Нова онлайн платформа събира личната ни история за България на едно място (галерия)

Калоян Константинов 02 април 2015 в 14:11 7296 1

Непопълнени картички за история.

Снимка OFFNews

Непопълнени картички за история.

Днес беше дадено началото на интернет платформата „Моята българска история“, дело на MoveBG, целяща да събере личната история на България и българите на едно място.

„Моята българска история“ е проект, който създадохме, за да може да бъде събрана и разказана истинската история на България през многото разкази, които се надяваме, че всеки ще избере да качи на сайта ни. Там има възможност всеки, който реши, да разкаже семейна история, или такава за личност, която има принос в развитието на държавата ни. Или пък легенда", коментира основателката на MoveBG Саша Безуханова пред OFFNews.

Тя добави, че проектът е авторски и няма чуждестранен сайт, от който да е заимствана идеята.

Първият етап започва с улиците „Раковски“ в София и Велико Търново, като символичното начало на онлайн проекта се състоя днес, на 2 април – рождения ден на Г.С. Раковски, с акция в градина „Чайка“ (намираща се между ул. "Гурко" и ул. "Иван Вазов"), където е разположена голяма карта – на улицата и на цяла България, на която хората могат да закачат свои истории, спомени, снимки, документи и пр. за различните адреси на улиците или да прочетат вече споделени такива, които после ще се пренесат и онлайн.

"Идеята е да създадем платформа от ново поколение, която да обедини колективната история на България и българите, пръснати по света – свързано с техни постижения, събития, част от нашата история през вековете до днес. Качественото за нея е, че е интерактивна, защото ако аз съм в Ню Йорк и знам нещо за дядо ми, който е направил хотел в Ню Йорк, мога да „забода“ тази история, и това нещо да бъде видяно от някой в Пловдив, който може пък да „забоде“ нещо на картата, свързано с дядо му, който е направил първото читалище в Пловдив", заяви Симеон Попов от Външно министерство, който е част от проекта.

Сайтът ще предлага и игрови елементи, един от които е, че посетителите ще могат да „отключат“ на картата конкретен район отвъд първоначално заложените, при споделянето на определен брой истории. 

"До този момент сме събрали около 200-250 истории, които сме заболи на картата на нашия сайт. Те са свързани с интересни случки, станали на тези две улици, историите са подплатени освен със съдържание и със снимки, а може да се качва и видео", каза той, като добави, че всяка история се модерира и се проверява, преди да бъде публикувана, "защото искаме да качваме само реална и качествена информация".

"Апелирам всички, които имат интерес и се вълнуват от историята на рода си, от традициите, от историята на България, от постиженията на българите по света – да отворят нашия сайт и да бъдат активни, защото ние го правим за всички, не заради себе си. Сайтът е предвиден да работи с потребителски генерирано съдържание", завърши Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови