'Франкофония 50' в лятното онлайн издание на 24-тия София Филм Фест

Българското предложение в селекцията е филмът на Стефан Командарев – 'В кръг'

OFFNews 06 юли 2020 в 09:35 2169 0

Специална селекция от филми, обединени под надслова „Франкофония 50“, могат да гледат зрителите на 24-тия София Филм Фест ЛЯТО ОНЛАЙН. Поводът за тази селекция е 50-ия рожден ден на Международната организация на Франкофонията (МОФ). 13 филмови продукции, включени в тази програма, са продуцирани в държави-членки на Франкофонията, но също и държави партньори или наблюдатели на тази организация – Франция, Белгия, Косово, Румъния, Албания, Сърбия, България и др. Филмите са обединени от ценностите, залегнали в основата на МОФ: правата на човека, правото на образование, равнопоставеността между половете, демокрацията, културното многообразие.

Всички филми от специалната фестивална селекция „Франкофония 50“ могат да бъдат гледани  на online.siff.bg   до 19 юли.

В многоцветната мозайка от филми на „Франкофония 50“ се откроява копродукцията между Мароко, Франция и Белгия „Адам“, създадена от режисьорката Мариям Тузани, която с изключителна деликатност представя темата за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко. Изпълненията на актьорите Лубна Азабал и Нисрин Еради в главните роли предизвикват силни емоции. Филмът има 6 номинации от фестивала в Кан през 2019 година.

Арабски блус“ на Манеле Лабиди Лабе е история за имигранти, които след години извън страната, се завръщат във Франция. Пътят обратно е особено интересен, а и сблъсъкът с държавните институции е представен със сериозна доза хумор, така че срещата с тази история е повече от задължителна!

Почитателите на творчеството на братя Дарден могат да гледат новата им кино провокация „Младият Ахмед“. Белгийско-френската продукция разказва за съдбата на 13-годишно момче, което се колебае между изкушенията на живота и решението да осъди на смърт човек, заради религиозните му убеждения. „Младият Ахмед“ продължава линията на силно социални и въздействащи филми, създадени от Дарден, като този път фокусът е върху фанатизма. Филмът може да бъде видян на 16 юли (четвъртък), от 18:00 часа в Дома на киното.

Българското предложение в секцията „Франкофония 50“ е филмът на Стефан Командарев – „В кръг“. Съвместна продукция между България и Сърбия, „В кръг“ е психологически портрет на едно общество, което все още търси своята цел и идентичност след 30 години преход. През историите на 3 полицейски патрулки в една нощ се сменят епизоди със спасяване на човешки животи, комично оцеляване, тотални провали, цинична жестокост, лицемерие и безразличие… Филмът може да бъде видян на 7 юли (вторник), от 20:30 часа в Дома на киното.

Киноманите не бива да пропускат и „Папиша“ - копродукция между Франция, Алжир, Белгия и Катар, на режисьорката Муния Медур. Филмът е история за образованието и равнопоставеността между половете и свободата. Премиерата бе в секцията „Особен поглед“ на фестивала в Кан. Този разказ е пълен с енергия и пресъздава по уникален начин важни аспекти от борбата за независимост на жените в Магреб.

Друг вълнуващ филм с фокус върху темата за равнопоставеност на жените е „Господ съществува, името й е Петруния“, копродукция между Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения на македонската режисьорка Теона Митевска. Филмът получи признанието на Европейския парламент, който му връчи Наградата ЛУКС и по този начин осигури разпространението на историята на всички европейски езици. Сюжетът е наистина забележителен – по време на традиционното вадене на светия кръст от водата на Йордановден, обичайно мъжка надпревара, една жена на име Петруния по случайност улавя кръста и отказва да го „предаде“ на властите, защото иска да отстоява своето право на „година щастие“. Във филма социалните и политически послания умело са съчетани с хумористичен поглед към абсурда на патриархалните традиции, особено в ХХI век… „Господ съществува, името й е Петруния“ може да бъде видян на 6 юли (понеделник), от 18:00 часа в Дома на киното и на 16 юли (четвъртък) от 21:30 часа в Културен център Г8.

Сред заглавията в секция „Франкофония 50“ е и филмът на Франсоа Озон „По Божията милост“ (Франция-Белгия), който получи Голямата награда на журито на Берлинале 2019. В него участват Мелвил Пупо и Дени Меноше, а историята разказва за Александър, който живее със семейството си в Лион. Един ден той случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Александър намира смелост да се изправи срещу свещеника и успява да открие още негови жертви. Възрастните мъже все още водят своя собствена вътрешна война, за да излекуват незарасналите рани…

Уникалната нова история на румънския майстор Корнелиу Порумбою „Свирукащите“ е копродукция между Румъния, Франция, Германия и Швеция. Един полицай трябва да съдейства за откриването на 42 милиона евро, собственост на особено опасен мексикански гангстер. На канарския остров Гомера разговорите се водят с подсвиркване. Кои са хората, които владеят този специален език?... „Режисьорът изследва пресечните точки и политическите внушения на паметта и шпионажа. Гледните точки на героите са умножени от смразяващите кадри от охранителни камери и екрани на други устройства, чрез които потенциалните мишени залъгват тези, които ги наблюдават“ – пише Ричард Броуди за „The New Yorker“. Не пропускайте този филм – прожекцията в Дома на киното е на 17 юли от 18:00 часа!

Синът“ на режисьора Мехди М. Барзауи, копродукция между Тунис, Франция, Ливан и Катар, отвежда зрителите в Тунис, в лятото на 2011 година, за да им разкаже за почивката на Фарес и Мерием, която за жалост завършва катастрофално, след като 10-годишният им син Азис случайно е прострелян от засада. Нараняванията му коренно променят живота на семейството: Азис има нужда от трансплантация на черен дроб, което води до разкриването на дълго пазена тайна. Дали Азис и неговото семейство ще оцелеят?...

Едно от най-интересните заглавия в програмата „Франкофония 50“ е най-новият филм на носителя на Оскар майстор режисьор Милчо Манчевски – „Върба“, копродукция между Северна Македония, Унгария и Белгия. В неговата нова история три македонски жени трябва да се борят с контрола върху своите тела, традиция, лоялност, бременност и осиновяване. Те не са си поставили за цел да променят света или обществото, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги прави невероятни героини…

Историята на филма от Косово „Летящият цирк“ на режисьора Фатос Бериша е за група актьори от Косово, които преценяват шансовете си да пресекат нелегално границата с Албания с надеждата, че ще срещнат техния идол, Майкъл Пейлин от легендарните „Монти Пайтън“.

Отворена врата“ на режисьора Флоренц Папас, копродукция между Албания, Косово, Италия и Северна Македония, е представян като проект на София Мийтингс. Филмът е пестеливо разказана история за съвременна жена, опитваща се да разчупи закостенелите догми на традиционното общество. Рудина се отправя на дълго пътешествие със своя петгодишен син и бременната си, неомъжена сестра Елма към родното си село в Албания. Намерението на сестрите е да се срещнат със строгия им баща, но невинаги нещата се случват така, както са планирани…

Полусестра“ е новият филм на словенския режисьор Дамян Козоле, копродукция между Словения, Северна Македония и Сърбия. Историята е за две отчуждени полусестри от крайбрежния град Изола, които от години не са се виждали, но са принудени от обстоятелствата да живеят заедно в малък апартамент в Любляна. Какво се случва с хората, които не са способни да изразяват чувствата си, и как се променят те в зависимост от обстоятелствата…

Филмите от „Франкофония 50“ ще бъдат представени и на есенното издание на СФФ. Програмата се реализира в партньорство с Международната организация на Франкофонията, Френския културен институт, посолствата на Мароко и Румъния в София и представителството на Федерация Валония-Брюксел в Букурещ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews