Набират средства за филм за България в Първата световна война

ОFFNews 04 август 2015 в 18:11 3886 0

По случай 100-годишнината от включването на България в Първата световна война екипът на списание „Българска наука“ се е заел да заснеме филм, с който да почете този повратен за историята на страната момент.

Документалният филм, за който ще бъдат подготвени и субтитри на английски език, ще изследва общия ход на събитията и военните действия с помощта на най-бележитите съвременни български историци, богат архив от снимки, документи и видео кадри от епохата, а бойните действия ще бъдат онагледени от интерактивни карти.

„Няма да позволим тази емблематична годишнина да бъде отбелязана про форма подобно на други ключови събития, защото това ще е поредният национален позор за всички нас. Трябва да си припомним обективния ход на събитията и да си направим нужните изводи. Също така ще представим нашата, българска, гледна точка за случилото се пред чуждестранната аудитория, която познава предимно гледната точка на държавите-победителки, а тя рядко показва страната ни в добра светлина“, коментира един от организаторите Росен Теодосиев.

Проектът ще бъде разделен на 3 части с продължителност от по 1 час всяка. Първият документален филм ще е посветен на включването на България във войната и разгрома на Сърбия през 1915 г., като организаторите планират да го представят официално през октомври тази година.

Втората част ще разкаже за поражението на Румъния от 1916 г. и битките на северния фронт, а третият филм ще представи тежките боеве по Солунския фронт срещу войските на Антантата, края на сраженията и последиците от войната.

В края на проекта филмът ще бъде записан на диск и предоставен на всички училища в страната и чужбина с цел да предизвика интереса на българските ученици към ролята на нашата държава на международната сцена, както и да им помогне при усвояването на учебния материал, свързан с участието на България в Първата световна война.

„За съжаление, държавата пари за подобни начинания не дава. Затова се обръщаме към всички българи, които не са забравили завета на своите прадядовци отпреди 100 години, да ни помогнат да реализираме този проект, защото няма нищо по-важно от националното ни достойнство“, допълни друг от организаторите Петър Теодосиев.

Всеки, който иска да бъде съпричастен към инициативата, може да дари средства за реализирането ѝ чрез онлайн платформата Go Fund Me или по сметка в левове:

Банка: Обединена Българска Банка
IBAN: BG86UBBS80021047720930
BIC: UBBSBGSF
Сдружение "Форум Наука" - за Българска Наука

Списание „Българска наука“ се издава от „Българска наука ООД“ и сдружение „Форум наука“ по инициатива на братята Петър и Росен Теодосиеви. Изданието стартира през 2005 г. и вече 10 години предлага задълбочени научнопопулярни изложения и статии, разработени от българската академична общност.

Сп. „Българска наука“ излиза всеки месец и се разпространява безплатно в интернет, защото знанието трябва да е достъпно за всички. По случай годишнините от Балканските войни братя Теодосиеви заснемат документалните филми „На нож!“ (2012) и „Трагедия и слава“ (2013).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови