Ти ще се биеш ли за Родината? (Евгений Дайнов за Дясното, Лявото и Търбуха)

„Лявото” у нас е от Жданов. „Дясното” – от Айн Ранд. Няма особена разлика между двамината. Затова няма особена разлика между поведението и на леви, и на десни.

Евгений Дайнов Последна промяна на 07 септември 2014 в 15:30 35939 50

Тази статия е публикувана на 7 септември 2014 година. За съжаление сега е още по-актуална и за две години нищо не се е променило.

Поставяме я на вашето внимание с надеждата, че някой ще се замисли върху думите на проф. Евгений Дайнов.

OFFNews продължава дискусията за дясното и лявото в България. Освен, че преди година тя предизвика голям интерес, ни се струва полезно да се дебатира върху принципни политики, а напоследък в България все по-рядко се случва това.

Първият текст беше на Калин Манолов, който освен изтъкнат журналист е и представител на Института за свободен капитализъм "Атлас".

Вторият текст беше на Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Днес ви предлагаме текста на проф. Евгений Дайнов.

Когато руснаците си правиха аншлуса с Крим и докато заплашваха всички наоколо, че ще си „съберат земите”, попитах мои студенти, дали са готови да се бият срещу евентуална нахлуваща в България руска армия. Отговорът – не. Нито един не искаше да се бие за Отечеството.

Отначало помислих, че става дума за някакво обичайно слагачество на руснаците. Затова зададох въпроса по друг начин: Ако нахлуят турците? Американците? Германците? Ще се биете ли за Отечеството?

Отговорът, отново беше – гръмко НЕ! Попитах – защо?

-Еми то от нас нищо не зависи... Те там големите решават нещата...
-Добре де, почти викам, как си мислите, че имате държава в момента? Нали някакви хора в миналото са се биели за нея, за да съществува тя днес?
-Еми, тогава са били други времената...
-И какво, завършвам, ще правите, ако утре някой нахлуе с армия тук?
-Еми... ще се надяваме да се отнасят добре с нас...
Бях толкова потресен от този разговор, че месеци наред не можех да го осмисля. Бях изпаднал в културен шок. След като се мина известно време, една сутрин, гледайки гората на Странджа, ми просветна. Разбрах, какво са ми казвали дечурлигата.

Те са просто жертва на онова, което в България минава и за ляво, и за дясно. В крайна сметка и нашенското ляво, и нашенското дясно са едно и също нещо, защото излъчват едно и също послание:
„Единственото важно нещо е Търбухът! Всичко останало е лъжа и измама!”

Да го почнем отляво. В продължение на половин век социализъм, от всички източници течеше едно и също послание: Ние сме марксисти-материалисти. Всичко е материален интерес. Всеки, който говори за неща като правила, закони, принципи, ценности и особено за идеали – той е буржоазен лъжец, който иска да ви измами. Защото не съществува нищо, освен Материалния интерес!

Знам, че Маркс не точно това е имал предвид, когато е противопоставял своя „материализъм” срещу „идеализма” на Хегел. Но това бе посланието, заливало поколения българи. Те са го слушали, дъвкали и предъвквали на изпити по История на БКП, История на КПСС, Политикономия на капитализма, Политикономия на социализма, Научен комунизъм и т.н. А в елементарната българска политическа култура, какво друго да бъде крайното тълкувание на „материален интерес”, освен – Търбух?

Изведнъж цялата тази дандания с марксическия материализъм свършва. Влизаме в „прехода”. Като какви, обаче, влизаме? Като хора, комуто цял живот е казвано, че ценности, идеали, принципи и правила – това са глупости за заблуда на противника. Защото единственото реално нещо е Търбухът и неговите щения.

Това послание по удивителен начин пасна на българския тарикатлък. Защото даде здрава философска основа на всеки квартален гявол, който ти съобщава неща като: „Абе в книгите пише всякакви работи, ама ние знаем, какъв е реалният живот...” И – какъв е? В реалния живот, ако искаш да постигнеш нещо, трябва да го гепиш. Нищо, че в книгите пише да не крадеш, защото било лошо...

Тези хора, вярващи в това нещо, се втурнаха да правят българския капитализъм. И затова той толкова бързо мутира в мутренска обирджийница. И не ви е виновен ДС. В първите години беше виновен „материализмът”, разбран по български. И, разбира се, бяха виновни онези, които не се изправиха срещу него. Сетне, към края на 20-ти век, когато „добрите” преосмислиха себе си като „десни”, виновни станаха – именно те, десните. Антикомунистите. Евроатлантиците.

Как стана това? Пак с идеологически послания. От момента на своето появяване, българските десни избраха да се идентифицират с най-екстремната, маргинална и направо вредна струйка в огромната река на дясното мислене – някакво недодялано архаично либертарианство, олицетворявано от Айн Ранд. А какво, в крайна сметка, е посланието на това убого учение?

Посланието е абсолютно същото, като на „материализма” на комунистите отпреди 1989-та, само че казано с други думи: че егоизмът и личните апетити са единствено легитимните мотивации за човешкото поведение. Негово величество Търбухът е единствената доказуема реалност. Всичко останало е лъжа и измама.

„Лявото” у нас е от Жданов. „Дясното” – от Айн Ранд. Няма особена разлика между двамината. Затова няма особена разлика между поведението и на леви, и на десни. Щом Търбухът е единствената истинска реалност, неговото напълване – по всякакви възможни начини – е единствено легитимното човешко поведение. Юруш на маслините!

Щом Търбухът е единствената реалност, то всичко друго може и трябва да бъде жертвано заради него. Затова моите студенти не разбираха, защо трябва да се бият за Отечеството. Как така ще се бият? Нали ще поставят в опасност Търбуха?

Той е най-важен и само той трябва да бъде пазен. Всичко останало – свобода, независимост, равенство, суверенитет и пр. – трябва да бъде жертвано заради Търбуха.

Затова тяхната програма при чужда окупация беше: Ще се надяваме да се отнасят добре с нас. Т.е. – да ни дават по нещичко за Търбуха.

На равнище държава това се изражда в масово крадене. Щом най-важното са егоизмът („дясно”) и удовлетворяването на материалните интереси („ляво”), и щом неща като морал и принципи са долна лъжа – значи всеки да гепва, каквото може.
Както ми сподели преди години секретарят на Община Горна Оряховица: „И ние имаме материални интереси, нищо, че сме чиновници!” Плесна го на кръгла маса, пред 20 човека публика, вкл. англичани, за да обясни, защо местната власт предпочита да похарчи 130 милиона за сметище по модел отпреди 70 години, а не – 20 милиона за най-новите безотпадни технологии. Просто 130 е повече от 20 – има повече възможности за удовлетворяване на материални интереси (ако си от левите) или на личния егоизъм (ако си от десните).

Разбира се, нито лявата мисъл се изчерпва с Жданов, нито дясната – с Айн Ранд. В истинското ляво мислене, както и в истинското дясно, има неща, които са много по-важни от Търбуха, защото именно те оформят възможността за цивилизован живот: Справедливост, Солидарност, Свобода, Принципност, Честност, Закон, Интегритет, Милост, Съчувствие, Съпричастност и т.н.

Всички тези неща съществуват и вляво, и вдясно; и изразяват онова, което ляво-дясната идеология на Търбуха отрича: че хората са същества, които живеят в общности като равни помежду си и си помагат един другиму. А не са отделно живеещи хищници, които се обират един другиго, за да си напълнят Търбуха.

Докато в България и левите, и десните лансират идеологията на Търбуха, нещата няма как да станат по-цивилизовани. Отляво са длъжни да разберат, какво им казват мислители като Адорно, Маркузе или Фром – дори какво всъщност им казва Маркс. Отдясно – да свалят Айн Ранд в мазето и се заемат с четенето на Бърк, Чърчил или Аденауер; и най-сетне истински да разберат, какво всъщност им казват Хайек и Тачър.

Но първо трябва да застанат пред огледалото и да се покаят, че толкова време са издигали в култ Търбуха. Да разберат, че досега са били от една и съща – грешната – страна на барикадата. А после да се върнат, смирени и просветени, сред хората; и да спомагат за изграждането на общностите, които техните дитирамби за Търбуха разбиха на трески. Може да помагат отляво, може – отдясно. Въпрос на предпочитание.

Тогава – едва тогава – ще може да има смислена дискусия за левицата и десницата. Защото днес, докато и двете издигат в култ Търбуха, разговорът е осъден винаги се превръща в анатомично-фекален.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2015 в 16:12


В защита на студентите на проф.Дайнов бих казал, че те са отговорили доста повърхностно на зададения въпрос, който сам по себе си също е повърхностен.

Уважаеми професор Дайнов, най-напред е трябвало да опишете на студентите какво значи тяхната родина да бъде завладяна от чужди нашественици. Да си представят те опожарените поля и гори, разрушените сгради и пътища, загиналите близки и познати и т.н. Тогава бихте видяли какъв първосигнален пламък би загорял в очите им, какви неудържими чувства от съвсем друго естество биха пламнали в студентите и как техните отговори биха се променили до неузнаваемост.

Задали сте въпроса като някой елементарен социолог и сте получили повърхностен и неверен отговор. Имайте по-високо мнение за своите студенти, моля ви се. Истината е много по-дълбока (и по-проста) от писанията както на Жданов и Айн Ранд, така и на останалите дълбокомислени умници, които вие споменавате.

Нищо лично.

29.09 2014 в 23:53

А пък аз си спомням как ми преподаваха, че капитализмът проповядва материализъм, а комунизмът е идеализъм.

22.09 2014 в 17:52

Жалко, че авторът не продължи размислите си по поставения от самия него въпрос, като заглавието на статията.
Ако без излишни емоции, доколкото един такъв въпрос би бил лишен от вътрешна мотивация, се анализира безпристрастно причините, които биха довели до защита на нашето Отечеството биха се получили интересни и поучителни заключения.
Преди всичко, нека предположим една хитотетична заплаха, последвана от нахлуване в нашето Отечество.
В първия етап на военната подготовка логично е да се води пропагандна война както от старана на противника, така и от наша страна. Това каква тактика ще използва нашия неприятел ще го оставим настрана. Интересува ни, каква пропаганда ще проведе нашето правителство и разбира се нашия Върховен главнокомандуващ.
Когато говорим за военна пропаганда, важни са два аспекта от посланията:
Първия аспект е на каузата, която се защитава, на духовните и материалните ценности, които трябва да се съхранят с цената на живота си дори.
Вторият – на личността на водача, лидера, който ще трябва да обедини нацията, да постави ясно и точно каузата, ценностите, които трябва да се съхранят. Посланието, отправено от лидера, трябва да обедени хората, да повярват в идеалите.
Когато за залог е поставено оцеляването на дължавата, е необходимо да се определи (или самоопредели) лидер, зад който да застанат масите, да обединят обществения защитен потенциал в една идея, в един идеал.
И от тук заапочват трудностите и тези отговори, които ви дават вашите студенти.
В първия момент всеки, абсолютно всеки (стига да не е някакъв вид позьорство и оригиналничене) би казал, че ще защити Отечеството. Но това би бил първосигналния, вербален отговор на поставения въпрос. Най-вероятно човекът ще е искрен. В неговата ценностна система ще се преплетат усещанията от уроците по родолюбие от училището, възпитанието, филмите, книгите (ако са прочетени). Май повече превес ще имат американските екшани и военни филми с този патриотичен финален патос с които са закърмени днешните младежи.
Следващата мисъл, която ще споходи бедния младеж и средностатистичен българин ще бъде, кой ще може да му вдъхне кураж, да го запали като факел, за да се затича във военното окръжие за да се запише доброволец или с пламък в очите и възрожденски песни ще откликне на повиквателната. В този момент усещанията ще се формират от спомените и действителността от предизборните агитации на партиите.
Колкото и да се напъва бедният доброволец или редови призован войник, едва ли ще си спомни някоя запленяваща реч на някое партийно величие. Това което ще изплъва в съзнанието му е едно взаимно оплюване, омаскаряване един друг, обиди и вменяване на вина за прокарване на чужда политика, блюдолизане, сервилни залитания в интерес на една или друга държава. Слава Богу, че сме в НАТО за да си измиват ръцете със съответното словоблудство по отношение на евроценностите, ангажименти към Алианса и в същото време прокарване на други Евразийски, турски, американски или кой знае какви, но определено лични интереси. Интереси, чието отблагодаряване се измерва във власт и пари.
Как си представяте лидера на БСП примерно, да ви поведе самоотвержено в защита от една Руска инвазия? Или Лидера на България на гражданите да заклейми някой Европейски нашественик и да забравите всичко друго и да тръгнете опиянен от себеотрицанието на този лидер да защитавате Отечеството си.
В една парламентарна демокрация, държавен глава или министър председател може да бъде и лидера на ДПС. И ако заплахата идва от Турция или някоя арабска държава, този лидер да е готов да даде живота си в името на майка България?
Нещо няма да се върже в представата на бедния защитник на Отечеството и едва ли ще повярва на своя лидер и ще застане зад него. Впрочем, едва ли ще е зад него, защото твърде вероятно е този лидер вече да е в другия лагер. Тъжно но е факт.
Тогава защо се учудвате на отговорите които ви дават вашите студенти господин Дайнов?
Вашите студенти са искрени, защото няма лидер, който с високо вдигната глава, чест и достойнство да застане начело на Нацията. Защото няма лидер за който, всеки един от нас да даде живота си.
Колкото и да употребяваме вече нищо незначещата фраза”национално предателство” както от нашата уста, така и да я чуваме непрекъснато както от единият, така и от другия лагер на управляващи и опозиция, това размиване на отговорностите, безумно шизофренично бръщолевене и интелектуална и морална импотентност на маститите политици , които единствено да ни отвратят, непостигат нищо (не за себе си разбира се), бавно и методично ни отдалечават от идеалите на нашите предци и посяват кълновете за национално предателство.
Или ако не сме толкова крайни и да го наречем национално предателство, то поне е национално дебилство.

19.09 2014 в 13:29

Той пък Дайнов хич щото не си мисли за собствения Търбух.А неговия Търбух е огромен, всеяд и винаги мноооого гладен- и от комунистите похапва, и от десните, и от либералите, и от Отровено общество, и от Цигано-хелзингски комитет, и от Прокопиев, и от РБ, и въобще- поръчки изпълняваме всякакви, не ни е гнус.И не ни е срам да говорим за морал, за принципи, за идеи , за хуманизъм. А ти бе, битов боклук, ще идеш ли да се биеш за отечеството,или ще се изнесеш някъде по на запад, като пръдня от гащи? Няма нужда да отговаряш, знаем как от пръв комунист стана пръв демократ...и после ще ми говориш за принципи и идеи.
Битов боклук.

15.09 2014 в 11:15

През 89 рекох на една банда полковници от щаба на ПВО и ВВС, че преди да започнем войната ще изтребим тях, защото ако не го направим те ще ни предадат. Скоро дойде "демокрацята", та ми се размина.
Нищо не се е променило, само тези за пребиване станаха повече. И този между тях.

13.09 2014 в 08:01

Ами прави са хората, Дайнов! Ние вече си нямаме държава. Ние сме: квото кажат от ЕС и НАТО. Ако кажат, ще се бием. Ако не, ще си пасуваме. Казаха ни, че трябва да имаме професионална армия, разбирай: пушечно месо за пари. За какви идеали си говорим?! Лявото си загуби ценностите по трасето, защото комунистите станаха капиталисти, а нищо ново като ляво на мястото на комунизма не е измислено или, ако го има, не сме чували за него. Що се отнася до дясното: за него основен идеал е печалбата, която пък не може да има нищо общо с морала. Чак след 100 години като се позабрави как някои са станали богати, може да се направят на хора с някакви ценности. Пък и българите да свикнат, че светът не е справедлив, както им се иска. Хората са тотално объркани не , защото соц-а е нямал никакви ценности, а точно, защото е имал и те са отречени напълно. Но на тяхно място няма никакви други. А и да се намерят, ще бъдат нужни поне 2 поколения, за да бъдат насадени в главите на новородените. У нас десните се държат като сталинисти и не търпят чуждо мнение. А т.нар.леви ни говорят за бизнес. Буквално да полудееш!

10.09 2014 в 18:55

тоя нали щеше да си къса дипломата след едни избори когато падна от власт ЕДИН ЦИГАНИН КОЙТО РАЗПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ ЗА 1 ДОЛАР

10.09 2014 в 10:34

Тоя егоцентрик що не вземе да ни лиши от присъствието си по всякакви медии. Всеки може да развива теории от типа "чекайте са батко да ви обЯсни".