Георги Бърдаров ще получи Европейската награда за литература

Ангел Марковски Последна промяна на 06 ноември 2021 в 13:54 1846 0

Снимка FB на Георги Бърдаров

Българският писател и учен Георги Бърдаров ще получи Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати на церемония в Брюксел на 9 ноември, съобщи БТА.

Церемонията в културен дом "Флаже" в белгийската столица ще се проведе във вторник от 19:30 часа местно време пред ограничена публика при спазване на противоепидемични мерки и ще се излъчва на живо във Фейсбук канала на Европейската награда за литература. Достъпът до церемонията е с утвърдена от белгийските власти форма на сертификат за Ковид. По тази причина трима от лауреатите - писателите от Армения, Чехия и Латвия, няма да има възможност да участват на живо в церемонията, съобщиха за БТА от екипа на Европейската награда за литература.

Лауреатите бяха обявени през май тази година. Тогава стана известно, че Георги Бърдаров е отличен тази година за романа си "Absolvo te". Това е вторият роман на автора след "Аз още броя дните". Официалната премиера на "Absolvo te" в София беше през юли. Романът, излязъл през 2020 г., беше представен и на джазфестивала в Банско през август тази година.

Наградите ще бъдат връчени от Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, от словенския министър на културата д-р Васко Симонити и от евродепутатката Сабине Ферхайен, председател на комисията по култура и образование в Европейския парламент, съобщиха организаторите.

Европейската награда за литература се организира от консорциум от асоциации - Европейският съвет на писателите (EWC), Федерацията на европейските издатели (FEP) и Федерацията на европейските и международни книготърговци (EIBF) с подкрепата на Европейската комисия.
"Европейският съвет на писателите поздравява горещо лауреатите на тазгодишната Европейска награда за литература! Благодарим за това, че неуморно наблюдавате и ни разказвате света...Творбите ви са източник на демокрация, културен обмен и мноогобразие в европейската общност . Европейската награда за литература за 2021 г. е специална - тя бележи началото на едно все още неясно време "след". Нека навлезем в тези посткризисни години с оптимизъм и да приемем предизвикателството да продължим да пишем и да награждаваме литературни творби, които са възможно най-многообразни, изненадващи или необикновени", каза в навечерието на церемонията Нина Георг, президент на писателската организация.

"Тринадесетте носители на наградата тази година показват по завладяващ начин невероятното европейско многообразие и литературно богатство, както и колко важно е системно да подпомагаме авторите, за да намерят творбите им превод във възможно най-много европейски издателства", коментира Петер Краус фом Клеф, президент на Федерацията на европейските издатели.

При обявяването на лауреатите по-рано тази година еврокомисар Габриел подчерта решаващата роля на литературата в съвременния свят. "Важността на литературата е особено силна днес, след като живяхме повече от година под пандемичната сянка, а книгите добиха съществено значение. Четенето ни помогна да не се разруши животът ни. Но зад книгите има автори, издатели и разпространители. Програмата "Творческа Европа" разпознава изгряващите звезди на националните литератури", каза тя.

Европейската награда за литература стартира през 2009 г. и на 13-те й издания оттогава са отличени 148 творби и авторите им. Инициативата поощрява едни от най-талантливите съвременни белетристи от цяла Европа, а в нейния обхват влизат 41 държави, които са част от програма "Творческа Европа" на ЕС. По регламент всяка година една трета от тези страни участват в литературния конкурс. Номинираните за отделните страни се избират от национални журита, състоящи се от литературни експерти. Българското национално жури е в състав Анжела Димчева, Велизара Добрева, Димитър Атанасов, Дарин Енев и Светлозар Желев.

Писатели от Албания, Армения, България, Чехия, Исландия, Латвия, Малта, Молдова, Холандия, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция, Тунис са наградени тази година. Отличените български автори преди това са Ина Вълчанова за "Остров Крах" през 2017 г., Милен Русков и "Възвишение" (2014 г.), Калин Терзийски с "Има ли кой да ви обича" (2011 г.).

Европейската награда за литература за 2021 година публикува антология, съдържаща оригинални откъси от творбите на тазгодишните европейски литературни лауреати, придружени с превод на английски език.

Романът "Absolvo te" на Георги Бърдаров е издаден от "Мусагена". Доц.Бърдаров е преподавател по демография и етнорелигиозни конфликти и е заместник-декан на Геолого-географски факултет на СУ "Св.Климент Охридски". Той е трикратен победител в състезание за оратори. През 2015 г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, което му дава възможността да издаде първия си роман. Част е и от творческия екип на издателско-продуцентска къща "Мусагена".

В "Absolvo te", основан на истински истории, Бърдаров изследва пропастта между два народа, воюващи от десетилетия. Писателят ще представи романа си и на среща с българската общност в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови