Quantcast

Да откраднеш времето

Юрий Йорданов Последна промяна на 13 декември 2013 в 19:03 4530 9

Юрий Йорданов
Юрий Йорданов

Ако поискаме с кратки думи да опишем времето, в което живее България днес - едната, точната, единствената дума е Грабеж. Другатата, резервната е "Народе???".

С Главна Буква - да не я подминем смислово и визуално. Извън граматиката, синтаксиса и катарзиса на времето ни и правилата на разума.

От 14 юни 2013 до днес у нас, в България, става само едно - осъзналите слабостта си, граничеща с безсилие и налудност, взелите властта по "втория начин" политици от групичката около Станишев и Местан/Доган работят по техния си "online" начин. Опаковано с думите на Орешарски - "работим под натиск, но това ни прави по-резултатни и ефикасни" (цитирам по смисъл). Преведено на "простия" език на ежедневната политика - те просто живеят ден за ден през димни завеси, активни мепроприятия и "нежно" насилие над всеки, който могат да определят за "враг". Тоест - агресия към всички през средствата на медиите, икономически "методи", полицейски "мероприятия".

И най-вече - към главната мишена - объркания ни народ - дим през измислени скандали, подвърлени медиини димки и фойверки, за да потъне във времето и потъващата метереологична температура всякакъв ентусиазъм за протест или несъгласие.

И времето да тече.

И краденето на историческо време, осребрявано богато, естествено. За сметка на сринатия минимален авторитет на България, тикана упорито, последователно и систематично към превръщането й в Мунчото на Европа, на който му се пуши, прокарват му се газопроводи с "братска" газ през гръбнака на страната ни, и разбира се - не ни се продава земя.

И всичкото това - пред очите ни - а ние - в "будна кома" да гледаме като зомбирани.

И времето да тече - и "времето да е тяхно", барабар с обсебените от обсесията си на жертви българи.

И да обичаме родината "люто", страстно и силно - до забрава. Като онази забрава, която настига всеки празник на илюзиите, поет с обилно количество обезболяващи с висок градус.

И защо става всичко това?

Защо?

По една "проста" причина - Българинът не успя да разбере за своята сила, за истинската си роля на "творец" на съдбата си. Остана дете, което е непораснало. Не можем и не трябва да го виним. Така както е невинно детето, което тича с каруцата на бедните си родители, заедно с кучето, подтичващо към кофите с боклук, поглеждащо крадешком към всичко, което може да "вземе". Виновникът е баща му, показвайки му единствения си пример - да живее като своя баща, живеейки като неговия баща.

Мъдрият, голямият, родителят на своите граждани - държавата нехае за своите деца. Тя просто иска има клошарчета, зависещи от дарения, помощи и социални "бонуси". Давани широкопръсто и без миг мисъл за друго освен за своята обсесия да е мащеха на народа си!

И така десетилетия - мащехата-спасител си има доведени деца - граждани. Събудилите се са или тръгнали си от България, или са обявени за "зле с главите", луди, ненормални за "нормалността".

И ден да мине - друг да дойде - до пропастта.

Въпросът Защо" вече няма никакво значение! Абсолютно никакво. Свестта у майката-държава и децата й, които тя получи по списък, които само намалява, я няма!

Кое е дъното, което сирачетата на България - нейните граждани трябва да усетят, за се събудят?

Това е останалият единствен валиден въпрос. Кое е дъното, след което прозрението ще дойде?

Никой освен народът няма заначение в този отговор. Останалите са джебчии с по един или по два пръста по-малко - пъргави, сръчни "спасители".

Левски го е казал: "НАРОДЕ????"

Броим въпросителните сега!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2013 в 22:10

Браво! Десятката! И финалът е хубав, но не е нов. Да си припомним историята: винаги едни си живелят добре, после си плащат и идват едни други, които до това време са живели зле и идват за да си се устройват. На гърба на други, които занапред ще живеят зле и ще искат да се разделят, за да се почувстват удовлетворени. На мен ми прилича на порочен кръг, който се затваря от алчност и простотия. Насърчавана простотия. Простащина. Стигнали сме до там, масата да се гордее с простащината си. С просташкото утвърждаване на егото си. Или с утвърждаване на просташкото си его. И сега не става дума за политиците ни. Става дума за нас, за всички. Защото ако аз стана политик и се домогна до управлението на народ от самовлюбени простаци, с удоволствие ще им забия ножа в гърба, ще ги обера и ще ги тъпча. Май това правят с нас а? Народе?

15.12 2013 в 15:10

България ще се оправи когато стане богата, а не когато се оправи ще стане богата. Всеки е критик и негативист, в гетото. Кой в гетото ще потупа по рамото изобретател, и ще му даде надежда и спонсорство. Количеството води до качествени изменения. БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО СТАНЕ БОГАТА

14.12 2013 в 16:31

Искам да изразя подкрепата си за цяластната Ви дейност, свързана с протестите на ЕДНА ЧАСТ от обществото ни срещу арогантното, скрито и подло управление. Тази част е КАЧЕСТВОТО НА нацията, нека не го забравяме. Това качество разтърси голяма част от задрямалото количество, което се интересува само дали са здрави кокошките и кога ще дойде денят за пенсиите. Да не им се сърдим - така са учени, друг да взема решения, те да вървят в редичката на мравуняка. Но сега се питат: Абе, тези защо протестират? Слушат глупостите по телевизии и четат манипулирани вестници, но вече болната кокошка и шльокавицата с кисело зеле има конкурент - тия защо протестират. И започват да подпитват и започват да проумяват, че има нещо, дето е по-така... Това е процес на ограмотяване и осъзнаване. Намиране на друго обяснение за стойностите на живота. Е, този процес може да продължи само ако има хора, които да вярват, че БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ!

14.12 2013 в 09:38

Какъв прогрес. . . . Една баничка - 80 ст, преди 26 ст, кило хляба 1, 20, преди 40 ст, ел. енергия - 18 ст, преди 4 ст, . . Към три пъти по-скъпо, при масов доход от 350 лева. значи ако цените са като в социализма, дохода ще е 115 лева. ОГРОМЕН ПРОГРЕС???!!

14.12 2013 в 08:55

Хубава статия, хареса ми :)

Да, има два типа хора в България... видя се на Протеста и на Контрапротеста(това число и на Бюрека). Едните- платените троли, цигани и баби с 4ти клас образование; другите- младите хора, образовани, красиви, които искат повече от държавата СИ от подхврлени трохи и са убедени, че заслужават и че могат да си го изВоюват. Кой ще надделее Историята ще покаже! :)

14.12 2013 в 08:51

И на изборите спечели Боко!!! А сега е извъън управлението, защото комунистистите се сдружиха с останалите партии-апаши. Не, че на Боко партията не е също крадлива, но вота на народа беше подменен. А ти си жалък, Посрански трол!

14.12 2013 в 01:47

Има две Българии. Едната се прави, че всичко е наред, а другата - другата е на предела на силите си. По какво си приличат? По нищо не си приличат и може би трябва да се разделят, за да се почувстват удовлетворени. Няма как да простиш, че са те обрали, че са ти взели живота, а на всичкото отгоре искат да им се радваш или просто да мълчиш. Както са започнали с кражба, така и продължават. Те само това могат. Как да ги упрекнеш? Та те са се борили за идеята. Ама май не е така. Всичко е заради пустите пари. И сега е само за пари. Няма идеи. Няма нищо, за което да се хванеш и да кажеш ето това ги оправдава. Не, те трябва да си платят и тогава може би ще има равно начало, равен старт...

13.12 2013 в 21:31

взелите властта по “втория начин” политици от групичката около Станишев и Местан/Доган работят по техния си “online” начин

какъв е този втори начин бе основната ти теза е лъжа,и оттам няма какво да се чете.
имаше избори- край.

13.12 2013 в 19:44

Съжалявам искрено за откровеността - няма дъно, което да събуди раята. Ти сам си си отговорил защо - свестта я няма. Поздрави за силните и честни думи.