въпрос…
Вторник, 25 март
Благовец. На този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че ще роди сина Божий Иисус.
Ало, пенсиите! Според народните вярвания от Благовещение до Еньов ден от къщи се излиза само сит и с пари в джоба, та ако ви закука кукувицата, цялата година да е на сито и на пари. И понеже се информирах от НОИ, че пенсиите, заедно с добавката за Великден, ще се плащат след 4 април, та рекох да ви предупредя, че ще имате едни 9-10 рискови дни, през които може да ви свари кукувицата неподготвени. Затова си стойте дома. И се правете, че не я чувате…
Всъщност, не, трябва да я чуете на всяка цена. Сега се сещам какво пишеше Хайтов в „Кукувица кука”: „Най-лошата клетва е: „Кукувица да не чуеш!“ Има и поверие: чуе ли болен кукувицата - през тая година няма да мре. Затова навремето гледали да попримъкнат болника навън, за да чуе овреме спасителния глас.”
Та чуйте баре кукувицата, не виждам на какво друго можете да опрете несигурното си съществуване.
Понеже напоследък често обвиняват кукувицата, че била като Кунева, снасяла яйцата си в чужди гнезда, та да напомня какво казваше Хайтов: „Може би Природата й е отнела майчинството, за да се посвети тя напълно на призванието „Вестителка на пролетта“. Кукувицата се явява един вид общественик. Има и жени такива, тичат по мероприятия, по събрания, а децата гладни и мъж им пие без салата. Пенсиите, и във вас съм забележил общественическа жилка, не ли?
„24 часа”: „Стрелецът от Лясковец проговори”.
И каза: „Нямам какво да кажа.” Браво!
В друга дописка колегите се хвалят, че тяхното заглавие "Депутатско прасе, расло на музика, умря щастливо" е отличено като най-забавното през 2013 г. в класация на сайта "Академика БГ". На сайта на д-р Филипов тия работи ги слагаме в рубриката „Полюцър”, но те щом се ласкаят…

Та го дали и на снимка, щото е велико…

На второ място пак тяхно заглавие: "Крава бяга 40 км из Балкана, обзета от любовен копнеж".
Много отдавна сме обърнали внимание на големия майсторлък на „24 часа” в заглавията, особено по времето, когато Венелина Гочева беше главна. Даже тези заглавия са нищо, в сравнение с някои, които помним.
“Душите на 100 удавници отлетяха край София”.
“Генерал поема кучетата, и професори искат”.
”От 2 1 страни удари срещу Царя.”
Такива заглавия те карат да мислиш. (Какво искат професорите?) И да смяташ. (Не 3, а 2 1.)
“Бивш затворник обира, краде, стреля и бяга.”
Тука има известно семантично застъпване на глаголите “краде” и “обира”, но понякога, за да се изпълни заглавието, се слага и някоя излишна дума, щото като остане въздух е грозно. Най-любими са ми тези заглавия, в които се казва всичко и не е нужно да губиш време да четеш и дописката:
“13 от Висшия съдебен съвет: Филчев, дай оставка!
Той ги пита: Кой се страхува от прокурора? Призивът бил пожелателен.”
“Пиян датчанин атакува хотел, нахлува с тръба в стая, бяга през балкона, пада върху мерцедес.”
Още в заглавието е отговорено на 4-те въпроса: кой, какво, къде, как. В дописката е отговорено само на петия въпрос – кога: в 4 часа сутринта.
“Дете се дави, мост пада, коли плуват – лошо време”.
Такива заглавия се помнят за цял живот. Събирам ги и в свободното време си ги препрочитам.
Ново изследване показало как мъжете виждат идеалния бюджет на времето: 4 ч. и 19 мин. за секс, 3 ч. и 22 мин. за срещи с приятели и семейството (изглежда не се предвижда сексът да се прави дома!), 2 ч. и 38 мин. за хапване, 30 мин. за външния вид. За работа са отделени само 3 ч. и 36 мин. От една страна, ако човек се е отдавал 4 часа на смешните движения, не вярвам да се скъса от работа… Но, от друга страна, на един мъж рядко му се събират три часа на ден да не се разсейва с мисли за секс. Според различни изследвания мъжът мисли за секс между 18 и 34 пъти на ден. Поради спецификата на биологията си, през това време мъжът мисли само с гръбначния мозък. И после доде превключи, доде се настрои за работа… А допускам, че след 4 ч. и 19 мин. е възможно известно време да не мисли за секс и да се концентрира върху работата си.
Сряда, 26 март
Станишев написал във Фейсбук: "С огромна изненада и разочарование научих за скандалното признание на Росен Плевнелиев в интервю пред BBC, че е президент на ГЕРБ. Това изказване обяснява много за поведението, решенията и мотивите… Жалко че за първи път от 24 г. имаме президент, който служи вярно на една партия..."
За първи път?! Тоя що се прави на дръж ми шапката?! Имаше един, дето викаше "Аз съм седесар!" И той ли не е служил на партия? Имаше един друг, дето се обяви за социален президент. И той всенароден?
Когато през 2004 г. Симеон каза в Злокучене, че не се чувствал премиер на всички българи, а само на тези, “които са ми гласували”, аз се зарадвах на това признание. Щото до тогава отношенията ни с него бяха някак едностранни, само аз не го признавах. Та и с Плевнелиев е така. Не го признавам и намирам за справедливо и той да не ме признава.
Но, ако трябва да сме честни, щото не винаги трябва, Станишев спекулира. От BBC задават на Росенчо въпрос за политическата му генеалогия: "Вие сте от ГЕРБ?" Щото нали, все трябва да е отнякъде, иначе няма да е. И Плевнелиев отговаря: "Да...» Как да отговори? Да каже българин може би?! Нали ще го вземат за невменяем. Не, че и така не са го взели…
Шефката на НСИ Ренета Инджова твърди, че преброяването през 2011 г. е направено през пръсти. На краката… И потвърди слуховете, че властта ѝ крои кюляф. Тя искала среща с Орешарски, но той така и не я приел. Обаче където я срещнел ѝ подмятал: „Само ми създавате проблеми". "Те, вика Инджова, към мен отмъстителни не са, те така работят, но просто аз няма да позволя с мен така да се работи…”
Госпожата предлага да се промени законът за НСИ и институтът да се превърне от "политическа" в независима агенция към НС и ръководството да се избира от депутатите. Не знам защо си мисли, че като минат към НС, та ще са неполитически! Да напомняме ли злополучната съдба на НЦИОМ, на подчинение на НС? Не само изгониха директорката Йорданова, ами и центъра закриха.
Шеф на статистиката е втората по важност позиция в една държава. Всичко, което не може да постигне един премиер, барабар с целия си кабинет, статистиката го постига с едно чукане по клавишите. Може да овладее инфлацията, да предизвика дефлация, да съживи икономическия растеж, да напълни потребителската кошница… Изобщо, статистиката е мощен икономически фактор. Лично аз съм учуден, че властта не превзе НСИ по-рано.
Сега основният проблем пред НСИ е икономическият растеж. Той е проблем пред правителството, но понеже то не може да се справи… На кабинетът му трябва 1.6% растеж, толкова е заложило в бюджет 2014. И краде и харчи според заложеното. Но Инджова не била склонна да го даде. Поради което министър Чобанов гласял за мястото ѝ съученичката си Гергана Михайлова. Г-н Чобанов вярвал, че тя е способна да произведе ръст от 1.6%.
Колкото до това, че Инджова играела театър, щото ѝ изтичал мандатът, не мога да се изкажа по същество. Струва ми се, че голям грях си взема на душата този, който твърди, че точно в този момент Инджова защитава поста си със зъби и нокти…
За нормално мислещия и нормално чувстващия човек самият опит да се постави на нейно място изисква нечовешко усилие.
Но сега управляващите са способни и на нечовешки усилия…
„СПА сред природата за Великден”, пише „Стандарт”. 86 лева на човек щял да излезе Великден на голф комплексите по Добруджанското крайбрежие. В цената, освен гледката (?!), влизали нощувка, закуска и вечеря, а също и многобройни СПА процедури: парна баня, турска баня, финландска сауна, джакузи и приключенски душове. Тия „приключенски душове” ме заинтригуваха. Не ги знам. Ако бяха в турската баня, щеше да е ясно за какво приключение става дума, но те са самостоятелна услуга. Дълго мислих, но само неприлични работи измислих и няма да ви ги съобщавам, за да се излагам. Щото може да се окаже нещо съвсем невинно. Като оня „хайдушки масаж”, единственото хайдушко на който беше цената…
Пенсиите, въздържайте се, докато проверя.
Четвъртък, 27 март
СЕМ съветва да се ограничат натуралистичните реклами по време на вечеря. Зрители се оплаквали, че във времето, в което те обикновено вечерят, по телевизора им говорят за дамски превръзки, гъбички, цистит, простатит, пърхот, диария, хемороиди и други подобни „апетитки”. Та медийните надзорници разгледали въпроса и стигнали до извода, че потребителите се нуждаят от допълнителна защита в това отношение. Но те не можели да им я дадат, защото ЗРТ не предвижда подобна регулация. Можели само да съветват.
Нищо, де, пак берекет версин, че поне се сетиха да обърнат внимание на проблема. Д-р Филипов го поставя периодично от 2002 г. още. „ Из делниците…”, 3 юни 2002: „Снощи, както си седя и си вечерям пред телевизора и чувам: “Ако имате диария…” И показват как една кака припка към храстите, после се връща с облекчено лице. Отяде ми се… Докато си вечерям изучих дамските превръзки – с крилца, без крилца, със силно абсорбиращ гел, олуейс, олуейс ултра… Разбирам, че на тях това им е праймтайм, ама и на мен ми е времето за вечеря. Само еснафите вечерят в седем по време на домакинските сериали… И регулаторният орган, що дреме, оня с папийонката например къде гледа?”
Прогледна, 12 г. след нас и той видя… А през цялото това време те ни малтретираха: „Диарията е самотно занимание..." Помните ли? А оня малкият келеш, дето викаше: „Уф, че мирише…”?
Той колко нерви ми е образувал. А дуфалакът срещу запек? Толкова време го въртяха, че навлезе трайно в езика. Тийновете почнаха да викат „тройка с дуфалак”, вместо с клизма, както казваше нашето поколение... В НС с дуфалак гласуваха законите и т.н. А докторът, възрастен и сериозен човек, един ден се хвана, че си тананика: „Дуфалак, дуфалак, днеска а… , утре пак…” И най-страшното е, че песничката се оказа наша авторска…
Чета в „Сега” препечатка от „Шпигел” за големите проблеми на малката република Сан Марино. Държавицата има население около 32 000 души. Имала затвор с всичко на всичко 6 килии. И в тях само държавници. Тук, пише авторът, за разлика от всяко друго кътче на земята, всички престъпници са бивши държавни глави. Щото от 1243 г. републиката се управлява от двама капитан-регенти, които се сменят всеки 6 м. По 4 на година. За периода на нашата демокрация смо са произвели 100 държавни глави.
Още една част от социалния оптимист у нас умря! Щото си мислехме, че ако въведем ротационен принцип в държавното управление, да се сменят всяка година, можем да ликвидираме корупцията. Щото доде се ориентират откъде какво може да се гепи и мандатът свършил... Даже сме давал пример с италианската република Рагуза, където председателят на републиката се сменял всеки месец, другите длъжности – всяка седмица. А през лятото на 2005 г., по време на усилените совалки за съставяне на управляваща коалиция, Андрей Райчев предложи царят и Станишев да се въртят на ротационен принцип на премиерския пост. Царят до 2007, после Станишев. Вероятно Райчев не е допускал, че Станишев може да ни вкара в ЕС. Но може да е било и от жегата. Лятото на 2005 г. беше от най-топлите...
В знак на протест срещу анексирането на Крим, украинките, които не пропускат повод да се съблекат, подели почин: "Не бутайте на руснаци". В мрежата се появиха снимки, на които момичетата позират с тениски с нарисувани женски ръце, имитиращи вагина.
На една от снимките е видната руска правозащитничка Валерия Новодворска. Гледам и си викам, че повечето руснаци биха въздъхнали облекчено, че ги прескачат.

По руските сайтове има контра предложение: госпожата да бутне на Обама, това щяло да е най-страшната контрасанкция на Русия…

Що ме буташ, ма? Това било единственото, което успял да каже един обирджия в гр. Камено, Бургаско. Влязъл той маскиран, извадил пистолет, насочил го към касиерката и поискал оборота. Обаче продавачката него ден била падала два пъти от метлата и не била в настроение: «Я се разкарай, бе!» Треснала чекмеджето на касата, излязла от щанда и с два три тласъка на горната част на тялото го изхвърлила от магазина. Оня само дето не се разплакал и само това повтарял: «Що ме буташ, ма?»
Нямаше снимка на каката, но допускам че е изглеждала като правозащитничка, иначе нямаше така лесно да го хвърли в страх и ужас…
Петък, 28 март
Миналата седмица ми звъняха много читатели. Искат си петъка. Не можело така да икономисвам дни. Може, може! Ние пишем „Из делниците…” Готови ли сте да се закълнете, че петък е делник с всички произтичащи от това последствия? По-миналия петък имах да свърша две важни (за мен) неща в държавни ведомства. На едното място ми казаха: „На колежката, която отговаря, детето ѝ е болно…” Тоя месец трети петък е болно. На другото място изобщо не сметнаха за необходимо да ми се оправдават. Само изръмжаха: „Елате в делничен ден!” Побеснях. Петък е делничен ден бе, мамка Ви (все пак да сме учтиви!) Но после, като се поразмислих, си рекох: Кой сме ние, та да се противопоставяме на тенденции, които са взели вече такива сериозни мащаби?! И като ще е петък, нека да е за всички.
P.S. Ако по някаква причина не успявате да си поръчате новата книга на д-р Филипов на e-mushkato.com, можете да го направите и на мейла на доктора [email protected], или на Тонифона – 0885 233 691 .
Екземпляри от том 1, 3 и 4 има и в редакцията на OFFNews на бул. “Витоша” 15.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!