Какво е таймшеър и как да избегнем капаните

OFFNews 22 март 2018 в 16:49 6249 2

Какво е таймшеър (timeshare - англ.)? До скоро това беше просто екзотичен вариант за почивка сред по-заможните граждани в Европейския съюз. В последно време обаче купуването на право на ползване на къща или апартамент в туристически комплекс за почивка за определен период през годината, при което разходите по поддръжката на имота се поделят между всички собственици, става все по-популярно и сред българите.

Но успоредно с възможностите има и проблеми. Регистрира ги Европейският потребителски център - България, който получава сигнали от хора, станали жертва на съмнителни практики за продажба на ваканционни клубни сертификати. Затова и ЕПЦ публикува съвети за реакция в подобни случаи.

Например разхождайки се по плажа или отивайки на екскурзия до приятна дестинация, туристите могат да попаднат на търговски представители, които им предлагат възможности за теглене на скреч карти с награда. Туристът винаги печелят. За да си вземе наградата обаче, трябва да се включи в обиколка с екскурзовод в луксозен хотелски комплекс на фона на дълга и агресивна търговска презентация. Предлага се възможност за ВИП сертификат, като на потребителя се внушава, че цената на имота е висока само в началото, а постепенно намалява. Така човек преценява, че попада на изгодна сделка. Но няма време да прочете договора спокойно, а след подписването му туристът трябва незабавно да направят авансово плащане. 

В някои от Европейските потребителски центрове в мрежата ни ECC-Net жертви са се оплаквали, че дори били придружавани до банкомата, за да изтеглят пари. В жалбата си до ЕПЦ България един от потребителите разказва, че е имал не повече от 30 минути, за да прегледа предварителния договор, който бил на английски език, в него нямало общи срокове и условия. Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едва няколко месеца по-късно, пак на английски език, като се оказало, че трябва да плаща и такси, за които той не бил уведомен по време на презентацията.

Какво трябва да знаете?

• Ако договорът включва "ограничени наличности", може да се получи така, че апартаментът никога не е свободен, когато искате да го ползвате.

• Когато не можете да използвате ваучера (например поради заболяване), губите авансовото плащане.

• Цената за ваканционните сертификати е много висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и напитки.

Как да се защитите?

- Независимо колко привлекателна е наградата в една такава томбола, не се увличайте и не взимайте подобна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.

- Ако все пак отидете и гледате презентация - не подписвайте договор! Не плащайте нищо! Не може да бъдете принудени да платите предварително депозит – вземете договора вкъщи и го прочетете на спокойствие, преди да се съгласите и да сложите своя подпис на листа.

- Ако все пак подпишете, но размислите, имате 14 дни от подписването на контракта, за да го анулирате безплатно.

- В случай че имате проблеми с ваканционен клуб в друга държава от ЕС, Исландия и Норвегия, то може да се обърнете за съвет и безплатна помощ към ЕПЦ България.

Европейски потребителски център България предлага безплатно информация и съвети по извънсъдебни трансгранични потребителски въпроси. Ние сме част от мрежа от 30 центъра в ЕС, Исландия и Норвегия, които работят заедно, за да разрешават потребителски спорове по доброволен път. ЕПЦ България се съфинансира от Европейската комисия. Центърът функционира към Комисията за защита на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

22.03 2018 в 17:13

Да предпазим идиотите от това да си дадат парите на измамници - много трудна задача са поели тези ЕПЦ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!