Другите основания за оставката

Последна промяна на 21 юли 2013 в 11:54 8927 38

Добрин Тодоров. Снимка: Цочо Бояджиев
Добрин Тодоров. Снимка: Цочо Бояджиев

Вече повече от месец продължават протестите срещу управлението на кабинета „Орешарски” с искания за неговата оставка. Както е добре известно те възникнаха спонтанно след безобразието с опита за назначаване на един от символите на престъпността в страната за главен борец срещу нея. Въпреки отмяната на това решение самия помисъл за него, да не говорим за акта на неговото осъществяване, вече е достатъчно основание за оттегляне на това правителство. И отминаването на времето след тази гавра със здравия разум и моралното чувство на гражданите не може да я обезсили като аргумент за нуждата от смяна на управлението. Междувременно то дава все повече поводи в полза на тезата, че е вредно за страната и опасно за бъдещото ù развитие. Тук ще посоча само някои от тях, за да се противопоставя на позицията на поддръжниците на този кабинет, че той се нуждае от още време, за да докаже какво може. Смятам, че това управление вече окончателно се дискредитира и то не само в очите на чуждестранните ни партньори от Европейския съюз.

За съжаление много бързо бе забравено от широката общественост едно изказване на премиера Орешарски, направено скоро след встъпването му в длъжност. Тогава той заяви, че нашата страна е много вероятно да загуби арбитражното дело по повод отказа на България от строежа на АЕЦ „Белене”. Освен че заплашва да струва много пари на българските граждани занапред – то неминуемо ще бъде използвано от опонентите ни в съдебния спор, това изявление дава аргумент на чужда държава и по същество представлява национално предателство, граничещо с държавна измяна.

Без особено внимание остана фактическата реабилитация от това управление на тоталитарната политическа полиция „Държавна сигурност”, чрез назначаване на високи постове в администрацията на нейни представители, като това само по себе си е позорящ страната ни акт. Крайно време е българските граждани да разберат, че в никоя демократична държава не могат да се толерират кадри на местното „Гестапо”, без това да доведе до нейната международна изолация.

Главните усилия на това правителство са насочени към спиране и на малкото реформи, които предприеха предишните два кабинета: на ГЕРБ и служебния. Първо, то ревизира пенсионната реформа, като стопира ежегодното нарастване на възрастта за пенсиониране и по този начин саботира крехкия консенсус в обществото за нуждата от увеличаване на приходите и спасяване от фалит на пенсионния фонд. Второ, то спря военната реформа чрез отказ от закриване на неефективни поделения и съкращаване на ненужна администрация. Трето, постави под съмнение здравната реформа в частта ù за забрана на тютюнопушенето на публични места – нещо, за което вече бе постигнато, макар и трудно, съгласие в обществото. Четвърто, спря приватизацията на дружеството „БДЖ - товарни превози”, като по този начин лиши практически фалиралата държавна железница от жизненоважни приходи и показа какво ще бъде отношението му към приватизацията изобщо. Пето, наля близо 30 милиона лева публични средства в едно практически умряло предприятие – ВМЗ-Сопот, като така не само удължи агонията му, а и даде знак как занапред ще бъдат харчени парите на данъкоплатците за покриване дълговете на изпаднали в несъстоятелност държавни фирми. Шесто, има намерение да задължи българските граждани с нов дълг от 1 милиард лева, без да даде внятни обяснения за какви смислени начинания ще бъдат похарчени те – може би част от тези пари ще бъдат хвърлени на вятъра чрез инсталиране на навигационна система на изтребителите МИГ-29, които така или иначе нямат бъдеще в армията на една натовска държава.

Тук няма да се спирам върху конкретните спорни и непоследователни кадрови решения на кабинета „Орешарски”. Самият факт, че някои от тях бяха скоропостижно оттеглени говори за тяхната тежест, но и с просто око е видно колко семпли, да не кажа безлични, са настоящите министри, техните заместници и останалите назначения на висши длъжности в това правителство. Изглежда те са избирани тъкмо защото не са в състояние да проявят каквато и да е собствена инициатива и да нарушат статуквото в държавното управление. Не е случайно, че никой представител на това управление не говори за така нужните на страната реформи. Напротив, полагат се усилия за предотвратяване на следващите фази във вече започнали такива от предходните правителства. Така нареченият „план Орешарски” не представлява нищо друго освен раздаване на подаяния на отделни категории граждани, с надеждата че така ще се купи тяхната лоялност.

Kазаното дотук води до извода, че това правителство следва час по-скоро да подаде оставка и да отвори вратата за излъчване на по-дееспособно управление след извънредни парламентарни избори. Всеки ден, в който то продължава да работи, носи нови беди на страната, за които ще трябва да плащат занапред гражданите. А последните трябва повече да внимават на кого ще предоставят своето доверие, когато следващия път застанат пред урните. Сега обаче на дневен ред е оттеглянето на това вече провалило се управление. ОСТАВКА!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2013 в 07:24

http://mutri.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/10/16/boiko-metodiev-borisov-rapona.122384

25.07 2013 в 07:22

И все пак, не можем да не признаем, че четивото е интересно. И не засяга само 'чисто охранителни" фирми.
Хех...мутрите, казвате, в затвора?
Дано. Пожарникарят определено ще трябва да е един от тях тогава.

22.07 2013 в 22:15

"Сам съм от фашистко семейство.." хахаха "син съм на юнашко племе.." ма и ти си един неокастрен.... хахахах ох ще ме съсипеш от смях. Комунетата и фашетата са един дол дренки (би трябвало да го знаеш, нали си от сой) и като такива само униформите им са различни. Айде бегай да слушаш речите на фюрера и да мастурбираш тъжно.

22.07 2013 в 22:12

Скъпо мое недоразумение... това изброяване дето го правиш е доста весело, признавам. Но по добре си намери истинска работа, работа която ще можеш и да вършиш и когато Кутев си прибере служебното лаптопче. Айде легай да спиш сега, че Сънчо отдавна мина.

22.07 2013 в 14:18

Уважаема Nina,

Забравихте една от основните причини:

Увеличаване на печалбата на Васил Божков с около 15% и превръщането му в монополист в хазарта в България.

И всичко това за един ден управление...

(Чудно ми е дали ви дават готови текстове, за да не си играете да ги набирате ръчно. И явно е така - copy paste, и после по едно изречение за начало и за край, за които дори не сте си направила труда да натиснете shift+alt)

Успешен ден и не забравяйте ctrl+c, ctrl-v
И така до края на света

22.07 2013 в 13:44

Няма да ги убедят, пич, понеже ония пред НДК са извънземни. За да убедиш някого в нещо, трябва ти и той/тя да споделяте някакви основни ценности в живота. Такива споделени ценности няма между двете групички.

Протестът казва: "няма да търпим повече наглост, без значение от кого и защо, без значение на каква цена" -- и това е понятно за всички нормални хора, които искат да управляват живота си и са готови да носят отговорност за това.

Контра-протестът казва, "дайте да търпим още от същото, да не вземе да стане по-лошо" -- което го разбират едни други, които ми е малко неудобно да наричам хора, и които за съжаление все още са фактор в обществения живот у нас.

Блатото в което живеем е продукт не на мафията, "олигарсите," руснаците, американците, или извънземните -- то е продукт на именно тия утаечни лайна, които цял живот са си траели на дъното, и пред които минава всяка простотия, само и само никой да не ги закача. Те са тези, чийто "глас" стои на пътя на всяка промяна в тази страна, и ако някой можеше нещо да им обясни по човешки, щеше отдавна да го е направил.

22.07 2013 в 13:41

Мислех, че в предишната си статия авторът просто се е заблудил с искането си за ВНС,тъй като в конституцията наистина има много неща за променяне. Сега лъсна неговата гербаджийска същност, а тя не може да бъде оставена без коментар. Предварително бих искал да заявя, че съм за протестите, защото това е единствения начин управляващите да бъдат принудени да направят нещо полезно за хората.
И така, ГЕРБ и служебния кабинет правели реформи!?
1. Възрастта за пенсиониране да продължи да се увеличава, защото... какво им пречи на хората да ходят на работа с памперси? Памперсите не са забранени, пък когато усетят, че са тръгнали към отвъдното, "да отидат на гробищата, да си изкопаят гробовете и сами да легнат в тях". Преди няколко години герберите в Пловдив бяха издигнали такова искане срещу жителите на няколко блока, които се бяха осмелили да се възмутят от това, че синчето на една герберка ще си прави заведение в тяхното междублоково пространство.
2. Военната реформа и заема не мога да коментирам и приемам, че авторът е прав.
3. Здравната реформа е провалена, защото тютюнопушенето е най-съществената част в здравеопазването! Колко ли още здравни министри трябваше да се сменят по времето на ГЕРБ за да проумее авторът, че те нямаха дори идея за някаква реформа.. А може би най-добре ще разбере, ако поживее поне за една зима в общините Девин, Борино и Доспат?
4. Приватизацията на "БДЖ - товарни превози" е спряна... Защо ли след Освобождението на Б-я от турско робство, младата българска държава ОТКУПУВА построените вече жп линии и усилено строи нови, и превозите фактически са под контрола на държавата? Не знае ли авторът, че по-лош от държавния монопол е единствено частният монопол, а средствата, които ЕС предвижда да излее в железопътните превози ще отидат директно в джобчето на този бъдещ приватизатор?
5. Защо са дадени пари за ВМЗ - Сопот? Нека авторът да попита хората, които работят там и които нямат никаква друга възможност за препитание в този район?
Но аз бих преформулирал въпроса си от предишната статия така: "Защо държавата трябва да плаща заплати на некадърни университетски преподаватели"? И за да не излезе, че само питам, ще предложа следната елементарна процедурка:
С парите, които сега се дават за заплати, държавата осигурява възможност на всеки младеж, който желае да продължи образованието си, да вземе заем с който да заплати не само отделните лекции и съвети, дадени от преподавателите, но и да осигури жизнения си минимум по време на своето следване. Така дори кръглият сирак ще може да продължи своето образование. Но заплащайки и знаейки, че един ден (с по-високата си заплата на висшист) ще трябва да връща взетите пари, той ще подбере онези преподаватели, и онези лекции, които наистина ще му бъдат от полза. Контрааргументите, че има специалности, които са по-ниско платени, но необходими за страната може да се тушират с по-ниски лихви или дори опрощаване на част от заема.
Уважаеми, когато се съгласите с тази стъпка, тогава говорете за пенсионната възраст и за работниците от Сопот!

22.07 2013 в 10:28

Защо смятате, че ако съм против Орешарски съм за Боко. Трябва ли непременно да се избира между две злини по малката или е по-добре да търсим някой който няма да прави злини.

22.07 2013 в 10:24

Обикновено заболяването е две личности в едно тяло, тук явно сме се натъкнали на феномен - обратното две тела в една личност/не знам "личност" дали е точния термин/ ;)

22.07 2013 в 04:34

Напълнило се е садепти на Каролев.