Лятото идва с петото издание на фестивала Culturama

В програмата ни очакват оригинални музикални събития, изложби и семинари, вдъхновяващи въображението да разпери крила

OFFNews 14 юни 2023 в 14:23 1261 0

Снимка Culturama

Вече е ясна пълната програма на дългоочакваното културно събитие – фестивал CULTURAMA, с което жителите и гостите на столицата и Пловдив ще посрещнат лятото и ще отпразнуват La Fête de La Musique (Празника на музиката, отбелязван във Франция със специални музикални изпълнения в най-дългия ден на годината).

Организаторите от фондация „Културни перспективи“ са подготвили вълнуващо арт пътешествие, канещо публиката да се наслади на различни музикални стилове и оригинални изпълнения, да бъде вдъхновена от тематични семинари, изложби и кино-прожекции и да се включи в истинска фиеста, празнуваща свободата, любовта към изкуството и полета на мечтите.

Петото издание на CULTURAMA ще се проведе под знака на птиците – митични същества и символ на свободата и желанието да вдигнем поглед от ежедневните грижи; те пеят дори да са кацнали на най-крехкия клон, защото знаят, че имат крила, и ни вдъхновяват да последваме мечтите си.

Тази тема се развива в специално селектираната разнообразна програма на фестивала, който стартира на 18 юни в Епископската базилика в Пловдив с концерта „Птиците“. В него Жан Буко и Джони Рас ще демонстрират уникална техника на свирене с уста, с която имитират трелите на стотици видове птици. Тяхното участие е съчетано с нежния тембър на флейтата на Клер Маршал, яркия глас на сопраното Ина Кънчева и виртуозността на маримбистката Василена Серафимова, а изключителният френски квартет „Ардео“ обогатява със своето фино музициране тази пъстра картина от разнообразен репертоар. Концертът „Птиците“ ще бъде представен на 20 юни от 19:00 ч. и в столицата, на пл. „Славейков“ със свободен вход.

Програмата, която ще превърне площада от място на протеста във фиеста, продължава и през най-дългия ден на годината, когато посрещаме астрономическото лято – на 21 юни на площад „Славейков“ със свободен вход ще се насладим на перкусионното шоу Drum Talk с участието на Василена Серафимова, Деметра Анджалика, Николай Иванов, Габриел Мишо, Борис Будинов. То започва в 17:00 ч., последвано от концерта „Рамщайн на две пиана“ на Duo Jatekok, с начален час 20:30, отново с вход свободен. Този оригинален проект, част от световното турне на френското дуо, среща света на класическата музика със специфичния стил на Рамщайн, съчетаващ метал, индустриална и електронна музика.

Почитателите на горещите латино ритми също ще открият своето вдъхновение по време на CULTURAMA – с концерта на бразилците Roda dо Cavaco на 21 юни от 19:00 ч. в София, пред бар „Паваж“ (вход свободен). Един музикален мост между Сао Пауло, Рио де Жанейро и Париж, в който оригиналните композиции на групата се редуват с кавъри на велики самбисти.

Специалната колаборация на фестивала с Френски институт в България и тази година празнува La Fête de La Musique и прави възможно преобладаващата част от събитията в програмата да са със свободен вход. Друго от ключовите партньорства – с Полския институт в София – на 19 юни от 16:30 до 22:00 ч. ще представи семинара „За птиците от птичи поглед“, включващ разговор за градското биоразнообразие, лекция на Пенка Казанджиева „Митични птици в залата на месеците“, интересно представяне на Wild life art в съвременното българско изкуство и прожекции на два документални филма – „Те отлитат“ (2013), реж. Симеон Цончев и „Последната гора“, Бразилия (2021), реж. Луис Болонези. Събитието е със свободен вход.

Съпътстващата програма на CULTURAMA 2023 включва и две изложби: „Птиците – Рай на земята“, „Мост на влюбените“, НДК (13–27.06) и „Дивата София“, лятната сцена на „KINO & BAR CABANA“, НДК (18.07–15.08).

В случай на дъжд събитията се пренасят, както следва:

● 20.06.2023 19:00 ч., залата на Френски институт в България
● 21.06.2023 17:00 – 22:00 ч., Античен комплекс „Сердика“, Зона „ЛАРГО“

Повече подробности за част от програмата и отделните изпълнители на фестивала вижте тук.

Фестивал CULTURAMA е част от Календара на културните събития на Столична община. С подкрепата на Столична програма „Култура“ и изключителното партньорство на Accenture Bulgaria, Schweppes, BMW, Lidl и др.

ЗА CULTURAMA

CULTURAMA e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това пето издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки