Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Оскар"-и 2016: Парад на толерантността към гейовете и чернокожите

Ди Каприо отсрами филмовия елит

Калоян Константинов 29 февруари 2016 в 15:14 12570 5

Снимка ABC

Крис Рок по време на тазгодишните награди "Оскар".

Вчера вечерта в САЩ бяха раздадени 88-те награди на Американската филмова академия. Месеците преди церемонията обаче бяха белязани от скандала за дискриминация спрямо чернокожите актьори и режисьори, тъй като за втора поредна година в номинациите нямаше нито един чернокож. 

Към възгласите за расизъм и дискриминация се включиха и хомосексуалните, както и жените. Очаквано, церемонията, която се гледа от милиони хора по света, е много влиятелна сцена за послания, което не бе пропуснато нито от водещия Крис Рок, нито от някои от наградените звезди.

"Расистки ли е Холивуд? Разбира се, че е расистки", заяви той в отварящата си реч, като допълни, че неговият расизъм не е от онзи тип, в който горят хора на кръста, ами е друг вид. "Искаме възможности - дайте на черните актьори същите възможности като на белите. Това е. Лео получава страхотни роли всяка година, ами Джейми Фокс", запита Рок.

"Това са 88-те награди на Академията, което значи, че цялата работа с неноминираните чернокожи се е случвало поне още 71 пъти. Редно е да предположим, че това е станало през 50-те, 60-те, в годините, когато Сидни Поатие не е пускал филм. Тогава черните не са протестирали за това, защото са имали реални причини за недоволство. Били сме твърде заети да ни изнасилват и линчуват, за да ни пука кой ще вземе приза за най-добър режисьор. Когато баба ти виси обесена на дърво, наистина е много трудно да ти пука кой е най-добрият чуждестранен късометражен документален филм", допълни водещият.

Комикът обаче все пак успя да вкара нотки хумор в критиките си към наградите "Изборът на белите хора", както шеговите нарече "Оскар"-ите.

"Сещате се, че ако водещите бяха номинирани подобно на актьорите, нямаше да получа тази работа. Вместо това щяхте да гледате отново Нийл Патрик Харис. Много хора ми рекоха: "Крис, трябва да се присъединиш към бойкота, да откажеш". Чудя се, как все безработните са тези, които призовават да се откажеш от това или онова.

"Джейда (бел.ред. - има предвид съпругата на Уил Смит, която заедно с мъжа си поведе бойкота на тазгодишната церемония) щяла да бойкотира "Оскар"-ите - все едно аз да бойкотирам гащичките на Риана. Просто никога не съм канен там", заяде се Крис Рок.

Друг противоречив момент бе речта на Сам Смит, който взе наградата за най-добра песен с "The Writing's on the Wall" към последния филм за Джеймс Бонд. Смит, който е неприкрит хомосексуален, намекна, че е първият открит гей в историята на наградите, който печели статуетка.

"Преди няколко месеца прочетох материал на сър Иън Маккелън, в който той казва, че нито един открит гей не е печелил "Оскар". Ако това е вярно, дори и да не е вярно - искам да посветя тази награда на цялата ЛГБТ общност по света", заяви певецът.

Но не позна. Това, което Маккелън е имал предвид, е, че нито един гей не е ставал най-добър актьор. Няколко хомосексуални мъже са си тръгвали с "Оскар" много преди Сам Смит да стъпи на сцената - сред тях са Дъстин Ланс Блек за сценарий на "Мляко" през 2009, Стивън Зондхайм и сър Елтън Джон са получавали наградата на Американската академия - и то за най-добра песен - през 1990 и 1994 г., и др.

Все пак обаче звездата на вечерта бе не някой друг, а именно Леонардо ди Каприо, който взе дългоочаквания си "Оскар" за най-добра мъжка роля. Той също не пропусна да направи своето послание, но то нямаше нищо общо с дискриминацията в Холивуд и др. дребни проблеми.

Лео, който от години е радетел на опазването на природата, показа не само че е голям актьор, но и голям човек, обръщайки се към милионите зрители пред малкия екран с послание да спасим планетата от самите себе си:

"Завръщането" е филм, разказващ за връзката между човека и природата. Светът ни, както всички забелязахме през изминалата година, бе сполетян от най-горещата година в историята си. Екипът на филма бе принуден да отиде до южния край на Земята, само и само за да намерим сняг. Промяната в климата е истина, която се случва тук и сега.
Тя е най-неотложната за решаване заплаха, пред която човечеството е изправено, и се налага да започнем да работим по нея заедно, без повече отлагане. Трябва да подкрепим световните лидери, които не слугуват на замърсяващата индустрия, а говорят от името на човечеството, на коренното население, на милиардите хора в неравностойно социално положение, на онези, които ще пострадат най-много от случващото се. Заради децата на нашите деца и заради всички хора, чийто глас е заглушаван от политиката на безкрайна алчност. Благодаря ви за изключителната награда тази вечер, не я смята за някаква неотменима даденост. Нека не считаме и че планетата ни е дадена за вечно ползване. Благодаря много."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!