Организации и журналисти протестират в подкрепа на Мария Чернева от БНТ

OFFNews 29 юни 2018 в 11:50 5754 0

Мария Чернева

25 граждански и пациентски организации написаха отворено писмо до ръководството на БНТ заради отстраняването на журналиста Мария Чернева от ресора ѝ здравеопазване след постъпил сигнал заради нейни гласувания в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Открита позиция в защита на Чернева публикува и АЕЖ - Асоциацията на европейските журналисти-България.

Гражданските организации настояват БНт да преразгледа своето решение, а АЕЖ пита защо преди него не е потърсена позицията на журналистката и предупреждава, че подобни действия създават риск от автоцензура в обществената медия.

"През последните повече от 10 години всеки един от нас е работил с Мария Чернева и е разчитал на нейния журналистически професионализъм, обективност, изострени сетива за социална справедливост, обществен интерес и здрав разум. Стотиците репортажи и документални филми на Мария, излъчени по Българската национална телевизия, ни помагаха да се борим за обществено значими каузи и за каузите на нуждаещите се хора в България, пишат представителите на 25-те организации. - Ето защо сме изключително разтревожени, че в казуса с Обществения съвет на център „Фонд за лечение на деца“, ръководството на БНТ е взело решение за временно отстраняване на Мария Чернева от ресора „Здравеопазване“, без да е чута нейната гледна точка и без да е поискано мнението на останалите членове на Обществения съвет на ЦФЛД, така че решението да почива на обективна информация."

Очакваме и Вашите извинения към Мария Чернева, на която никой не може да отнеме нито множеството награди, сред които и „Валя Крушкина“ за социална журналистика, нито доверието на зрителите, завършва писмото.

Подписалите го са:

1. Капка Панайотова, Председател за Център за Независим живот
2. Илияна Николова, Изпълнителен директор за Фондация „Работилница за граждански инициативи“
3. Красимира Величкова, Директор за Български дарителски форум
4. Д-р Радосвета Стаменкова, Изпълнителен директор за Българска Асоциация по семейно планиране
5. Професор Ивайло Търнев, Председател за Фондация здравни проблеми на малцинствата
6. Георги Богданов, Изпълнителен директор за Национална мрежа за децата
7. Цецка Караджова, Учредител за Фондация „Светът на Мария“
8. Деян Колев, Изпълнителен директор за Център Амалипе
9. Антоанета Ефтимова, Председател за Национална мрежа на здравните медиатори
10. Миленко Миленков, Председател за Нациоанална мрежа на ромски тудови медиатори
11. Александър Миланов, Изпълнителен директор за Национална асоциация по приемна грижа
12. Юлия Георгиева, Председател за Център за хуманни политики
13. Симеон Василев, Изпълнителен директор за Фондация ГЛАС-България
14. Лилия Драгоева, Kоординатор за Организационен комитет на София Прайд
15. Пиринка Петрова, Председател за Българско сдружение лимфом
16. Кина Асенова, Председател за Фондация "Болни от астма"
17. Галя Койчева, Председател за Сдружение "Семеен център Мария"
18. Мариана Писарска, Изпълнителен директор за Сдружение „Деца и юноши“
19. Любен Георгиев, Председател за Сдружение Ре-акт
20. Пол Найденов, Съпредседател за Фондация БИЛИТИС
21. Славея Костадинова, Председател за Спина бифида и хидроцефалия-България
22. Анна Любенова Секретар за Фондация "Инициатива за здраве"
23. Вирджиния Владимирова, журналист за Обществения съвет на Фонд „Валя Крушкина“
24. Алексей Христов, Програмен директор на Американска фондация за България
25. Елица Баракова, Директор на Фондация Бикоуз (Помощ за благотворителността)

Позицията на АЕЖ е озаглавена "Случилото се с репортерката на БНТ Мария Чернева повдига въпроси":

Асоциацията на европейските журналисти - България се обръща към ръководството на Българската национална телевизия с искане за информация относно случая с репортерката Мария Чернева. Журналистката, която е с близо 30-годишен опит в националната телевизия, обяви, че ще подаде молба за напускане, след като по думите й е била подложена на унизително отношение и й е бил отнет ресор "Здравеопазване".

Чернева посочи пред АЕЖ-България, че на събрание пред целия екип на медията е било обявено, че е отстранена от ресора си, вследствие на постъпила жалба във връзка с дейността й като член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина.

Запознахме се с позицията на директора на Дирекция „Информация“ Уляна Пръмова, изразена пред медиите, че отстраняването е временно до изясняване на случая, но у нас възникнаха няколко въпроса:

Защо ръководството на БНТ не се е запознало с гледната точка на Мария Чернева, преди публично да обяви решението да ѝ се отнеме ресор “Здравеопазване”?

С оглед на запазване на доброто име на телевизията, не трябваше ли фактите първо да се изяснят между ръководството и служителя и след това да се обявява каквото и да било решение?

Дейността като представител в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина не е свързана с журналистическата работа. Какви професионални аргументи има ръководството на БНТ за своето решение и как те са свързани с работата на журналистката като здравен репортер?

Видно е, че дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина е натоварена с огромна отговорност, но и в нея се срещат множество интереси. Каква е стратегията на БНТ да гарантира, че нейният представител във Фонда и заместникът му ще отстояват единствено обществения интерес и най-добрия интерес на децата?

Според АЕЖ-България начинът, по който е обявено временното отнемане на ресора може да създаде атмосфера на страх, както и съобразяване сред останалите редактори и репортери в програмата и да задейства познати механизми на автоцензура в програмното съдържание.Ето защо като обществен оператор БНТ дължи на своите зрители и на цялата общественост откритост и прозрачност по отношение на решенията си. Дълг на БНТ е да отстоява високи професионални и етични стандарти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови