Ако Дядо Коледа беше генерал от Третия райх

Калин Терзийски 26 декември 2019 в 10:07 8378 4

Дядо Коледа, когото наричат също Санта Клаус, Мос Крачиун, Папа Ноел, Дедо Мраз, Дед Мороз, Йоулупукки, Бабо Натале...

...има смартфон и когато си поиска – качва си някое приложение – примерно да филтрира добрите деца от лошите на базата на сравняване на мобилните им данни.

И също така по смартфона го проследяват.

Така че Дядо Коледа не е с нищо по-различен от нас. И нас по смартфоните ни проследяват.
Ако дядо Коледа реши да се загуби някъде в лапландския лес – веднага ще бъде намерен, защото на телефона си има свалено приложение за проследяване.

Както се разбра – и самият Тръмп, както и самата Мелания, участвали в проследяването на дядо Коледа.

Кой в наше време има вкус и разбиране за този стил в изкуството, наречен абсурдизъм? В който са творили такива велики смелчаци в изкуството като Йожен Йонеско, Самюел Бекет, Данийл Хармс?

Струва ми се, че абсурдизмът се появява на сцената на световния авангард точно тогава, когато хората усещат (не въобще хората, а мислещите творци), че нещата, случващи се около тях, започват да стават заплашително абсурдни.

След това, когато нещата вече не са заплашително абсурдни, а абсурдът е станал норма, когато е залял и последното островче на разума, когато нормата отпреди е станала вече абсурдна, когато започнат (както би казал Ботев) свестните да смятат за луди – вече се преминава към изкуство на лекото забавление, на празноглавото и сладникаво сантименталничене. От „В очакване на Годо” се скача направо на Шакира и Джъстийн Бийбър и Криско.

Така че аз въобще и не разчитам, че някой ще се зарадва на моите мрачно абсурдистки писания. Ха. Та нима някой се е зарадвал на писоара в стил „ready made” на Марсел Дюшан?
Сега е време във фейсбук да се пише „Любовта е над всичко, бъдете успешни, прекрасни, обичани и обичащи, бъдете себе си, сбъднете, случете, усмихнете, докосващи грабващи и усмихващи мигове и случвания, сбъднете мечтите си с любовта и успеха!”.

Безкритичните, фалшиви, глуповати и сладникави брътвежи на еснаф в състояние на мозъчна смърт. Би казал някой Бодлер или Рембо.

Или Кафка, или Сартр. Но такива сега няма.

И дядо Коледа, разбирате ли, го следят с американски изтребители. И вероятно е под прицела на американски ядрени ракети земя-въздух, за да е по-сигурно пътешествието му, защото винаги когато си прихванат от военновъздушните сили, си наистина в сигурни ръце!
И никой, прочитайки тая новина – за следенето - не се е изсмял с пълен глас и не е казал: Абе, вие нормални ли сте?

И си казвам: А какво ли би било, ако Хитлер не беше загубил войната?
Ако не я бяха спечелили руско-американските ни господари (точно като в романа на Антъни Бърджес, където се говори на руско-английски нов език).

И ако сега си течеше поредната щастлива година от хилядогодишния Трети райх?
Представям си: Бившият дядо Мраз се казва Санта Клаус и е офицер от СС. Той е ариец. (А нима сега не е? И дали (питам се набързо) има опити сега да бъде заменен с мулат или метис?) Та така де. Дядо Коледа в Третия райх, към когото ние сме лоялни и както обикновено – най-верни и безпрекословно предани – е проверен и доказан националсоциалист.
Какъв по народност? За всяка страна – от нейната си народност! Та нали сме верни националисти! В България е българин. Но – снажен и рус, защото българите (както евентуално би се смятало, ако беше победил Третия райх) сме вероятно от някакъв много горд и войнствен ирански произход, от град Балх в Афганистан, и сме близки по произход до белите и снажни арийци – своите господари.

Както, апропо, бяхме категорично един смел, но миролюбив славянски народ, докато беше удобно да сме от едно тесто с братушките-руснаци.

И си представям как Санта Клаус, офицерът от СС, щеше да обикаля, възкачен върху своя Юнкерс 87 Щука, под любящия и грижовен надзор на Луфтвафе, и да раздава подаръци само на дечицата с доказан арийски произход.

Защо, ще каже някой от сладникаво пишещите във фейсбук (за грабванията и докосванията и успеха и любовта), защо ти така грозно се гавриш с красивото и щастливо мечтание на дечицата за по-хубав живот с повече любов, която любов я носи дядо Коледа в чувала?
Защото казах вече: сладникавото брътвене на облъчените...е израз на тяхната мозъчна смърт. Безкритичност, изразяваща се в сладникаво и сантиментално извержение през устата или през клавиатурата.

Никой, естествено, не може да направи ясна разлика: какво всъщност празнуваме: Идването на някакъв мил старец, който сбъдва мечтите за нови смартфони и нови ваучери за почивка в Анталия? Свети Никола от Мира Ликийска? Или раждането в семейството на Йосиф дърводелеца на първороден син, наречен Йешуа, който ще стане духовен водач на богоизбрания еврейски народ и ще бъде екзекутиран чрез разпъване на кръст от римските власти след 33 години?

В консуматорското общество всичко е фрагментирано и алогично, атомизирано е. Няма връзка между нещата и така е някак леко и весело! Всеки празнува каквото си избере! И всеки приема нещата така, както му е гот! И всеки си вярва в това, което най го кефи!
Да, в това има някакъв чар.

Именно затова и аз така фриволно си фантазирам за един дядо Коледа в едно неслучило се бъдеще, в което е победила нацистка Германия. И който дава подаръци и на циганчетата, но – по-малки и по-евтини – защото те не са арийци. И не разбират, защото биологично не им е заложено да разбират, от хубаво и скъпо.

Какво ще кажете, а?

И този въображаем дядо Коледа отива и в най-глухия концентрационен лагер, за да зарадва и лагерниците там. Защото и те се трудят за благото на всички, на всички в Райха...въпреки, че не са идеалните граждани. И им раздава нови кепета и кирки, за да се трудят още по-здраво, но им раздава и шоколад, защото той наистина е много мил старец и е мил дори и с неравностойните. (тия, които нямат равна стойност (цена) с другите)
И си представям как дядо Коледа, докато лети със своя Юнкерс, сваля един два или три вражески изтребителя. Няма значение какви – важното е да има враг и той да бъде побеждаван винаги!

И след това – заедно с русата арийска снежанка и с русия арийски елен Рудолф се отдават на спорт, танци и пиене на безалкохолен шнапс!

И така нататък.

Такива неща ми хрумват и си фантазирам.

Докато чета за това, как Доналд Тръмп също участва в проследяването на дядо Коледа. Следи и той, клетника, заедно с изтребителите, които съвсем наскоро са убили с ракетите си стотина цивилни в Сирия. Всички дружно участват в проследяването на дядо Коледа по обратния му път към Лапландия.

А дядо Коледа, моля, припомнете си, за нас беше и дядо Мраз! И беше съветски човек, партиен член и атеист.

Въобще – мозъчна смърт на олигавения консуматор.

На когото всичко може да бъде внушено. И той ще го приеме с олигавена усмивка.
Консуматорът, който може вече само да гъгне нещо позитивно. За грабване, докосване, случване и любов, любов, любов. И мечти. Защото имунитетът му срещу лъжите и пропагандата вече е напълно сринат. Остава му позитивно и щастливо да се усмихва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3600

4

В Крак с Времето

29.12 2019 в 05:56

Санта SS Клаус ще да е дарил лудия от Подуене с психаделик бонбони "Тимоти Лийри". След празниците Офф Юз може и да източи от писуара си Калин Марселов Дю-Шамп. Четвърти километър си е чудно място за медитация на Перо-държ Перко.

6000

3

д-р Тодор Толев

26.12 2019 в 16:53

Че е хубаво - хубаво е ...
Ала имам усещането, че консуматорският кон вече необратимо е отишъл у реката ...
И тогава - каква полза от подобни писания?
Може би само екскулпиращото усещане, че поне тези след нас - ако такива изобщо има - ще получат знак, че не всичко е било смотаняшко и не всички са били загубеняци ...
Еми, по липса на друго - и това е нещичко!
Стискам ти палци, Калине!

152

2

Socerez

26.12 2019 в 11:25

Разбира се автора е един аскет, един мъченик на консуматорството, той дарява 80% от хонорарите си а не си купува джип. Горките човек е с Нокия 5110. Но най вече, автора е измъчен от собственото си величие човечец, заключен в затвора на "великата" си мисъл. Калине, скокни в джипа, мини през Перото да пиеш кафенце, четейки задълбочено П. Пасков и после в мола. Измъчен човек.