Журналистката Мария Чернева спря даренията си към Фонда за лечение на деца

OFFNews 10 октомври 2016 в 17:13 13049 0

Журналистката Мария Чернева, която е член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца като представител на БНТ, обяви, че е спряла ежемесечните си дарения към Фонда за лечение на деца. 

Чернева обяви това на страницата си във Фейсбук. Тя уточни, че е взела решението, след като две деца са кандидатствали за DMS кампании след неоснователен отказ за лечение от Фонда. 

От днес вече не съм дарител на "Фонда за лечение на деца". Поне от 11 години, всеки месец ми удържат от заплатата за лечение на деца, но днес подадох заявление преводите да спрат. След като научих, че още две деца кандидатстват за ДМС кампании. И двете с неоснователен отказ за лечение от Фонда. Затова смятам да пренасоча скромната си финансова помощ извън регулацията на фонда, пише Чернева.

Тя уточнява, че въпреки всичко ще остане в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, но не заради подкрепа на ръководството на Фонда, а за да защитава интересите на децата.

Моята телевизия, като основен инициатор за сформирането му, не може да си позволи да напусне. Предложена съм за втори мандат. Но това не е знак за подкрепа на ръководството на фонда. Точно обратното. Заявката е да съм все така неотстъпчива в защита интересите на децата и обществото.

Четирима членове на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца подадоха оставки в рамките на по-малко от седмица - директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова, Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...", националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева и журналистът от радио "Витоша" Милена Златкова. Българският дарителски форум и инициативата "Спаси, дари на..." съобщиха, че няма да излъчват нови представители на организациите във Фонда и така на практика го напуснаха.

Като причина за напускането на Фонда четиримата доскорошни членове посочиха подмяната на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, както и липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването.

С тези обвинения и с искане за оставка на директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ протестираха родители на болни деца. 

Пилософ отхвърли всички обвинения и подчерта, че на протест са излезли родители, които са получили отказ от финансиране на лечението на децата им в чужбина. Той отхвърли и обвиненията на бившите членове на Фонда, като посочи, че това е организирана кампания срещу него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови