Корабът-музей "Дръзки" отново приема посетители (снимки и видео)

OFFNews 04 август 2015 в 17:20 7450 1

Снимка Булфото/Любомир Бенковски - Бенджи

Корабът-музей "Дръзки" отново приема посетители.

Днес във Варна след ремонт бе открит отново за посетители корабът-музей "Дръзки", съобщи в. "Черно море".

„Хората бяха нетърпеливи да отворим отново за посещения кораба музей „Дръзки“. Имахме много запитвания, както директни, така и по електронната поща, където пишеха основно чужденци. Много варненци, които са посещавали музея като малки, казваха, че сега децата им са ощетени, тъй като не могат да разгледат най-интересния ни експонат. След отварянето на кораба музей мисля, че броят на туристите, които ни посещават, ще се повиши. По традиция най-силните месеци при нас са юли и август“, коментира директорът на Военноморския музей Мариана Кръстева.

Ремонтът, който започна през 2011 г., струва 100 000 лв. и при него са били ремонтирани подпорите на кораба, който "започнал да се отлепя от постамента и да се накланя опасно към алеята в Морската градина". Тепърва предстоят козметичните промени по експоната - боядисване на палубата, консервация на отделни елементи.

"Бъдещи моряци влязоха в кубрика и в каюткомпанията, завъртяха щурвала и се изкушиха да чуят звънът на корабната склянка. Така разказите за нашата военноморска история продължават на борда му", съобщиха от музея.

Корабът ще бъде отворен за посетители от вторник до неделя от 10:00 до 18:00 часа. Билетите са на стойност 2.00 лв. и се продават на касата на Военноморския музей. За деца до 7 години входът е безплатен, а качването им на кораба става с придружител с оглед безопасността им.

Миноносецът "Дръзки" е най-известен с действията си през Балканската война, когато на 8 ноември 1912 г. под командването на мичман I ранг Георги Купов нанася тежко поражение и изважда от строя гордостта на турския военен флот – новия мощен бронепалубен крайцер Султан Абдул Хамид ("Хамидие"), заплашващ да разруши Варна и Балчик с артилерията си и охраняващ турските военни транспорти от Кюстенджа до Цариград. Това е голяма победа за малкия, но храбър Български флот и фактически неутрализира всякакви активни операции на турските военноморски сили в Черно море до пълното поражение на Турция във войната.

Той е единственият в света запазен военен кораб от своя клас, като е превърнат в музей през 1957 г. Интересно е да се отбележи, че на него е служил и поетът Никола Вапцаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови