"Влязохме в ТВ7, за да защитим вложителите на КТБ" (обновена)

Александра Маркарян 29 април 2015 в 16:22 22344 11

Снимка БГНЕС

Радослав Миленков (вляво) и Росен Ангелчев - новият синдик на КТБ

"ТВ7 има кредит към КТБ в размер на милиони евро. Той не е обслужван и от 10 месеца се водят безуспешни преговори за погасяването му. Частният съдебен изпълнител е дал 14-дневен срок за доброволно изплащане, който е изтекъл вчера. Днес е пристъпено към принудително изпълнение. С тези действия синдиците само защитават правата на вложителите."

Това заяви на пресконференция днес Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"До момента Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изплатил близо 3.6 милиарда лева гарантирани депозити на вложители в КТБ. Като негов председател имам задължението да защитавам интересите на Фонда по най-добрия начин. В този контекст са и действията на синдиците на КТБ. Те са предприели действия по събирането на кредит на TV7, който не е обслужван от 10 месеца", каза той.

Миленков допълни, че кредитът е под 10 млн. евро, но не уточни точната сума с аргумента, че това е банкова тайна. Запорираната тв техника е на стойност 0,013% от кредита, каза още той.

Председателят на УС на Фонда описа и хронологията на преговорите с TV7.

На 18 август 2014 г. е била изпратена покана за среща за преглед на заложеното в полза на банката, която не е била удовлетворена. През септември има ново писмо, отново неудовлетворено. На 13 октомври 2014 г. е била изпратена покана за доброволно изпълнение, което не е извършено.

На 24 октомври 2014 г. от телевизията е бил поет ангажимент за частично плащане, който не е бил спазен.

На 13 януари 2015 г. кредитът е обявен за предсрочно изискуем.

На 10 февруари е проведена среща, на която е бил поет ангажимент за частично изплащане, но и той не е бил спазен.

На 16 и 18 февруари са извършени оглед и опис, а на 20 февруари е проведена нова среща за обсъждане на възможностите за изплащане на кредита. На нея е било договорено първото плащане да бъде направено на 15 март.

Това не се е случило и съдебният изпълнител Неделчо Митев е изпратил покана за доброволно предаване на заложеното имущество в полза на банката и е определил 14-дневен срок за това. Това не се е случило до 28 април, когато е изтекъл крайният срок. Затова и днес се е пристъпило към принудително изземане, което е задължение на синдиците, обясни Миленков.

ТВ7 не е единственият длъжник на КТБ, при който е започнало принудително изпълнение, каза Миленков, но не уточни кои са другите длъжници, при които това се е случило. Според него действията на синдиците и влизането на частен съдебен изпълнител може да мотивира длъжника да плати.

Миленков не обясни защо ТВ7 е сред първите длъжници на КТБ, спрямо които се прилагат такива мерки при положение, че телевизията не е сред най-големите длъжници на банката. Той не успя да аргументира и факта, че първото, което е било взето принудително, са сървърите, а не например камери, каквито също са заложени. Той отговори уклончиво на въпроса дали има възможност телевизията да бъде оставена да съществува и да се търси купувач, който да покрие задължението.

Миленков даде пресконференцията си днес в 16:15 ч., след като тази сутрин частен съдебен изпълнител нахлу в телевизията заедно с полиция и хамали и започнаха да изнасят техника по нареждане на синдиците на КТБ.

След пресконференцията на Миленков синдиците на КТБ, които не отидоха на нея, за да отговорят лично на журналистите, публикуваха прессъобщение по повод акцията в TV7 чрез официалния сайт на Корпоративна търговска банка.

Ето какво гласи то:

С оглед продължаващото десет месеца забавяне в издължаването на отпуснатия от „Корпоративна търговска банка” АД – в несъстоятелност на “ТВ Седем” EАД кредит и след множество проведени срещи, отправени покани за доброволно изпълнение и неизпълнени от страна на длъжника обещания за плащане, „Корпоративна търговска банка” АД – в несъстоятелност предприе законови действия за събиране на своите вземания по реда на Закона за особените залози.

По-конкретно на 14.04.2015 г. на “ТВ Седем” АД от ангажирания от банката ЧСИ Неделчо Митев беше изпратена покана за доброволно предаване на заложеното в полза на банката оборудване, за да може същото да бъде продадено и с приходите да бъде погасен кредита. С поканата бе предоставен пореден допълнителен срок от 14 дни за доброволно изпълнение и предаване на вещите, предмет на залога.

Доколкото от длъжника не бяха предприети каквито и да е ефективни мерки в тази насока единственият възможен начин за защита интересите на „Корпоративна търговска банка” АД – в несъстоятелност и нейните кредитори бе да се пристъпи към принудително изземване на заложеното оборудване, което е и задължение на синдиците.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!