Бузи

Евгений Дайнов Последна промяна на 27 септември 2014 в 14:53 18225 19

Гледах Панорама, та се сетих за една история отпреди 10-12 години.

Намирам се в Севлиево, при грандиозния тогавашен кмет Йовко Йовков (лека му пръст), който си беше от БСП. Планираме с него проекти, семинари, а той:

-Трябва да отидеш да се видиш с тукашното СДС...

Защо? Нямам работа с тях, викам, за нищо не стават.

-Знаят, че си в града. Ще ти се разсърдят и ще започнат да те разнасят из София...

Хубаво, отивам в местното СДС. Йовко им беше дал много, много прилична сграда, да се радват на живота. Кабинетът на СДС-шефа беше с размерите на тенис корт. Минавам го надлъж и, когато наближавам бюрото, дребното човече зад него, което досега се правеше на заето да чете важни документи, вдигна глава към мен. И надува бузи. За важност.

Знаех израза „надува бузи за важност” предимно от руската сатирическа литература. За пръв път го виждах на живо. Правеше го през целия ни (доста кратък, поради липса на съдържание) разговор. Отрони тежко някаква феноменална глупост, млъква и – надува бузи. Чака да отговоря нещо, за да ми обясни, че нищо не разбирам от истинската политика.

За тази история се сетих, гледайки Панорама в петък, 26 септември – как българите, когато са си внушили, че са вече от „голямото добр’утро”, започват да говорят с онези, които не са.

Преди да стигнат до надуването на бузи, минават през етапа – презрително изцеждане през зъби на важни неща, които плебсът трябва да чуе. Отлепят устни и открехват тесен процеп, през който благоволяват да избутват фундаментални сентенции. Сентенциите показват, колко недосегаемо велики са станали. А тесният устен процеп има за цел да демонстрира, колко им е неприятно, че са принудени да споделят своето величие с трудещите се.

До този етап се оказа стигнал Делян Добрев от ГЕРБ. Доскоро този бузест младеж с устни като панделка имаше вербалното поведение на ентусиазиран гимназист. Сега обаче мърда само долната устна и то – отлепяйки я от горната на едва два-три милиметра. Защо да артикулира нещата пред нас, крепостнитре, щом вече е хванал дядо Господ за шлифера?
Добревото внушение по отношение на ГЕРБ? Хванали сме дядо Господ за шлифера, идваме, ще ни търпите, матрял такъв...

Малко по-велик се оказа Жаблянов от БСП. Стигнал е до онзи, по-висш етап, на който не-мърдането на устни се съчетава с леко издуване на бузите – и съпътстващо изстрелване на залпова порция въздух – при произнасянето на някои твърди съгласни. Посланието е ясно: моята партия може и да загива, но аз лично съм хванал дядо Господ за шлифера и съм от голямото добр’утро. Няма толкова лесно да се отървете от мен.

Презрителното поклащане на глава ляво-дясно е характерно и за двата гореописани етапа – и на презрителното цедене през цепката на устните, и на съпътстващото издуване на бузите при твърдите съгласни. В това отношение между Жаблянов и Добрев разлика нямаше. Коалицията ГЕРБ-БСП започва да изглежда съвсем, ама съвсем възможна.

Седналият до тях Данчо Ментата (понастоящем от ДПС) е, разбира се, в тези игри доста по-отрано и е минал на доста по-горен етап. Преодолял е презрителното цедене през зъби и издуването на бузи. Но, макар артикулирайки несравнимо по-добре от начинаещите Жаблянов и Добрев, Цоневата артикулация също беше издайническа. Онова издигане на десния край на горната устна си е присъщо на гяволетата от крайните квартали, в комбинация с тарикатско намигане. Данчо поне се е преборил с намигането.

Чрез него, посланието на ДПС също стана ясно: колеги, може да си мислите, че сте хванали дядо Господ за шлифера, ама ние сме пълни с такива номера, че няма отърване от нас.

Волен Сидеров, разбира се, бе класи над останалите, с неговата подчертана артикулация, взета от школата на Станиславски. Отдавна е минал както през цеденето през зъби, така и през издуването на бузи. Посланието: бори се човекът за всеки глас, за пръв път от години, защото е изпуснал шлифера на дядо Господ.

Да се върнем към севлиевската история. Какво стана с издуващия бузи местен СДС-шеф? Не знам. Дори не му помня името. Няма да го позная, ако го видя на улицата.

Защото беше и си остана – никой. Защото в момента, в който започваш да демонстрираш, че си хванал дядо Господ за шлифера – значи вече си започвал да му изпускаш пешовете.

И оттук: на 5-ти през нощта и БСП, и ГЕРБ ще се хванат за главите, като си видят резултатите. На Волен ще му се наложи да си изработва тъжно-гневна физиономия, пак по Станиславски. А Данчо ще си върне онова гяволско намигане, което казва на махленските батковци: вие от голямото добр’утро може да се мислите за велики, ама ние тарикатите винаги ще намерим начин да ви финтираме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.09 2014 в 17:37

Ей го - типичното "развеселено" конформистче от предишният коментар, се мазни на бъдещата власт, та чак демонстрира добро настроение - не се мазня, казва на сила - убичъм ви от сърце, значи.
Е за това българския народ губи и винаги ще губи, защото масата не е готова и 1 ден добруване да рискува за някаква принципна и обща цел, а винаги се опитва да се отърка от властта - била тя турска, комунистическа или каквато ще да е.

29.09 2014 в 17:09

ще видим, професор Дайнов :) аз мисля, че ГЕРБ ще има много по-висок резултат, отколкото дават социолозите. А вие от РБ ще се борите за оцеляване заедно с останалите маргинали като ББЦ и ПФ.

29.09 2014 в 16:49

Няма разлика между БКП/БСП и ГЕРБ, освен личностна такава. ГЕРБ са оная част от столетницата, която се опитва да мине за "демократична" и "прозападна" и толкова. Съответно изпълнява ролята на комуникационно звено между БКП и запада.
Когато им минава номера, да изкарат всички останали българи по-големи комуняги от самите себе си, печелят и така нужната за оцеляването им западна подкрепа. Справка - Близнашки и ББ, макар и с" лека" погнуса.
Извода - като ви накарат да се пенявите в полза на соца и против Европа, така им помагате да се бетонират на власт.
Пита се в задачката - кога ще я схванете тая схема? Зер от години си работи без отказано...

29.09 2014 в 10:23

Разсъжденията на г-н Дайнов съвпадат с моите наблюдения,те са илюстрация на една от особеностите на българския манталитет, уви.
Ще ми е интересно г-н Дайнов да анализира друга не толкова комична особеност- лижа по-горе от мен, мачкам по-долу от мен.

28.09 2014 в 10:52

..........студент на дайнов и състудент на Жаблянов........Бог да ти е на помощ, човече. Ти си поел умствен чакъл и помиярщина в чудовищни размери. Ако беше радиация сигурно щеше да светиш като новогодишна елха! Няма по-тъп и по-нахален възпитаник на АОНСУ от тоя миризливец. Ти виждал ли си му ноктите отблизо? Изживяването е незабравимо! И само да ти напомня, че г-н Дайнов публично заяви, че тоя гибелен преход, на който ще му честване 25 години, бил завършил на 4 май 1999 г.!! Очевидно още тогава е злоупотребявал...Нямам друго обяснение. Преди малко Виза Недялкова говореше същите неща, които вчера изрече Дайнов по Нова. Знаеш ли какво става като смесиш червено и синьо! Става мърляво!!!!

28.09 2014 в 02:41

Много оптимистично мнение! Всъщност и аз тая надежди, че народа български най-после ще ги накара по-горе споменатите да се хванат за главите, кат оси видят резултатите на 5-и!
И аз имам усещането, че социолозите по-скоро търсят ефекта на внушението и пропагандата, отколкото да "прогнозират" , а уж от качеството на прогнозите им зависел хляба. Но нейсе!
Нека повярваме на тази надежда и отидем с усмивка и ведри лица на пети да покажем червен картон на червената мафия - на цялата със все пипала и слугинаж! А дали ще съумеем да прикрием презрението в погледите си към всички, които се опитват да ни яхат, манипулират и подменят вот? Това не го гарантирам!

28.09 2014 в 00:35

За Сидеров още по времето на водевила "Варадеро" предрекох, че скоро ще се завърне към първата си професия - провинциален фотограф на сватби и кръщенета. В Ямбол.

27.09 2014 в 20:10

Ние само спиме на матраците, дето ни ги рекламира "човека с име".

Хахахахахаахахахахахахахахаха


Ай стига - щом някой те лъже, няма значение дали бил интелЕгент или простак - той просто те лъже в очите.
Дайнов да го духа. Още малко и няма да има думата, или поне няма да му я иска никой.

27.09 2014 в 18:52

Прав е г-н Дайнов - някакви оядени типове ни се правят на готини, и високопарно говорят... Пфу! А до тези, дето критикуват Евгений - вие, кога и къде нещо публично сте казали,а? Или си говорите само вечер с телевизора, чашката и жИнатъ...? Дайнов има позиция - не от година и зве, дори да не съм съгласен често с него - уважавам хората с име и лице! Точка.