Общината опита да потуши бунта на "Софийски солисти" със 100-тина лева по-високи заплати

Калоян Константинов, Александра Маркарян Последна промяна на 27 февруари 2014 в 11:17 8114 12

Зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов се опита да потуши скандала с мизерното заплащане на един от най-елитните класически ансамбли в България - "Софийски солисти" - с обещание за 100-тина лева върху заплатите на музикантите и предложение да регистрират дружество, което да им позволи да продават билети за безплатните сега концерти и така да печелят.

Чобанов извика спешно на среща музикантите вчера, след края на работния ден, след като от години опитите им за разговори с него по въпроса не дават никакъв резултат. Само няколко часа преди срещата музикантите обявиха публично, че започват протестни действия. Първото ще е протестен концерт тази вечер във Военния клуб. В 19 ч. 14-те елитни музиканти ще излязат на сцената, облечени в светлоотразителни жилетки. Така ще оприличат себе си на служителите във фирмите за чистота на София, с които получават еднакви или дори по-ниски заплати, определени от принципала им - Общината.

Между 390 и 450 лева - толкова получават за един месец самоподготовка, репетиции и концерти 14-те музиканти със статут на концертмайстори от общината за работата си в "Софийски солисти". В тези суми освен нетната заплата е включена и добавката за стаж (1% за всяка година). При някои от солистите той надхвърля 15 години концертна дейност на българската и световната сцена.

Снощи OFFNews изпрати свой представител на срещата с Чобанов, за да осигури максимална прозрачност на преговорите. Зам.-кметът обаче настоя репортерът ни да напусне и тя се проведе при закрити врата.

След края й музиканти разказаха пред чакалия малко повече от час пред вратите на общината наш репортер какво е предложил отговарящият за културата зам.-кмет: 125 лева върху заплатите и възможност за регистрация на дружество, което да позволи на музикантите да развиват търговска дейност. Не е ясно как би се осъществило това с оглед на факта, че "Софийски солисти" нямат дори собствена зала.

125 лева върху брутните заплати от 505 лева обаче оставя солистите на кандидатстващата за столица на културата София на дъното по заплащане сред музикантите от тяхното ниво, дори в България.

В Операта например вземат чисто 950 лева, а концертмайсторите (музикантите от "Софийски солисти" са със статут на концертмайстори) във Филхармонията - 960 лева.

"В състава сме 14 души, с диригента 15. Бяхме направили изчисления и изпратихме докладна записка до шефа на ОКИ „Красно село“ и нашия диригент с предложение за подходящото според нас възнаграждение. Пада се по около 23-24 хиляди лева увеличение на месец за 17 души, заедно с общинския квартет „Димов“, разказа след срещата един от музикантите. При 24 000 лева 17-те музиканти би трябвало да вземат средно по 1411 лв. месечно. 

На въпроса дали смята, че общината няма пари въпреки рекордно високия бюджет от 1,4 млрд. лева, който беше гласуван скоро, той отговори:

"Смятам, че общината има пари, всички колеги мислим така. Виждаме заложени огромни суми, твърдят, че се работи за вдигането на заплатите ни, но до нас не е достигнала такава информация. Комуникацията с ОКИ (бел. авт. общински културен институт) и със Столична община е много лоша - нямахме никаква индикация, а документите се движат близо година и нещо."

Музикантите са категорични, че въпросът е повдиган многократно, но "тъй като трябва да се върви по йерархията, стигнем ли до едно такова място (бел. авт. - среща със заместник кмет например), винаги се пита „къде са Вашите шефове?“ Опитахме се да се борим с една машина, на която много трудно зацепват колелетата".

Солистите помнят две увеличения на заплатите си за последните 10 години. През 2004 година, по времето на кмета Стефан Софиянски, възнагражденията им са увеличени с 80%. По-късно, при 10-процентно увеличение, предвидено за всички общински културни институти в София ("Софийски солисти" са към ОКИ "Красно село"), солистите са ощетени и вместо 10% получват 6% върху малките си и до днес заплати.

Така участието на елитните музиканти в "Софийски солисти" носи престиж за София и България, крайно несигурно финансово съществуване за тези, които го осигуряват и за семействата им и поставя под въпрос съществуването на ансамъл с повече от половин век история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2014 в 21:11

Как могат да издържат семействата си музикантите? Защо тая Държава ги гони от страната ни! За този къртовски труд нима заплатата им е справедлива? Цял свят се радва на български музиканти, а ние не ги ценим!? Струните им струват колкото една заплата (ок. 400 лв.), а те трябва периодично да се сменят, с какви пари да го направят? Да не говорим, че трябва и да се хранят!!!!!!

28.02 2014 в 13:22

Илиев много точно казано !!!!

28.02 2014 в 12:14

Като ще се сравняват с операта защо не погледнат, че в програмата за месец март институцията има около 20 изяви - опери, балети, концерти и детски заглавия. Дали драгите "Столични солисти" изнасят по 4-5 мероприятия на седмица, че да се сравняват с тях? Като са такива концертмайстори, да си кандидатстват за място в операта или радио-оркестъра и да си сменят местоработата. И ако искат по-високи заплати, да си сменят статута от общински на частен. Всички общини дават заплати между 350 и 500 лв.

27.02 2014 в 19:15

Obshtinata ne e dlujna da plashta kakvoto i da e. Te tryabva da se blagodarni che imat podkrepata na obshtinata. Razbira se che pri tehnnata kvalifikatziya se ochakva da sa zaplateni mnogo po-visoko, no tova ne e problem na obshtinata. Te tryabva da imat management koito da raboti sus sponsori, donori i t.n. Tova e i osnovnata razlika s horata ot chistotata-te ne mogat da imat sponsori, i e otgovornost na obshtinata da se potdurja chistotata, no kakto kazah kogato po drug nachin stoyat neshtata s horata na izkustvoto.

27.02 2014 в 17:53

Не говорете глупости операта 950 чисто със 25 г стаж да но иначе .....

27.02 2014 в 16:23

В момента операта чисто взимат 950лв.това е най-ниската заплата а във филхармонията взимаме доста по-малко.550лв е най-ниската заплата на оркестрант!

27.02 2014 в 16:00

До Смърфиета: Говорите наизуст. Кремерата Балтика, както повечето оркестри в света получава субсидии. А и не става дума за това. Става дума, че общината плаща 500 на боклукчии (неквалифициран труд), а 450 за труд, който е въпрос на години подготовка, талант и т. Н. За да има концерти, трябва да има и репетиции, и подготовка вкъщи. Коментарът Ви единствено показва злоба и липса на познания. Да се прави музика не е да вземеш някакъв инструмент и ей така да си свириш. Има подготовка, разходи. Ако вземаме на час работа музикантите, ще трябва да ни плащат по 4 бона! Един концерт на месец не е много, но за 450 лв е геройство. Вие на колко от тези концерти отидохте? Те са безплатни

27.02 2014 в 15:44

Софииска опер и софииска филхармония взимали чисто 950лв.....аре стига глупости , чисто взимат по 750 лв а филхармонията 600лв а софииска опера прави между 15-20 спектакъла на месец. Ако софийски солисти трябва да взимат по 1411 лв в операта 5000 лв ли да взимат?

27.02 2014 в 14:44

Ами депутатте от раз с 500 лв към голямите си заплати ?!? Жестока подигравка , тия нямат ли срам ?!

27.02 2014 в 14:20

До Тошев: А вие защо решихте, че не ходят по чужбина? Ходят и още как, и прилични пари си докарват. Ама на частно. И не им се самоосигурява от хонорарите, дето ги взимат. Къде-къде по добре е на държавна/общинска хранилка и осигуровки. Погледнете програмата на ОКИ Красно село - оркестърът има 1 (ЕДИН) концерт на месец, какво правят през останалото време тези елитни музиканти? Като са толкова велики и елитни да си намерят мениджър и да се справят сами, да не мислите, че "Кремерата Балтика" например разчитат на заплати и нечия издръжка?