Джейми Фокс: Черните трябва да играят по-добре, ако искат "Оскар"

ОFFNews 24 февруари 2016 в 16:51 13056 8

Джейми Фокс.

Един от най-богатите актьори и носител на "Оскар" Джейми Фокс заяви по време на раздаването на наградите на "Американския филмов фестивал за чернокожи", че ако чернокожите актьори искат да бъдат номинирани за "Оскар" и да го печелят - трябва да играят по-добре, предаде британският вестник "Телеграф".

Коментарът му идва във връзка с обвиненията на много хора от гилдията и от обществото, че за втора поредна година няма нито един номиниран чернокож артист за наградите на Американската филмова академия, което показва, че расовата дискриминация в Холивуд е нещо сериозно.

Очевидно Фокс, който също е чернокож, не е съгласен с това и даже се подигра с някои от колегите си, които заявиха, че ще бойкотират тазгодишната церемония на 28 февруари - сред които и Уил Смит. Джейми преправи гласи си, за да звучи като акцента на Смит във филма "Шампионът" ("Concussion") и каза на чернокожите актьори: "хаштаг играйте по-добре", ако искате да печелите награди.

Артистът допълни, че двамата с Дензъл Уошингтън изобщо не се интересуват от скандала за изцяло белите номинации за "Оскар" тази година.

"Всички тия приказки за "Оскар"-ите, дори не ми дреме, искам да кажа - какво толкова? Седях си в нас с моя "Оскар" и се чудех за какво е целият този шум? Един мой приятел ми вика: "Луд ли си?" Ами, горе-долу, но не съвсем. Звъннах на Дензъл и пуснахме снимки на наградите си в Инстаграм", каза той.

Фокс допълни, че актьорите не бива да се интересуват толкова много от печеленето на награди, като си спомни свой разговор със Сидни Поатие, първият чернокож с "Оскар" за главна мъжка роля.

"Бях със Сидни Поатие преди няколко седмици и трябва да ви кажа, че през 1963 г. единственото, което той е искал, е било възможност да играе. Това е всичко, което трябва да искаме - възможност. Ако играем, за да печелим награди, значи сме се върнали 10 стъпки назад. Всичко е в името на изкуството, на кого му пука за другото", запита той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови