Милионите левове общински бюджет не стигали за достойни заплати на 15 музиканти

Александра Маркарян 04 март 2014 в 17:38 5383 4

Снимка ОКИ "Красно село"

Софийски солисти

"За да достигнем ниво на заплати за музикантите в "Софийски солисти" като във Филхармонията и Операта, трябва да получаваме държавна подкрепа. Заплатите там се дължат на факта, че държавата инвестира милиони в дейността на тези състави. А общините разчитат на приходи от местни данъци и такси, които са недостатъчни."

Това заяви зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов в интервю за БНТ тази сутрин. Той бе гост в студиото заедно с диригента на солистите проф. Пламен Джуров и двама от музикантите. Повод за разговора дадоха протестните акции на солистите, заради които ръководството на Военния клуб дори си позволи да осуети концерта им за националния празник 3 март. Музикантите протестират, защото принципалът им – Столична община – от години ги държи на мизерни заплати. Основното им месечно възнаграждение е 505 лева. От фишовете на солистите е видно, че чисто те вземат между 390 и 440 лева, в зависимост от стажа.

От изказването на Чобанов става ясно, че е едва ли не непосилно заплатите в „Софийски солисти“ да се увеличат до заплатите във Филхармонията и Операта, където брутните заплати са 950-960 лева.

Общината подкрепяла и разбирала солистите, но можела да увеличи брутните им заплати само със 130 лева. Сега, по думите на Чобанов, брутните заплати на солистите били средно 620 лева.

Всъщност бюджета и на общината, и на Общинския културен институт „Красно село“, под чиято шапка са „Софийски солисти“, има значително по-големи възможности, особено когато става въпрос за заплатите не на стотици, а на 14 музиканти и диригента им.

Общият бюджет на Столична община е 1.4 милиарда лева. От тях 953,25 милиона лева са общински приходи. Останалото е европейско финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови