Започна 76-ият международен театрален фестивал в Авиньон (галерия)

В знак на солидарност с Украйна прощалното представяне на директора на феста Оливие Пи ще бъде с пънк групата "Dakh Daughters" от Киев в спектакъла му "Miss Knife"

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2022 в 12:51 373 0

Театрален фестивал в Авиньон

Снимка Сайт на фестивала в Авиньон

Един от най-престижните и известни театрални фестивали в света се провежда за 76-ти път

Авиньон е мечта за всеки театрал. За седмица малкото градче завижява паралелен на обичайния живот, като всяко пространство, улиците, дворците и църквите стават сцени за театър. Тази година е първа за феста след ковидната епидемия. Завръщането на режисьора и постановчик Кирил Серебренников, откриването на нова зала, пълните с хора улици - започващият днес театрален фестивал в Авиньон има повод да празнува след две години на здравна криза, макар да остава бдителен заради нестихващата коронавирусна пандемия, предава Франс прес.

Ден преди началото на най-известния театрален фестивал в света се завърна и традиционният парад, организиран за първи път от 2019 г.

"Това е първият ни Авиньон, много сме доволни. Възползвахме се от локдауна, за да поставим нашето представление", казва Кристоф Жилис, музикант и режисьор, който идва от Белгия, за да представи "Моцарт срещу Моцарт" - спектакъл с "музикален хумор", в който той е ангажирал само членове на семейството му.

"КОВИД-19? "Няма да си прахосваме времето, трябва да сме на сцената, но всички ще бъдем много внимателни", добавя артистът, облечен в старинен костюм по време на парада.

Костюмирана и под звуците на барабани, компактна тълпа от артисти прекоси улиците на "Града на папите", както е наричан Авиньон, където вече са се събрали посетители на фестивала.

"Имаме усещането, че се връщаме към нормалното. Надяваме се това да бъде "Авиньон на завръщането", казва Оливие Шмид, чиято трупа представя "В сянката на Оз" - музикален спектакъл за житейския и професионален път на легендата от златната ера на Холивуд Джуди Гарланд.

Спектакълът е едно от 1500-те представления на "Off Авиньон" - най-големият "пазар" за изпълнения на живо, който се организира паралелно с официалния фестивал и който се върна към изобилието си отпреди пандемията.

Към фестивалните събития се добавя и откриването на нова зала "Ла Скала Прованс".

Организаторите на фестивала изразяват увереност относно здравните мерки, но същевременно призовават за бдителност.

"Заразността понастоящем е такава, че в нашите екипи направихме задължително носенето на маски. Не можем да си позволим да имаме инфекции", каза заместник-директорът на фестивала Пол Ронден.

"В продължение на 20 дни в Авиньон ще има стотици хиляди хора. Не искаме да предприемаме мерки, които да провокират безпокойство у хората, но все пак им казваме: Елате на фестивала и се опитайте да сложите маските в залите", допълва Ронден.

В града ще бъдат създадени центрове за тестване и ваксинация.

Изданието през 2022 г. ще бъде и последното за Оливие Пи, който ръководи фестивала от девет години. Той ще бъде наследен на поста от португалеца Тиаго Родригеш.

От 2013 г. Пи кани творци от различни среди, като акцентира върху политическите аспекти на театъра в най-широкия смисъл на думата.

Гост на фестивала за четвърти път е руският режисьор и постановчик Кирил Серебренников. Идеята той да открие проявата се ражда преди началото на войната в Украйна през февруари.

Серебренников, който от пролетта живее в изгнание в Европа, ще даде старт на фестивала в емблематичния Папски дворец в Авиньон със своята адаптация на малко известния разказ "Черният монах" на Чехов.

Руснакът неотдавна направи забележителна - и оспорвана от украинците поява на кинофестивала в Кан, където филмът му "Жената на Чайковски" беше включен в конкурсната програма.

В знак на солидарност с Украйна прощалното представяне на Оливие Пи ще бъде с пънк групата "Dakh Daughters" от Киев в спектакъла му "Miss Knife".

Тази година фестивалът в Авиньон отдава почит и към Близкия изток с участието на иранеца Амир Реза Кухестани - друг редовен гост, арабски поетеси, ливански артисти.

"Всеки може да открие своето преживяване, независимо дали със Серебренников, небинарната артистка Кей Темпест, Червената шапчица от колектива Das Plateau или арабски поетеси", посочва Пол Ронден.

За любителите на дългите спектакли, традиция на фестивала в Авиньон, драматургът Симон Фалгиер предлага "Гнездото от пепел" - 13-часов епос с четири паузи и две почивки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band