За издателите на мечти и появата на първия български роман

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2020 в 10:02 1994 0

Министерство на културата отличи Габровския драматичен театър с грамота за принос в развитието на българската култура. Поводът е честването на 75 години от създаването на театъра. Събитието се отбеляза на 10 октомври 2020 г. на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ с премиера на спектакъла „Под игото – 1894-та“.

Сред официалните гости бяха кметът на община Габрово Таня Христова, народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц. Празникът уважиха директори и представители на драматични и куклени театри от страната, на културни и образователни институции от града, заместник-ректорът проф. д-р Спаска Зафирова и преподаватели от Театралния колеж „Любен Гройс“, театроведи и артисти.

Режисьор на спектакъла е Петринел Гочев, а автор на текста - Гергана Змийчарова. Пиесата е специално написана за празника на габровския театър. В сюжетната линия се преплитат три основни пласта, които се развиват като отделни картини на сцената: историята за трудностите около първото издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов, преки кореспонденции от сюжета на романа и откъси от спомените на майката на писателя Съба Вазова. Освен авторовата фикция, пиесата се базира на документални проучвания и предишни литературни изследвания върху творчеството на Вазов.

В мащабната продукция участват актьорите Надежда Петкова като Съба Вазова, Димо Димов като Тодор Чипев и Бойчо Огнянов, Стоян Руменин като Иван Вазов, Таня Йоргова като Нонка Чипева, Рада Госпожина и актрисата от първата трупа на Народния театър – Екатерина Златарева, Петко Петков като Иван Гешов, Светослав Славчев като Михалаки Георгиев, Любен Попов като Ян Мърквичка, Найден Банчевски като Антон Митов, Анатолий Ставрев като Иван Шишманов и Киряк Стефчов, Гордан Коев като Иван Карастоянов и Боян Петров като актьора от първата трупа на Народния театър Иван Попов. В постановката участват деца и младежи от местната театрална школа „Котешката къща“: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

Петринел Гочев умело използва сценичното пространство по хоризонтала и вертикала, за да пресъздаде множество картини, които се случват в затворени или улични пространства. Като допълнение към стилистично обрания, но изключително експресивен декор, са вкарани картини, рисувани и възпроизведени чрез мултимедия от Гергана Змийчарова, която също е и автор на плаката. Тези картини илюзорно и новаторски пресъздават интериора на мястото, където се случва дадена сцена. Същевременно те реалистично отговарят на типичния бит в столичните къщи и учреждения за времето около 1894 г.

Интересен за зрителите е начинът на представяне на главните действащи лица – отново с помощта на мултимедия, показаната картина е реплика на застиналото за миг действие на сцената. Режисьорът смело борави и използва всички възможни средства на театралния език, като не изневерява на стила си да вкара кинематографични елементи и похвати. Чрез тях зрителят смислово удържа динамично сменящите се сцени от трите преливащи сюжетни пласта. Паралелно вървят три истории, които метафорично напомнят за минало, настояще и бъдеще. Позоваването на исторически факти засилва зрителското усещане за съучастието му в автентично случващото се действие на сцената. В постановката „Под игото – 1894-та“ фикция и реалност се свързват в едно цялостно ядро, което самостоятелно заживява своя нов живот за публиката.
Играта на актьорите и превъплъщенията им в различните роли са безкомпромисно на ниво. Няма излишни залитания в пресъздаването на исторически образи и събития, а човешки разказана история за един писател, неговия роман, предприемчив издател и група личности, които ще променят облика на млада България.

Сценограф и костюмограф на спектакъла е Гергана Лазарова-Рънкъл, която направи сценографията на последните постановки на режисьора – „Руски вечери с револвери“, „Руски вечери с микроскоп“ и „Салиери“. Хореографията е поверена на Светлана Цвяткова, позната на зрителите с работата си по представлението „Свекърва“ на Петринел Гочев.

Фотограф на спектакъла е Росина Пенчева, която работи с режисьора от 2013 г. до сега и е заснела повечето от неговите представления като „Ромео и Жулиета“, „Жана д’Арк“, „За Първото българско царство: Отшелника“, „Свекърва“. Росина Пенчева заснема и репетиционния процес по спектаклите, което е неин личен авторски документален проект за работата на Петринел Гочев.

Съпътстващо събитие на премиерата на „Под игото – 1894-та“ е гостуващата изложбата „Зад кулисите на „Под игото“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

С най-новата постановка на габровския театър се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов и 160 години от обявяването на Габрово за град. За създаването ѝ няколко местни фирми помагат с материали за декора и костюмите, лед прожектори, микрофони, организацията на честването на 75-годишнината. 31 дарители чрез онлайн кампания са подпомогнали театъра със средства за изработването на декори. Събраната сума е 2 325 лева.

Партньори в осъществяването на театралния проект са Националният литературен музей заедно с къщата музей „Иван Вазов“ в София, къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.

В края на месеца спектакълът ще гостува в Сопот на 20 октомври, в Карлово на 21 октомври и в Стара Загора на 9 ноември 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови