Централата в Лион се произнесе по казуса с българската Euronews

Главният редактор Марина Стоименова "пилотира" редакционното съдържание, програмният директор Ваня Захариева ще отговаря за програмата извън новините

Мая Младенова 30 октомври 2023 в 15:57 10178 1

Euronews

Снимка Euronews

Euronews Bulgaria

Централата на европейската новинарска мрежа Euronews, базирана в Лион, Франция, се произнесе по казуса с Euronews България. Дни преди местните избори в телевизията назря напрежение заради назначаване на програмен директор, който да контролира новинарското съдържание. Екипът се възпротиви и напуснаха десетина от ключовите журналисти в медията, присъединили се към медията след превръщането на някогашната ТВ Европа в Euronews България.

Тогава бе обявено, че централата в Лион проучва случая и предстои да се произнесе.

От позиция, изпратена до медиите днес, става ясно, че централата е взела Соломоново решение - да запази контрола върху новинарското съдържание посредством назначения лично от екипа в Лион главен редактор Марина Стоименова, като същевременно признава на българското дружество собственик "ТВ Европа" правото да назначи програмния директор Ваня Захариева (Бедрова). Според съобщението Марина Стоименова ще продължи да отговаря за новинарското съдържание, а Захариева - за останалата програма.

Съобщението започва с уточнението, че "ТВ Европа и Euronews SA са две отделни независими компании, като ТВ Европа не е филиал на Euronews SA".

Не става обаче ясно как актуалните предавания като сутрешния блок например ще бъдат категоризирани - като новинарски или не, и кой ще отговаря за тях.

Под ръководството на Euronews SA, Главният редактор на Euronews България отговаря за ежедневното отразяване на актуалните новини и за редакционния избор на Euronews България, в съответствие с редакционната линия. Това редакционно пилотиране, което включва политическите новини, по никакъв начин не се поставя под въпрос от страните, пише в съобщението.

Неновинарските предавания са малко на брой и са тематични - за спорт, автомобили и туризъм.

По-нататък в съобщението става ясно, че Ваня Захариева остава на поста си, което според централата няма да пречи на независимостта на медията:

С оглед на ускоряване на икономическия си растеж, ТВ Европа възнамерява да разшири своя мениджърски екип и добавя нова програмна дирекция, отговаряща за програмната схема и за различните излъчвани формати и тяхната продължителност, извън новините. Euronews SA приветства това желание за развитие, което не би могло да накърни редакционните прерогативи на Главния редактор.

Като буфер, се създава Редакционен съвет, контролиран на 2/3 от Euronews SA, председателстван от Euronews SA и в който участва член, посочен от ръководството на ТВ Европа, съобщават от медийната компания.

Предстои да видим как тези действия ще се отразят на битието на медията, в която основна част от екипа напусна.

По информация на OFFNews главният редактор Марина Стоименова, която бе назначена още от създаването на телевизията за главен редактор, също обмисля да се оттегли.

След разразяването на конфликта стана ясно, че отношенията между главния редактор, чиято роля е да гарантира редакционната независимост и стандарти, и българският собственик на канала Иван Иванов, са напрегнати.

За казуса ви разказахме тук.

Публикуваме пълния текст на съобщението:

Уточнения около отношенията между Euronews SA и ТВ Европа

София, Лион, 28 октомври 2023 г.

От старта си на 5 май 2022 г. Euronews България успя в амбициозното си предизвикателство, предоставяйки качествена информация и привличайки българска аудитория, търсеща нови перспективи. Целта на този съвместен проект остава непроменена: да изградим и развием заедно една качествена, безпристрастна и европейска медия.

Тези ценности винаги са ръководили групата Euronews и ние споделяме обща визия за ценностите, свързани с марката Euronews, по-специално независимост, неутралност и липса на политическа намеса в редакционните решения. Ние вярваме в необходимостта да предложим на всеки възможност да формира своето мнение, предлагайки разнообразие от гледни точки. Нашият ангажимент е непоколебим към независима, безпристрастна и основана на фактите журналистика.

ТВ Европа и Euronews SA са две отделни независими компании, като ТВ Европа не е филиал на Euronews SA. Те са свързани с договор за лицензиране на марка от 29 април 2021 г. за експлоатация на марката „Euronews България". Що се отнася до редакционния периметър, договорът налага строги, взискателни и фундаментални условия и на двете страни за спазване на редакционната харта на Euronews.

Под ръководството на Euronews SA, Главният редактор на Euronews България отговаря за ежедневното отразяване на актуалните новини и за редакционния избор на Euronews България, в съответствие с редакционната линия. Това редакционно пилотиране, което включва политическите новини, по никакъв начин не се поставя под въпрос от страните.

С оглед на ускоряване на икономическия си растеж, ТВ Европа възнамерява да разшири своя мениджърски екип и добавя нова програмна дирекция, отговаряща за програмната схема и за различните излъчвани формати и тяхната продължителност, извън новините. Euronews SA приветства това желание за развитие, което не би могло да накърни редакционните прерогативи на Главния редактор.

За да гарантира качеството и независимостта на информацията, договорът между ТВ Европа и Euronews SA въвежда различни механизми, които са доказали своята ефективност в развитието на международната мрежа на Euronews. Един от тях е Редакционния съвет, контролиран на 2/3 от Euronews SA, председателстван от Euronews SA и в който участва член, посочен от ръководството на ТВ Европа.

Този Съвет ще заседава съвсем скоро и ще разгледа въпросите, повдигнати напоследък в редакцията в София, както и тези, изнесени през последните дни в някои български медии.

Евронюз и ТВ Европа потвърждават волята си да продължат и задълбочат съвместната си работа в професионална атмосфера, за да гарантират успеха на Евронюз България в рамките на препотвърдените тук общи ценности.

Гийом Дюбоа, Главен Изпълнителен Директор на Euronews: "Euronews България е част от нашия постоянен ангажимент за качествена европейска журналистика, безпристрастна и свободна от политическа намеса. Решени сме да видим Euronews България да просперира и да продължи да предлага независима и балансирана информация."

Иван Иванов, Изпълнителен директор на ТВ Европа: „ТВ Европа е решена да продължи развитието си и да укрепи организацията си, за да обслужва по-добре нашата българска аудитория. Възхитени сме от партньорството си с Euronews и потвърждаваме нашия ангажимент да запазим редакционните ценности на Euronews и да подобряваме качеството на предлагания телевизионен продукт."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки