Quantcast

Бунт срещу общината - плаща повече на чистачите, отколкото на класическите музиканти

Александра Маркарян Последна промяна на 26 февруари 2014 в 10:37 9845 30

Столична община плаща по-малко на класическите си музиканти, отколкото на чистачите

Един от най-елитните класически ансамбли в България с безспорни международни успехи - "Софийски солисти" - започва поредица от протестни действия срещу принципала си Столична община. Причината е мизерното заплащане, което осигурява на солистите.

14-те солисти получават по-ниски заплати от чистачите в София.

Първата протестна проява на музикантите ще е на 27 февруари. На концерта си във Военния клуб от 19 ч. те ще свирят със светлоотразителни жилетки.

"Избрахме ги (жилетките - бел.ред.) неслучайно, защото заплатите на оркестъра са по-ниски от тези на работниците в чистотата, като в същото време по никакъв начин не омаловажаваме достойният труд на тези хора", пишат музикантите във Фейсбук страницата "Протест във формата на концерт".

"От много години поставяме въпроса за мизерните ни заплати пред ръководствата на Общински Културен Институт "Красно Село" и Столична Община, но безрезултатно. С този концерт поставяме началото на поредица от протестни действия за адекватно и достойно заплащане на нашата културна дейност, защото сегашното положение поставя под директна заплаха съществуването на един състав с 52 годишна история. Този въпрос е още по-наболял и актуален в светлината на кандидатурата на София за Европейска Столица на Културата-2019 година", допълват те.

Програмата за концерта на бедстващите композитори и солисти утре включва:

А. Корели-Кончерто гросо №-1;

А. Вивалди-Концерт за цигулка и два оркестъра-солист Евгени Николов;

Адриан Павлов-Приспивна (за струнен квартет и оркестър).

Струнен квартет в състав: Йордан Димитров, Стоимен Пеев, Огнян Константинов и Димитър Тенчев

Густав Холст-Сюита"Свети Павел"

"Заповядайте на събитието! С присъствието си бихте могли да декларирате съпричастието си към нашата кауза. Очакваме ви!", пишат още солистите.

Вече има и петиция в подкрепа на солистите "Да или не за камерен ансамбъл" "Софийски солисти".

OFFNews очаква реакцията на общината.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2014 в 10:09

До Георги: В главата ти герберска е пълна каша, Жорко! Както сам казваш, Пламен Джуров от 80-те е ръководител на ансамбъла, а това не са първите избори нито на Фандъкова, нито за кмет изобщо. Като си взимаш редовно лекарствата, всичко ще е наред!

27.02 2014 в 00:26

... че ако аз не си казвам мнението...кой тогава...
... а ти си не само тъп и прост, но и упорит...

П.С. ... вероятно имаш и още качества... в очакване съм... сън не ме лови

26.02 2014 в 23:56

o-sando,
виж, нещастнико, ако те прави щастлив да квалифицираш хората по подобен начин продължавай да го правиш, но.. Бъди сигурен, че НЕ ставаш по-убедителен, а напротив - по-жалък.
Нормален човек би казал, в какво НЕ е съгласен с опонента си, а боклук, като тебе ще раздава квалификации 'тъп'.
Малко съжалявам, че изобщо ти обръщам внимание, щото
с подобни нещастници в бг форумите е пълно.
Затова ни е такова дереджето.
Дори и филохармонията да защитаваш, то това не те прави по-малко ПРОСТАК.

26.02 2014 в 22:35

... щото СМЕТицата е тъп "компир"... в главата и освен сметосъбиране и градинки друго няма... като у дворо, на село... общински: фирми, имоти, банка, полиция, данъци, такси, протести, Луков марш, адресни регистрации на мангалите, електронна община... лелееей божкеееей...

26.02 2014 в 20:57

Вярно е, че музикантите са ниско платени, но попитайте защо точно в този момент се вдигат на протест. Отговорът е в техния диригент Пламен Джуров - абсолютна комунистическа номенклатура. Нали сега предстоят избори и Й. Фандъкова трябва да бъде злепоставена. За сведение Пламен Джуров през 80-те години измести в "Софийски солисти" техния основател Акад. Васил Казанджиев, защото Пламен Джуров в този момент беше Генерален директор на ДО "Музика", Зам. председател на Съюза на Българските Композитори - все високи номенклатурни длъжности.

26.02 2014 в 20:16

... не се съмнявай Тиг... не само си тъп, а си и прост... повече от "здравословното"...
Да, разбира се че чрез музикалното изкуство няма се постигне решение на демографския и/или други проблеми...

26.02 2014 в 19:57

Въпроса е , че на Музикантите им се плаща Мизерно , а не че на чистачите им се плаща много !!!!!!!! ................. и общината няма нищо общо със заплатите на чистачите - просто за информация :)

26.02 2014 в 17:54

Obshtinata plashta poveche na chistachite, zashtoto ne mozhe da riskuva chistachite da napusnat -- purvo, sa predimno ot malcinstvata i ako ne im se plashta, prosto se vdigat i napuskat; vtoro, bez chistachi, lipsata ana higiena shte dovede do bolesti.

Za suzhalenie, taka stoiat neshtata.

26.02 2014 в 17:36

Неведнъж съм ходил на концерти на "Софийски солисти" и винаги съм бил очарован от изпълненията им.
Срам ме е, че труда на такива класни музиканти е толкова подценен.

26.02 2014 в 17:34

Срам ме е да чета постовете. Българинът има мнение за всичко. Нищо, че никога не е ходил на концерт, няма представа от това на колко години трябва да започнеш да учиш инструмент, колко време на ден трябва да свириш /извън работното/ за да поддържаш форма, не само в началото, а ЦЯЛ ЖИВОТ! Не - българинът знае, че вече има пазар. И понеже има пазар, тия дето хленчат - да си ходят. Ще си тръгнат. Всеки оркестър с радост ще ги приеме, защото са прекрасни професионалисти. А знаещият всичко нашенец никога не е чувал, че високото изкуство в цял свят не може да се самоиздържа. В едни други страни му помагат освен държавата и спонсори - непознат за страната ни вид. Новият, пазарноориентиран патриот смята, че от достиженията на световната цивилизация България няма нужда - щом не може да вади достатъчно пари от това. Мили хора, всеки има право на мнение. Но когато се изказвате, помислете докъде сте с материала. Да парадираш с липсата си на култура, не е много престижно. България вече е чалгализирана отвсякъде. Но когато нещо не ви е ясно, бъдете добри - поне замълчете. Не за друго, а защото вие никога няма да разберете какво означава да се разтури един такъв ансамбъл.