Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Общината се опитва да открадне джаз фестивала в Банско, алармира семейството на покойния организатор

Мая Младенова Последна промяна на 02 юни 2021 в 09:05 1828 0

Д-р Емил Илиев с дъщеря си Лилия.

Община Банско се опитва да открадне джаз фестивала, който покойният ми съпруг основа и организира в продължение на 23 години, алармира съпругата на д-р Емил Илиев - Татяна, в писмо до медиите.

Д-р Илиев почина внезапно от Ковид през ноември 2020 г. Семейството му има амбиция да продължи делото му, но в началото на тази година научава, че Община Банско е подала в патентното ведомство заявка за запазване на марката „Международен джаз фестивал Банско”.

През май общинското ръководство подписва договор с фирма, която според Татяна Илиева няма опит с организирането и провеждането на международни музикални фестивали. 

"Защо Общината предпочете да даде спонсорство не на наследниците на д-р Илиев, а на друга фирма? Защо? Дали е съвпадение, че управителката на избраната от Общината фирма е близка на заместник-кмета по икономическото развитие, образованието и духовната сфера на Община Банско?", пита Татяна Илиева в отвореното си писмо.

"В момента се извършва поредната кражба на интелектуален продукт – нещо, което повече не бива да бъде допускано в демократична България. За пореден път сме свидетели на грабителските и алчни амбиции на местната изпълнителна власт към създаден с огромен труд и любов престижен културен форум. (...) Кметът на града – Иван Кадев, твърди, че фестивалът не е на никой друг, а на града. С това твърдение се пренебрегва огромния труд на съпруга ми, цялото му познание за интелектуалния продукт, който той създаде. Нима всеки в България може да посегне на успешния резултат от чуждия труд и да си го присвои?", пита Татяна Илиева.

(Пълният текст на отвореното писмо - по-долу)

OFFNews се обърна към Община Банско за коментар по темата, но оттам все още не са отговорили на въпросите ни.

През март 2021 г., в интервю за БНР, кметът на общината Иван Кадев обявява, че международният фестивал ще продължи, 24-тото му издание ще е в памет на д-р Емил Илиев. Общинската администрация е в контакт с близките създателя на фестивала, казва кметът.

О Т В О Р Е Н О  П И С М О

от

Татяна Илиева, съпруга на основателя, идеолога и дългогодишен организатор на Международния джаз фестивал в Банско – д-р Емил Илиев

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ГОСПОДА МИНИСТРИ, Г-ЖО ОМБУДСМАН,

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ

И
ДРУГИ ЗАИНТЕРЕСУВАНИ ЛИЦА,

С огромна тревога и загриженост искам да ви съобщя, че едно от най-емблематичните и престижни културни събития в България – Международният Джаз Фестивал в Банско, е на път да приключи своето съществуване с последното си 23 издание от 2020 г. В момента се извършва поредната кражба на интелектуален продукт – нещо, което повече не бива да бъде допускано в демократична България. За пореден път сме свидетели на грабителските и алчни амбиции на местната изпълнителна власт към създаден с огромен труд и любов престижен културен форум.

Ръководството на Община Банско иска да си присвои фестивала, което неминуемо ще доведе до неговата ликвидация. Защо нещо толкова успешно, донесло слава не само на град Банско, но и на цялата ни страна, трябва да се скандализира, да се правят опити да се изземе и да се унищожи от фрапираща некомпетентност?

В продължение на 23 години моят съпруг -д-р Емил Илиев организираше този фестивал като негов идеолог, създател и меценат със своята еднолична фирма. Фестивалът се превърна в неизменна част от живота на семейството ни. Докторът наричаше този фестивал „своето дете“. Сблъскахме се с много трудности по организацията и утвърждаването му, търпяхме лишения от лично време, но бяхме водени от мотива той да става все по-престижен и популярен. Нашата 14-годишна дъщеря отрасна до фестивалната сцена с мечтата някой ден да замени баща си като организатор.

За съжаление, след неочакваната кончина на д-р Илиев през ноември м.г., фестивалът стана обект на апетити от различни страни. Главният претендент е Община Банско. Кметът на града – Иван Кадев, твърди, че фестивалът не е на никой друг, а на града. С това твърдение се пренебрегва огромния труд на съпруга ми, цялото му познание за интелектуалния продукт, който той създаде. Нима всеки в България може да посегне на успешния резултат от чуждия труд и да си го присвои?

Съпругът ми направи този фестивал, защото обичаше музиката и вярваше, че изкуството е начин за привличане на туристи в този хубав български край. Безспорен факт е, че д-р Илиев никога не е искал да дари фестивала на Общината в Банско, тъй като тя няма компетентността да го организира, а да е продуцент или меценат не е сред присъщите ѝ дейности. Една община, чийто местен бизнес печели от дадено събитие, има пълното основание да го подпомага финансово, заедно с останалите спонсори, така както е по цял свят, без да има претенции към него като собственик.

През февруари т.г. Общината в Банско вместо да сключи ежегодния спонсорски договор за фестивала с мен, като наследник на съпруга ми, подава заявление в Патентното ведомство да запази за себе си марката „Международен джаз фестивал Банско”.

В продължение на четири месеца ръководството на Община Банско не ни даде възможност да работим по организацията на 24-то издание на фестивала. Предлагаха ни различни варианти, с които да ни вкарат в някаква форма за опериране, в която ние като наследници да загубим фестивала – ту организационен комитет, ту фондация със синекурното място „Почетен председател“ за мен. Размяна на писма и разговори без последствия ни попречиха да започнем организаторската работа. На 11-ти май 2021 г. вероятно медийният шум принуди общинското ръководство в лицето на г-н Кадев да ми изпрати писмо, с което потвърждава, че с нас ще бъде подписан договор за спонсорство и се очаква в срок до 21 май да изпратим проекто-бюджет и програма, за да можем след 24 май да започнем организацията на фестивала.
Ние отговорихме в срок. Но на 19 май, отново зад гърба ни, общинското ръководство подписва договор с фирма, която няма опит с организирането и провеждането на международни музикални фестивали. Разбира се, с благословията на Общинския съвет, след представяне единствено на избраната печеливша фирма – нещо, на което ние нямахме шанс да бъдем поканени.

Защо Общината предпочете да даде спонсорство не на наследниците на д-р Илиев, а на друга фирма? Защо? Дали е съвпадение, че управителката на избраната от Общината фирма е близка на заместник-кмета по икономическото развитие, образованието и духовната сфера на Община Банско?

Ние, наследниците на д-р Илиев, търсим справедливост и се надяваме, че тя ще възтържествува със започналите в страната ни промени.
Заявяваме, че фестивалът, който Общината ще организира заедно с избраната от него фирма това лято, не е продължение на фестивала на д-р Емил Илиев, т.е. негово 24 издание, а Общински джаз фестивал. Надяваме се, че няма да бъде използвана предоставената от нас информация – презентация на фестивала, нито предложената от нас програма с български и чуждестранни изпълнители. Това би било злоупотреба, както с нашето доверие, оказано на ръководството на Община Банско, така и с нашия интелектуален труд.

В представите ни през този август в Банско трябваше да отдадем заслуженото на делото на д-р Емил Илиев и неговата успешна работа по фестивала. Но във фестивалq организиран без нас, ние, неговите наследници, забраняваме на Община Банско да използва името му в жалки спекулации, деклариращи почит и уважение. В израз на несъгласие с политиката на сегашното общинско ръководство ще върнем на Банско Почетния знак на града, връчен на д-р Илиев преди 14 години.

Татяна Илиева,

управител на „Международен джаз фестивал Банско – Емил Илиев” ООД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови