Изхвърлиха "Софийски солисти" от концерта им във Военния клуб (снимки)

Александра Маркарян, Калоян Константинов Последна промяна на 27 февруари 2014 в 18:52 18654 39

Снимка Сергей Антонов

Ръководството на Военния клуб изгони музикантите от "Софийски солисти" и провали празничния им концерт по случай 3 март.

Ръководството на Военния клуб изгони музикантите от "Софийски солисти" и провали празничния им концерт по случай 3 март.

14-те елитни музиканти имаха намерение тази вечер да излязат на сцената, облечени в светлоотразителни жилетки - в знак на протест срещу мизерното им заплащане. С жилетките те искаха да оприличат себе си на служителите във фирмите за чистота на София, с които получават еднакви или дори по-ниски заплати, определени от принципала им - Общината.

Аргументите за проваления концерт от страна на ръководството били, че Военният клуб е свято място и музикантите нямали право да излизат на сцена с подобно облекло.

Скандалът се разразил днес следобед, по време на репетицията на солистите за концерта. Тогава във Военния клуб, чийто принципал е Министерството на отбраната, получили телефонно обаждане - музикантите са категорични, че от отсрещната страна на слушалката е стоял човек от Столична община. Така в клуба разбрали за подготвяната протестна акция и получили съответните "инструкции" за поведение. След въпросното обаждане уредничка от клуба дала да се разбере, че или няма да има протест, или няма да има концерт.

Солистите останали твърди в намерението си да осъществят замислената акция. 30-ина минути преди планираното начало на концерта им било казано окончателно, че той се отменя.

Дори не ни позволиха да излезем без жилетки на сцената, за да обясним на хората защо не сме с жилетки, каквито намерения бяхме заявили публично предварително, коментираха музиканти от "Софийски солисти" пред OFFNews.bg.

Към 18,40 ч. официално облечените и готови за концерт музиканти стояха пред заключените врати на Военния клуб, зад които надзъртаха служители, които отказваха да излязат и да застанат очи в очи с публиката на солистите - десетки хора, които изпълваха тротоара и част от пътното платно на бул. "Цар Освободител" - и да им обяснят защо няма да има концерт. Музикантите стояха отпред и се извиняваха на разочарованите си почитатели. Докато разказваха какво се е случило, сред хората се понесе вълна от възмущение и се чуха гласове за протест заради отнетото право на протест на солистите.

Между 390 и 450 лева получават за един месец самоподготовка, репетиции и концерти 14-те музиканти със статут на концертмайстори от общината за работата си в "Софийски солисти". В тези суми освен нетната заплата е включена и добавката за стаж (1% за всяка година). При някои от солистите той надхвърля 15 години концертна дейност на българската и световната сцена.

Заради унизителното заплащане музикантите решиха да излязат със светлоотразителни жилетки на концерта си тази вечер. Те обявиха намерението си във Фейсбук страница предварително. За да потуши скандала, отговарящият за културата зам.-кмет на София Тодор Чобанов ги извика спешно на среща снощи. Той им обеща 100-тина лева върху заплатите, които с такова увеличение пак ще останат най-ниските за музиканти от такава класа. За да изкарват допънителни пари, Чобанов предложил на солистите да регистрират дружество и да развиват търговска дейност, като например продават билети за безплатните си досега концерти.

OFFNews настоява Министерството на отбраната и Общината да кажат на какво основание отнеха правото на български граждани да протестират тази вечер, провалиха концерт и кой ще понесе отговорността за всичко това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2014 в 17:05

Разбира се, че могат да излязат на сцената както искат. Действията на МО са престъпление.

28.02 2014 в 13:10

Никой не е гонил солистите, те сами са отказали концерта, понеже не им е било позволено да протестират. Съвсем друг е въпросът дали решението от страна на военните е правилно или не. Нелепо е да се търси конфронтация точно с р-то на Военния клуб, защото те винаги отварят врати за техни концерти и смея да кажа, че са много добре организирани, а залата - добре поддържана.
За заплатите - никой музикант по света не разчита само на заплата. Солистите са най-елитният състав не заради заплатите, а заради гигантски многото свободно време, което те ползват за частни ангажименти, от които печелят много пари - в пъти повече от Операта, Филхармонията и т.н. От музиканти съм чувал, че всеки инструменталист мечтае да свири в "Софийски солисти", но нито един участник от този ансамбъл не е напуснал, за да се включи било във Филхармонията, било в Операта. Като не им харесват заплатите, защо не кандидатстват за Операта и да работят всяка вечер до 23 ч. и да нямат никакво време за частни ангажименти и да живеят с под 700 лв. на месец??? Освен това, когато "Солистите" пътуват за Япония и къде ли не, кой изнася концерти в София от тяхно име?! И колко пари получават от тези турнета и дали дават процент от хонорарите си на Столична община? Най-добре платените музиканти в България са точно "Соф. солисти", но това не идва от заплати, а от това, че имат страшно много частни ангажименти, заради свободното си време.
Хайде да вземем един млад лекар или адвокат, който опъва по 12-13 ч. дневно за 500 лв.?!
Всеки има право да иска достойно заплащане за труда си, но трябва да разглеждаме въпроса от всички страни.

28.02 2014 в 11:32

Обаче във Военния клуб винаги е добре дошъл "светският лъв" Евгени Минчев и неговите гости и публика - "богатите, известните", българският "елит" ...

28.02 2014 в 11:14

Не им пука на Столична община за мизерните заплати на Софийски солисти, сред публиката им има малко избиратели както на ГЕРБ, така и на БСП. Всички ухажват циганията, чалгата, кича - "масовата" култура - там са избирателите им. То само Софийски солисти да мизерстваха...

28.02 2014 в 10:50

Абе къде се крие онова мекеренце, манекена на семейство Адамс, 8-мия по ред зам-кмет на Фандъкова - Тошко Чобански?
Я му дръпнете едно "интервю" да обясни как се молеше да прекратят тия протести с "жилетките на метачките" (цитата е дословен!). Да разкаже колко пъти е провалял насрочени срещи с музикантите.
Та все пак този оркекстър е на Столична община.

28.02 2014 в 09:59

Да бъде уволнено ръководството. ВЕДНАГА!!! Комунисти тъпи гадни!

28.02 2014 в 09:51

А кой им организира турнетата в чужбина и какви са хонорарите им?

28.02 2014 в 04:24

Да направят един протестен концерт на улицата, пак ще съберат внимание.

28.02 2014 в 02:01

Аз бих предложила на Софиски солисти да си открият дружество и да продават жълти жилетки alegro vivace, ma non troppo, сега тъкмо е момента за тази пазарна ниша!

28.02 2014 в 00:33

Тия тиквеници не разбират колко лоша услуга си направиха с подобна абсурдна постъпка. Вярвам, че и това в някакъв смисъл ще направи услуга на Солистите, защото повече хора ще заговорят за това. По същия начин, както Пеевски в началото отприщи потопа. Дано съм права. Това със святото място ме остави в искрено недоумение... Всеки, който е бил във Военния клуб, знае, че не го движат никакви други съображения освен финикийските.