Quantcast

Welcome Economist!

Последна промяна на 17 октомври 2013 в 17:46 4509 7

Юрий Йорданов Снимка: NOрешарски
Юрий Йорданов Снимка: NOрешарски

Юрий Йорданов

Днес министър-председателят Орешарски ще открие една мини-среща от регионално значение в хотел Шератон, организирана от The Economist Events под името "THE EU-BALKAN SUMMIT: Проправяне на път към възстановяване и растеж".

Ще държи реч, ще го снимат, ще е важен под светлината на камерите, сред спокойствието на 5-звездния хотел, намираш се на едно прибягване разстояние от кабинета си, пред който 126-ти ден едни хора свирят и викат "Оставка".

А инак Economist са доста "коварни" в това, което говорят и пишат за България.

Във свой филм същият този Economist разказваше за протестите под заглавието "Битката за България - игра на търпение". Същия този, с който протестите си "играят на търпение" - в битка за България е домакинът на събитието от страна на домакините - човекът, който ще открие срещата - Орешарски.

Ако спрете със спомените и направите една проста операция с един пръст на клавиатурата на компютъра и попитате Google как ги "вижда" работите у нас в комбинацията Bulgaria Economist ще бъдете дори и изнанадани. Не, просто учудени. Много изненадани от многото лоши "попадения". И Google - като Сорос - и той не ни обича. А Economist се оказва, че знае много и го е казал. И той, Economist, не ни обича.

Позволил да ни вкара в списъка на десетте най-западащи градове в последните 5 години - заедно с градове от страни, където се воюва. За последните пет години спадът за българската столица е 4.9%, като по-зле са само Кайро, Триполи и Дамаск - все градове, разтърсвани от кръвопролитни сблъсъци и несигурност.

Думата Bulgaria се е залепила за думите Crisis, protests и няма отлепване. Чета за гордостта, че ще ни видят чужденците.

Economist е разбрал и за липсата на плурализъм в медиите, което "преведено" на ежедневния език е липса на свобода на медиите. И го е казал.

Днес, след тези разкази на Economist, ние ще сме горди домакини на срещата за проправянето на пътя към растежа.

"Снимката" на днешния ден, малко преди да срещнем "важните" чужденци е ужасяваща за всеки управленец, пък бил той и кален балканец.

България гради 30 километрова стена на границата с Турция ( от 259 километровата си граница с Турция ). Засега тези 30 километра били най-атакувани. А ако турските каналджии научат секретната информация с 30 километра - какво правим - местим оградата или строим нови 30 километра ограда. А ако падна режимът на Асад - демонтираме ли оградата ?

Още факти - миньори стачкуват под земята, Атака ( "нелегалният" коалиционен партньор ) - громи бежанците ( с демонстрацийка пред кабинета на министъра, който крепи ), на БСП й се пуши, та се не трае - внася проекто-решение за отмяна на пушенето на закрито, председателствана от ПЕС шефа Станишев. Борим се с чужденците да не купуват земята на България, очаквайки всички останали страни-членки на ЕС да гласуват това в парламентите си (съгласно договора ни за членство).

И разбира се - мина поредният вот на недоверие към Орешарски. Очаквано не-успешен - след екстрено "инсталиране" на нелегалния коалиционен партньор в залата на парламента ни .

Екслицето на една телевизия и политик под прикритие е болезнено засегнат от факта, че е "видян" с финансовия си благодетел и това е казано по-публично от познатото шушукане около медиите.

Има още много новини от деня, в които България я няма. Има обидени, разтревожени, засегнати лица от това, че са публични и са такива по повод родолюбие, жертвоготовност и силен, експресивен език на трибуни на политическото у нас сега.

И накрая за капак - 126-тия ден на непрекъснати протести срещу правителството на домакина Орешарски е отминал, идва 127-тия протест..

Та в тая "рамка" гордият ( и "издръжлив", по лични признания от днес ) Орешарски среща свойте гости - чужденци. Ще има снимки, ритуални думи и поне десетина интервюта пред чужди медии. Нашите не ги броим - те са на повикване.

"Снимката" на днешна България са думите на Местан, изречени вероятно със страх от идващото : "Урокът от последните скандали е, че те няма да пощадят никого и не би трябвало да бъдат стил на правене на политика."

А инак - в тишината и официалното говорене ще става дума за растеж и проправяне на път към възстановяването. Economist ще си вземе парите от организираната среща. Растежът ще остане по документите. Орешарски ще си проправя път към нови форми на управление, когато да управляваш правейки се Европеец, след над четиримесечни протести, е успех.

Най-хубавото на подобни срещи е, че чужденците не крещят, усмихват се, нямат вувузели и винаги имат по една добра дума за всеки. Викат му куртоазия.

А инак - Орешарски се моли само да не се изложим пред чужденците и да не го предаде шумооизолацията на дограмата на хотела - протестиращите ще са отвън докато той прочете написаното (му) в 16:30, а ще вечеря с гостите в 20:00.

След което Орешарски ще потъне отново в своята "международна" самота, прекъснал я за часове с един платен от спонсорите Economist Summit.

Welcome Economist !

P.S. Очаквам черната неблагодарност на Economist - тръгнали си от България - ще напишат неблагодарни за гостоприемството текстове, с които ще продължат да "пълнят" справките в Google, в които думите Bulgaria, protests i Oresharski ще бъдат все по-"залепени" една за друга. Няма правда би казал Орешарски. Има истина бихме казали ние, тези отвън.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.10 2013 в 19:17

Леви - десни, леви - десни, да вървим напред! Не съм любител на хаоса, както и на конспиративните теории, но.... Но в страха си от хаос (може би), така наречените политици, следвани послушно от медиите, подплатени от така наречените олигарси, успяха да запазят у българина "чувството за ред". Тази, насаждана 45 години от червените властващи подреденост (като буркани в мазе - отделно сладкото, после туршията и т.н.), сега успешно се прокарва отново. По-кротко и нежно, но ефективно, пак се третират различно-мислещите. Някой в полицията, други - "привлечени" в чужбина, трети облъчвани 24 часа от телевизии... начини много, според мен, сътворени в едни мисловни централи в Москва и околностите. Тук сме опитния мат`рял, пак без реална демокрация, без пари, а някои и без храна. Да, мрачна излезе картинката, но четейки коментари от хора, достатъчно образовани да ползват компютър (т.е. явно могат и да четат, ако поискат), съвсем ясно виждам кой е просто заблуден, кой пише за 10-те лева за хляб и прочие безхаберни непукисти.

19.10 2013 в 14:07

Дясното твърди че всички са равни и трябва да се даде свобода на успелите. А лявото твърди, че няма равенство, но трябва да се върви към равенство. Дясното твърди че по добре да си направиш лък и подземие, в джунглата. А лявото твърди, че по добре да си направиш племе, в джунглата. Дясното казва, че по добре да мислиш за личен успех, отколкото за успеха на групата. Лявото казва че успехът на групата, и усъвършенстването на групата, е по-голям личен успех отколкото гоненето на личен успех само. Десните казват че Бил Гейтс е могъл да постигне същият успех, и преди 100 000 години. Левите казват че успехът и нивото зависи от развитието на обществото. Десните казват, че капиталът е личен продукт и не зависи от възможностите на другите, а собствеността е продукт на егойзма им. Лявото твърди, че капиталът е колективен продукт, че той е въпрос на оценка, на Марс и в пустинята капитала ще струва нула, а собствеността е държавен продукт. Дясното отрича колектива и държавата. Лявото смята една планина за повече от много хълмове, най малкото заради височината.

19.10 2013 в 12:13

Всичко си е на мястото, и подредено както трябва... Според пазарната.. икономика... Пазарната страна недържава..


Това което искате го имате. Неолиберализъм е имало преди втората световна война, а в САЩ преди Рузвелтовците..25% от имигрантите в Австрия, са български проститутки.Без пенсионна система и социални помощи, и без изисквано минимално заплащане, е отиване назад със 100 години. Спете спокойно деца, това е просто ентропия. Планирана и искана, гласувана.

19.10 2013 в 07:33

Какъв българин трябва да си, когато не можеш да стъпиш никъде в България, без да те освиркат? Или да мислиш на майчиния си турски език, докато даваш тон на българите? Или да се гърчиш в опити да прокараш нещо, за което само си чел, но и идея си нямаш какво е (фашизъм)? Не мога да си го обясня, дори и с милиони евро награда, или заплаха за живота... ден след ден, като болно животно, като ходещ труп. Ужасно е.

18.10 2013 в 22:18

Ами като няма за какво да спори по същество, се минава на познатото от съветско време: "А вие защо биете негрите?" То сега там май вече не бият негрите, но все пак нещо като аргумент, нали?

18.10 2013 в 09:32

Очевидно по написаното нямате никакви забележки, само към семейното положение на автора. Приемам, че сте съгласен (то не, че има с какво да се спори, вече всичко е толкова ясно...)

18.10 2013 в 08:38

OffNews,
Това е втора статия от съпруга на Саша Безуханова.
Приемам го като някаква заявка за принадлежност и ви пожелавам приятен път.