Дворецът на властта “Евксиноград" отваря за туристи

ОFFNews 09 март 2015 в 17:00 9662 0

Дворецът Евксиноград  и уникалният му парк край Варна ще отворят врати за туристи през октомври. В началото на есента  ще приключи и започналата реставрация на комплекса. Това съобщи пред журналисти ръководителят на проекта, финансиран от ОП "Регионално развитие" Надежда Йорданова. Общата стойност на ремонта е 9,8 млн. лв.

"След реставрацията първият и вторият етаж от двореца ще бъдат върнати в автентичния им вид, а на третия ще бъдат разгърнати няколко изложби. Голяма част от оригиналните мебели, в стил Чипъндейл, Рококо и Луи XVI, са намерени на място и ще бъдат представени, а други ще бъдат възстановени", обяви Йорданова, цитирана от БТА.

Евксиноград е сравнително скромна сграда спрямо други подобни дворци в Европа, но има всички изисквания, свързани с комфорта на обитаване, заяви от своя страна архитект Жеко Тилев. По думите му отвътре почти изцяло е в бял цвят, стените са тапицирани с текстилни копринени тапети, мебелите са в дърво.

В автентичния си вид ще бъдат реставрирани и сградите, където са живеели гвардейците, представителите на царския протокол и служителите в кухнята, където са се помещавали конюшните, а по-късно са били преустроени в гаражи, както и оранжерии, средновековната крепост "Кастрици" и самият парк.

В тази културно-историческа част няма да се предлага настаняване, но в рамките на целия комплекс има хотелска част, в която желаещите ще могат да нощуват, припомниха изпълнителите на проекта.

История на двореца:

Дворецът Евксиноград е най-старата резиденция на българските владетели от последното царство. Всяка власт си е строила своя сграда за почивка тук. Има дворец на Александър Батенберг, къща на Фердинанд, хотел от времето на Вълко Червенков, вили, бунгала и спортен комплекс от времето на Тодор Живков. Строежът му е започнал през 1882 г., но се е проточил повече от десетилетие. Първоначално дворецът се е казвал Сандрово, но през 1893 г. е прекръстен на Евксиноград от съпругата на цар Фердинанд I – княгиня Мария-Луиза. Името означава гостоприемен град по аналогия с древното "евксинос понтос", което е било наименованието на Черно море. Дворецът дълги години е бил лятна резиденция и на тримата владетели от новата българска история – княз Александър Батенберг, Фердинанд I и сина му Борис III. Tук се намира и прочутото Слънчево бунгало, което е приютявало през годините Тодор Живков, Людмила Живкова, а по-късно Георги Първанов и Бойко Борисов.

Изграждането на парка в резиденцията, който заема по-голямата част от днешната й площ, започва през 1888 г. Проектите по него са извършени с активното участие на специалисти от Франция и Чехия. Материали за изграждането му пък са внесени от Марсилия, Цариград, Унгария и Италия. Растителните видове в парка наброяват над 300, като между тях има ела, кедър, кипарис, либоцедрус, роза, рододендрон, азалия, червен дъб, атлантически кедър и секвоя. Заради това разнообразие от растения не е изненадващо, че през 1921 г. паркът е обявен за ботаническа градина. След това той претърпява няколко разширения и подобрения, а през 1992 г. е обявен за паметник на градинското парково изкуство.

Освен със забележителните си архитектура и градини дворецът впечатлява и със своите богати изби. Регионът около палата отдавна е известен с прелестните си лозя, затова е било съвсем естествено княз Фердинанд, познавач на добрите вина, да изяви интерес към винопроизводствения потенциал на местността. Чрез внимателен контрол от страна на княза и лозарите, отговорни за процеса на производството, избата на Евксиноград се превръща във втора по важност за страната и спечелва множество награди, свидетелство за качеството на продуктите и високата компетентност на работещия екип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews