Kaндидати за престижната титла MasterChef ще превземат ефира на bTV на връх Националния празник 3 март. В кулинарни схватки те ще покажат на зрителите своя състезателен дух, страст и креативност в кулинарната академия.
Любители готвачи от цяла България ще застанат "зад печките" в първото издание на най-мащабното телевизионно шоу по света и ще имат реалния шанс да променят живота си, посочват идеята си продуцентите.
Кулинарното шоу Master Chef е едно от най-завладяващите състезания превърнало се в телевизионен хит в 34 държави, а зрителската маса на формата достига до 200 млн. зрители. Престижната титла е превърнала повече от 100 участници в него от любители - в истински звезди и професионалисти в бизнеса.
Ентусиасти от всякаква възраст и произход, за които готвенето е страст или искат бъдеща кариера в хранителната индустрия ще се сблъскат през следващите три месеца с изискванията на взискателното жури от известни професионалисти в кулинарията - тримата най-добри готвачи в България. Заедно с журито участниците ще преминат през поредица от предизвикателства и ще покажат готварското си въображение и нюх. На финала ще остане най-добрият.
Той ще грабне титлата MasterChef точно след три месеца и ще получи чек за 100 хил. лв., статуетка и собствена книга.
Над хиляда души участваха в първоначалния кастинг, който се проведе в най-големите градове на България - София, Варна и Пловдив в края на миналата година.
След стотици дегустации до първия тур са допуснати 80 кандидати. Само след седмица журито ще отсее 64-ма и участниците в предаването ще останат 16.
Всеки един от съперниците ще премине през разнообразни кулинарни предизвикателства, докато усъвършенства готварските си способности в компанията на едни от най-добрите шеф готвачи в страната. Идеята на продуцентите е докато готви всеки от тях да сподели със зрителите пред малкия екран и своя живот, емоции, мечти, мотивация и сила да доставя удоволствия на всички сетива чрез поднесеното в чиния.
Култовото шоу, което отдавна е високо оценено по света има за цел да покаже у нас, че да се наредиш сред най-влиятелните готвачи са необходими: дисциплина, изобретателност, прецизност, фантазия, добро планиране и отлични умения при презентация, посочиха организаторите.
Трима шеф готвачи, най-добрите в България ще решават съдбата на участниците във формата: Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев. И тримата са известни в гилдията с енциклопедичните си знанияв гурме културата, талант на кулинарната сцена и перфекционизъм.
Андре Токев е основателят на Българската асоциация на професионалните готвачи, член на официалното жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа и носител на единствената за източна Европа диплома – Masterchef Degree.
Признат е в гилдията като един от тримата най-добри готвачи в България. Счита, че всяка храна е добра, ако се приготвя от най-качествените продукти. В шоуто ще изисква от всеки любител кулинар, независимо дали иска да стане професионалист или да твори "пред домашната печка" да има желание да учи.
Андре Токев не допуска в кухнята лошото качество във всичко: вида, аромата и вкуса и ще бъде безкомпромисен съдник. Претендентите за титлата трябва да са преди всичко много борбени и да имат основи в кулинарните познания, да имат желание за развитие и най-важното – да носят образа на готвача в себе си, посочва изискванията си шеф готвача.
Роден е в Германия в семейство на българин и германка. Интересна подробност е, че говори перфектно български, но докато твори специалитети си брои на немски мерителните един. Работил е като главен готвач в множество хотелски вериги по света, от които два са носители на престижните звезди на Michelin. Готвил е за множество известни личности по света - политици, актьори, спортисти, музиканти. На неговите специалитети са се наслаждавали множество известни личности, сред които Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и много други.
Петър Михалчев е най-атрактивният член на журито. В кулинарната гилдия го наричат "самураят" и "лошото момче в кухнята", защото татуировките са негова запазена марка, а в джоба си носи два стряскащи с големината и остриетата си японски ножа. Целият е в татуировки, а на ушите си има огромни халки. Изповядва японска философия и е най-големият майстор на японска кухня у нас. Изискванията му в кухнята са прости - дисциплина, хигиена и ред. И никой да не му пипа ножовете - за него те са свещени! Не допуска в кухнята алкохол, цигари и забежки с колежки. Концентрацията пада и може да се стигне до грешки. Основните неща, за които Петър ще следи в МasterСhef са хигиената, как се справят жените със собствения си женски хаос в кухнята и най-важното – издаване на ястието и вкусовите му качества. Петър Михалчев е на 41 години от София. От 1993 година работи като готвач в различни ресторанти с българска национална кухня, докато през 1996 година оглавява кухнята на френски ресторант. През 2008 година прави следващата крачка в кариерата си като се обучава за суши майстор в Токио, има дипломи и сертификати за завършена кулинария в България и Япония, а през 2011 година открива един от най-добрите японски ресторант в България "Miyabi".
Третият член на журито е Виктор Ангелов. В гилдията го определят като педант. Той е първият българин, chef на петзвезден хотел и трикратен притежател на титлата "Ресторант на годината" . Изключително авторитарен и педантичен към колегите в собствения си ресторант, Виктор Ангелов обещава на зрителите на bTV взискателност към високото ниво и на сцената на MasterChef. Движен от философията "Качество към всичко!", разбирането му за добра храна се състои в качествена суровина плюс добра рецепта, задължително съобразена със сезона. Chef Ангелов избира с кого да работи не по уменията, а по желанието. Може да направи от един таксиметров шофьор приличен изпълнител в кухнята за една година. Така ще търси и първия MasterChef на България. Качествата, които Виктор смята, че трябва да притежава един любител готвач, устремен към професионалната кухня, са дисциплина, последователност и да знае какво прави. Чак след 20 години практика в професионална кухня може да си позволи да импровизира с продукти, рецепти и т.н. Който не разбира тази методика на развитие, не успява и обикновено сам си тръгва. Виктор Ангелов е на 42 години и е от София. Започва да готви в българската армия, а през 1995 година вече е управител на правителствен ресторант, а през 1999 година приготвя специалитети в Sheraton Frankfurt, Германия. През 2001 година започва в Sheraton София като chef сосове, а след това и като главен готвач. През 2006 година основава ресторант "Chef´s" в столицата – трикратен носител на наградата "Ресторант на годината", който ръководи и до този момент.
Супер модерни кухни, всички необходими уреди, сервизи и посуда очакват кандидатите за кулинарна слава за начало на тежката битка на култовото шоу. Складовете и хладилниците в кулинарната академия са заредени с всякакви продукти, меса и екзотични подправки, които ще използват те при своите специалитети. Авторитетното жури очаква кулинарното им изкуство, поднесено в чиния за първата оценка.
Първата задача, с която трябва трябва да се справят кандидатите е да изпълнят кулинарно предизвикателство само за 45 минути. В дървена затворена кутия под капак те ще намерят 10 продукта, които първоначално журито ще определи, от които да приготвят свой специалитет. В затворената кутия ще намерят и предизвикателство, което организаторите определят като "дявол" - определен продукт, който не се вмества в рецептата. В следващите кръгове правилата ще се определят пък от временния шампион. Той ще избира продуктите и специалитета, който всеки трябва да подготви под зоркото око на журито. Участниците в кулинарното шоу ще преминат и през други тежки и инфарктни изпитания като стрес кулинарен тест, битка за имунитет, тест за креативност, отборни битки, елиминации и пр, издадоха тайни от кухнята организаторите.
Във вторник започват кулинарните хватки и новото начало за претендентите на титлата. Борбеност, основни кулинарни познания, както и желание за усъвършенстване трябва да покажат кандидатите за славата, а най-важното е да покажат, да носят образа на готвача в себе си.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
25.04 2015 в 18:44
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
26.02 2015 в 08:45
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
25.02 2015 в 17:46
Този коментар е скрит заради нарушаване на Правилата за коментиране.
Последни коментари
Червената шапчица
Процесът срещу Тръмп загуби втори съдебен заседател
Зла свекърва
Прокремълски популисти в Македония надраскаха кея на Вардар с обиди към българите
БотоксПутю
Ваня Григорова и Мая Манолова заедно срещу Нинова на вота
eagle60
Процесът срещу Тръмп загуби втори съдебен заседател
Червената шапчица
Процесът срещу Тръмп загуби втори съдебен заседател
781000
НАТО ще прати системи "Пейтриът" за противовъздушна отбрана на Украйна, каза главният секретар на НАТО Столтенберг
БотоксПутю
Германски милиардер е заподозрян в инсценирането на собствената си смърт, изглежда работел за ФСБ