Хараша страна Балгария

Николай Фенерски 16 март 2015 в 19:13 17310 24

Оставям си от време на време книги и филми за по-нататък, отлагам ги за подходящото време. Пуснах си наскоро да гледам отново „Дзифт“, първият път нещо нямах настроение за точно такова кино. Но тоя път ми допадна. По едно време в края зазвучава една ужасна песен. За мен, който съм русофил, звучи ужасно. Хараша страна... Много са нагли, помислих си. И се сетих за срещите си с туристи от оная Горна Волта с ракети. Всички до един са демонстрирали някакво високомерие в тия случайни разговори. Може би не са представителна извадка, не съм ходил в Петербург от дете и не знам как е. Във вените ми руска кръв няма. Има украинска, от баба ми. Тя била от семейство „кулаци“, депортирани от оня мустакатия смрад на края на света. Сега някои сравняват кремълския гном с Джугашвили... Не знам. На мен ми се струва, че гномът работи за унищожаването на Русия. Че е марионетка и той. Има доста свидетелства, които го уличават в това.

Оценявам един народ по писателите, които е дал на човечеството. Украинският е дал Негово Величество Гогол, а руският е дал Фьодор Михайлович, двама от писателите, участвали във формирането ми. Не знам дали „Дзифт“ е формирал някого, не е висока литература, но много хубаво изобразява идиотията на мумифицираните Вождове.

От малкото часове по политология в Търново съм запомнил нещо важно и вярно. Всяка власт развращава. Когато се премине мярката, когато мандатите се занижат един след друг, на човека нещо в мозъка му дава на късо, изгарят едни жички, късат се едни пружинки и той вече е душевноболен. Като египетски фараон се приема за божество. Мумифицира се приживе с ботокс като летящия с жерави. Толкова развратен е всеки селски кмет с повече от два мандата, та какво остава за фигури като тоя дребосък. За никаква идеология не говорим, само за душевни болести. Комунистите у нас бяха първите душевноболни. Не знам Бойко дали е развратен, не съм сигурен, че чак толкова елементарни частици могат да бъдат развратени. Бойко е наследил чувството си за хумор от Ти Джей, на видеото от Смолян е във вихъра си. Дребосъци.

А Сашо Морфов се оказа смел човек, винаги съм знаел, че е такъв и той не изневери на себе си. Каза съвсем открито, че сме на ръба. Блейте, мецайте, мрънкайте, хейтвайте колкото си искате, братлета, но ние си заминаваме. Като катъри без история. Децата ни ще живеят в още по-дивашка държава, в която ще има още повече тъпотия и чалга. Не казвам цигания, защото не смятам, че циганите носят вина. Вината е другаде. Там, при мезетата, помните ли култовия филипбоков лаф... Вината до ден днешен не е ничия друга, а само на крокодилите, на джугашвилите, на вождовете, за които чуждият живот не струва пет стотинки, техните наследници управляват днес. Като ми каже някой, че всички сме виновни, чак не го разбирам. Виновен съм онтологично и по принцип заради наследения първороден грях. И не съм виновен, че съм българин. Ние така правим, търпим.

Кой реже гората на България, питат. И визират циганите с това питане. Ама тия цигани могат ли да изгорят всички дърва, че нали не режат, за да се топлят, режат за шефа, а той не е от цветнокожите, съвсем бял хитрец си е, а над него е прострял чадър един още по-бял от областния град, над който получава дивидент и оня най-горе у столицата, който по тая логика трябва да е снежнобял. Кой е този най-белият, заради когото гората изчезва? КОЙ, а? Циганинът просто държи в ръце резачката, понеже няма друг толкова нискоквалифициран работник у нас. Моите циганчета от десети клас редовно ходят да режат в Странджа. Извинявам им отсъствията, защото иначе ще отпаднат. А те искат да имат средно образование, щото без него и за трактористи не стават. Така ни е програмирана Системата, порочно. Нито аз, нито те носим вина за това. Ето, заявявам го открито, някой ще оспори ли? Отсъствията се извиняват по два начина – с кръгче отляво надясно и с кръгче отдясно наляво. Когато ремонтират Системата, ще спрем с тая практика.

Циганите били доили бюджета и били получавали не знам си колко помощи и се множали... Една позната казва, че въшката ставала баба за 24 часа. Просто така се сетих сега, не че нещо. А кой създава подходящи условия за циганите да се редят с „пинкото“ на банкуматята, а? Пинкото е пин кодът, ако не сте се сетили, чух ги като си говореха три циганки от различни поколения, бабата на 30, майката на 15 и невръстното й бебе на ръце, наредени за издояване на банкноти от машината. Майката и щерката раждат заедно. Таткото на 30 не си е взел още 6 клас и се явява на изпити по няколко предмета. Те са си те, не можете да ги промените вие. Може да ги промени само държавата. Но какво стана, че сега тяхната семка е жилава, а нашата се топи? Те просто не се тревожат от никакви кризи, това е. Кризоустойчиви са, през вековете са се калили в не една криза и генетичната им памет е запомнила уроците. Докато ние се страхуваме за утре, за ипотеката, за работата и какво накрая – нищо. Ни деца, ни прираст, ни смисъл. А на циганите ония лицемерни и диверсийни „декади на включването“ им извоюват получаването на пари наготово, без работа, на тях малко им трябва, за да продължат рода си. Не обвинявам циганите, но и не ги защитавам. Само обяснявам какво ги мотивира тях. Продължаването на рода е въпрос еволюционен и персонален. Комунистическото семейство съдържаше по две деца. И аз, и жена ми сме от семейства с по две деца. Много имаха още тогава само по едно дете. В Полша и Словакия поради католицизма са имали винаги по повече от две. Католицизмът е култура, която не се е поддала толкова много на комунизма и е успяла да се съхрани в семействата. Словашките църкви в неделя се пукат по шевовете. Ние какво сторихме, разглезихме се, разлигавихме се, жените ни модерни станаха, не им се раждат деца, родят две и дотам, а някои и изобщо по нито едно не искат, за да не си развалят фасона. И после целокупно всички реват.

Така е, хараша страна Балгария, а Рассия лучше всех. Неизлечим душевен вирус е съветско-комунистическият, който ни порази. Него виня за всичко. Напоследък са ни емнали да ни подхвърлят и от другата страна, та картинката съвсем погрозня. И така, пак за тая вина – в мен и в теб е, братле. Че не сме си убедили жените да родят по повече от две деца. Понеже им се работи, нааканите памперси и безсънието са им в повече. Така че продължаваме да мрънкаме. Само това ни остана. Рибата откъм главата се вмирисва. Крокодилите във властта ще насърчават и сечта, и хаоса, и беззаконието, и пороците на социалното подпомагане, защото това им е изгодно. И защото така са им наредили – хайде да не се лъжем. КОЙ, ама в наднационален мащаб. Противниците на моята теза казват, че сме пренебрежимо нищожен проблем за Европа, САЩ и дори Русия, че да водят умишлена политика за съсипването ни. Не че искам някой друг да ми е виновен, ама кажете ми вие на мене – само от глупост ли са всичките пороци у нас? Само от алчност ли? Как така се подредиха нещата, че свестните ги няма във властта? Останаха разни бюреци, бойковци, тетки, наместановци, провал до провала в морален и интелектуален план. Така се подреждат, после дават едни клетви в едно потайно общество и спират да се вълнуват от вашето и моето съществуване. Заживяват си в своя розов балон и политат с него нагоре. Ехоо, махаме им, за да привлечем вниманието им. Но те от висотата не ни съзират, летят си. Розово им е.

И така, имахме ли ние потенциал да подредим в предните редици по-морални и умни хора - имахме. Защо не го направихме - защото не ни беше позволено. Вече сме се изморили от всичко. И от това пустословие тук също. И после като кажа, че решението не е външно, че трябва вътре у себе си да търсим промяната – почват да ме псуват разни непознати за мен момичета и момчета. Аз не ги псувам, а те мен ме псуват. Свобода на словото ли, липса на възпитание ли, не знам, братлета. Но по това хейтване и по тия свирепи интернетски настроения можете да си съставите диагноза за цялото общество. Лошо усещане за обреченост, което на мен лично ми омръзна и страня от него. Дайте да правим каквото можем. Докато можем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!