Най-ценните картини на "Квадрат 500" се рушат, нямат и застраховка

OFFNews Последна промяна на 17 март 2017 в 15:40 7180 1

Снимка личен фейсбук профил на Недко Солаков

Художникът Недко Солаков разказа позицията си по скандала с аварията на климатичната система в музейния комплекс "Квадрат 500".

Заради повреда на климатичната система бяха повредени множество картини, а директорът на галерията Слава Иванова не даде гласност на проблема и пенсионира две от уредничките на галерията, които споделиха за проблема пред Недко Солаков, който пък от своя страна публикува информацията в социалната мрежа.

По време на големите януарски студове инсталацията аварира и температурата пада под необходимия минимум за съхранение на ценните картини от чуждестранния фонд на галерията, някои на стотици години. 

Оказа се, че проблемът с климатичната инсталация датира от началото на януари, но се разбира за него едва в началото на март. 

"На 1 март зрителите, които си спомнят, бях тук (в студиото на БНТ - б. р.) с г-жа Слава Иванова. Не се бихме много. Питах я: не може ли да се уволни човекът, виновен за понижаването на температурата в зала 6? Тя отговори с "не". Няколко часа по-късно тя пенсионира двете служителки, които ми показаха увредените картини. Чувствам се виновен за пенсионирането им", заяви Солаков в интервю за БНТ.

Художникът отчете положителната реакция на Министерство на културата, която почти моментално, след като разбира, назначава две комисии - една инженерна и една реставрационна, които да работят за поправяне на последствията от аварията.

Снимка: Недко Солаков

"Реставрационната комисия е установила, че облепването със специална хартия е било професионално. Обаче облепването е трябвало да бъде последвано от моментално изнасяне на картините от помещението. Трябвало е да бъдат и поставени хоризонтално, с живописния слой нагоре", разказа още Солаков. Това обаче не се е случило.

Той допълни, че е искал Слава Иванова да бъде уволнена заради повредените произведения и пенсионирането на уредничките на "Квадрат 500" - Искра Захариева и Мария Димитрова, и заяви, че зад претенциите му не се крие никакъв междуличностен конфликт или такъв, в който са замесени пари.

"Ние - аз и още няколко души, не искаме да усвояваме пари. Единствените пари, които трябваше да получа от Министерството на културата, бяха 20 долара след съвместна изложба на Министерство на културата и това в Скопие", допълни той.

"Аз усвоявам само моите средства", категоричен бе Солаков.

"Аз съм просто Недко Солаков. Другия месец се открива най-важната изложба в света - "Документа". Аз съм бил в две такива, Кристо Явашев е бил в една. Трябва поне 15 г. да минат, за да има български художник, включен в две такива изложби", заяви Солаков и допълни: "Така че като говоря, ще ме слушат, защото го правя само от любов към изкуството".

Според него като цяло произведения на изкуството не се съхраняват правилно в България. "Преди две години помните ли как се изнесоха картини за милиони от КТБ? Точно тогава събирах работите за една голяма изложба, курирана от Мария Василева. Те трябваше да се занесат на 3 км от ателието ми в кв. Гео Милев. Бяха опаковани по специален начин. Оказа на 100 м от мястото, където ги стоварвам - пред Софийска градска галерия, работници с голи ръце в баничарка вкарват струващи милиони произведения. По-късно показаха, че са с ръкавици, но те отново не се съхраняваха правилно в Националния исторически музей, защото бяха сложени на земята", разказа художникът.

В ефира на Националната телевизия Солаков каза, че е убеден, че повредените картини в "Квадрат 500" дори нямат застраховка. ОFFNews изпрати официално запитване до Националната галерия по въпроса със застраховките на картини, но все още очакваме отговор. 

Една от пенсионираните уреднички - Искра Захариева, потвърди думите на Солаков пред ОFFNews.

На 2 март двете уреднички - Искра Захариева и Мария Димитрова, получават предизвестия за пенсионирането си заради "оптимизиране на дейността на предприятието".

По-късно директорът Слава Иванова заяви, че с действията си те са "уронили престижа на галерията".

Последваха взаимни обвинения от страна на Искра Захариева и "Квадрат 500", които в отворени писма разказаха версиите си за случилото се.

След това акад. Светлин Русев подаде оставка като ръководител на Художествения съвет на "Квадрат 500" в знак на несъгласие с действията на Иванова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови